Top 7 přídavných modů pro Quake 3 Arena

Pro Q3A existuje mnoho různých modifikací, přičemž všechny se dají najít na Internetu. Záleží jen na vás, který mod si vyberete a oblíbíte. Pokud se chcete dozvědět o několika nejlepších, přečtěte si následující článek.
Chcete si zpestřit Q3 nebo si vylepšit aim s railem? Žádný problém, stačí si stáhnout příslušný mod, nainstalovat jej a můžete začít hned pařit. Nemusím připomínat, že nejlepší je to s lidmi, ale i hrou proti botům se dá dobře pobavit, když už není jiná možnost :). Je to prosté, většinu modů stačí rozbalit nebo nainstalovat do adresáře, kde máte hru nainstalovanou, dále vytvořit adresář pro příslušný mod (např. OSP, RAILWARS atd.), spustit hru, v menu Mods vybrat modifikaci a začít hrát. Snadné, že? :-)

OSP
Link: http://www.orangesmoothie.org/beta.html

První a nejpoužívanější modifikací je OSP. Používá se při turnajích nejen u nás. Vytvořil ho Rhea a postupně ho stále vylepšuje a odstraňuje bugy (chyby). Tím pádem vycházejí stále další a další verze, které obsahují opět něco nového. Momentálně je to OSP099r pro verzi 1.27, což už v době, kdy čtete tento článek možná neplatí. Dříve, pokud jste neměli stabilně nad 125 FPS, nemohli jste provádět dlouhé jumpy a různé trickjumpy. S OSP to již jde, protože má v sobě impementován 125 Hz mod, který umožňuje skákat jako na nadupaném kompu :). Zapíná se příkazem cl_125Hz 1. Dále umožňuje před matchem rozvičku, multi spectating (více pohledů pro sledování matche jako divák), po skončení v konzoli vypíše vaší přesnost s používanými zbraněmi. Také umožňuje kromě klasických modů (FFA, CTF, TDM, 1on1) hrát také Clan Arenu, Instagib (jen jedna zbraň – rail), BFG Madness (nášup s BFG :)) a Gauntlet only (jen gauntlet). Myslím, že tento mod každý již snad zná, ale pro jistotu (pro nováčky) – více se dozvíte v dokumentaci této modifikace.

Několik příkazů pro OSP

autorecord zapne automatické nahrávání dema s vlastním názvem (hráči, mapa...)
stoprecord zastaví nahrávání dema
autoscreenshot típne screenshot s vlastním názvem
ready hráč je připraven ke hře (pro začátek hry po rozcvičce)
notready hráč není zatím připraven
time přeruší hru (timeout) a následně také opět zapne
map_restart restartuje mapu
promode 1 zapne hru s parametry promodu

CHALLENGE PRO MODE
Link: http://www.challenge-world.com/promode/download/

Challenge Pro Mode byla očekávaná modifikace Q3A, na níž se podíleli zkušení hráči z celého světa, např. Griff, Makaveli, Paralyzer a mimo jiných i nR-Teether. Cílem je optimalizace Q3 tak, aby mohl být pokračovatelem QW a Q2 s tím, aby obsahoval to nejlepší z předchozích dílu Quake a opravil bugy v Q3.

Hlavní změny poznáte během hry (a pokud ne, jsou popsány v readme), např. rychlost a účinnost RL, kontrola pohybu ve vzduchu... skvělé je i rychlé měnění zbraní. Mě osobně se tento mod velmi líbí, i když nejsem odkojen QW, který mi připomíná. Hra je rychlejší, vyjumpovanější a zábavnější. Bohužel, u nás se nějak moc zrovna nehraje, což je škoda. Zato v Polsku se hraje víceméně jenom Pro Mod. Tento mod obsahuje i své vlastní mapy. Doporučuji vyzkoušet, protože opravdu stojí za to.

HOLY WARS
Skvělý mod Holy Wars je tu i pro Q3A (někteří ho znáte z QW, možná). Účelem hry je sejmout "svatého" a vzít svatozář, která z něj vypadne a začít ničit ostatní "lovce". "Svatý" samozřejmě všemožně utíká a zabíjí "lovce", za což jsou body. Za zničení "lovce" je 1 bod, za zničení "svatého" jsou 3 body. Kdo nasbírá nejvíce bodů, vyhrává (co jiného asi).

Škoda, že zatím nejsou k Holy Wars nějaké externí mapy. Dobrá mapa pro tento mod je dm6tmp.

RAILWARS
V této modifikaci, jak už sám název napovídá, se bude jednat o válku s railem. Je to prosté, po respawnu máte jen rail gun s 999 střelami. Dobré pro zlepšení aimu (mušky) a ve více lidech (alespoň 4) to nabírá hodně na zábavnosti. Také se vám ukáže vaše accurity (přesnost) v %. Skvělá mapa tak asi pro 6 lidí je dm17 :)).

INSTAGIB
Tento mod je hodně podobný Railwars, až na to, že po jednom zásahu jste vždy mrtvý. Tím pádem je hra rychlejší a myslím, že i zábavnější. InstaGib je možné hrát nejen s railem, ale i s jinými zbraněmi, ale myslím, že s takovým machinegunem to moc zábavné asi nebude :)

HEADHUNTERS
Také dobrá modifikace, účelem hry je zabít protivníka, po kterém zůstane na zemi hlava (tedy pokud ještě někde neposkakuje :-). Hlavu seberete (můžete i víc naráz, máte je napíchané na "ocase") a rychle s ní k totemu (nebo oltáři), kde nasbírané hlavy napíchnete. Za tuto činnost dostáváte samozřejmě taky bodíky.

LAKERBOT
Už ničíte Anarkiho v T4 na Nightmare bez ztráty fragu? Přestávají vás obyčejní boti bavit, protože znáte nazpaměť jejich pohyby? Tak v tom případě je zde Lakerbot! Tento bot je "chytřejší" a taky "zákeřnější" než všechny ostatní zautomatizované „padavky“. Zkuste ho a uvidíte, myslím, že na chvíli budete mít co dělat, než přijdete na způsob, jak ho vyklepnout. V menu Mods stačí Lakera spustit, pak vybrat mapu, obtížnost, kliknout na bota a v nabídce vybrat Lakerbota. Moje nejlepší skóre v T4 na timelimit 10 na nightmare je 21:4 pro mě :) Tohoto bota si lze stáhnout zde.

Samozřejmě, že tohle je pouze malý vzorek ze skutečně velmi široké nabídky všemožných modifikací, které jsou na Internetu k dispozici. Chystám se vyzkoušet některé další, takže časem a v případě vašeho zájmu se zde možná objeví další informace.

Mody lze stáhnout z www.planetquake.com, www.fileleech.com.

Diskuze (10) Další článek: Tank Time 3D – skvělá tanková řežba

Témata článku: , , , , , , , , , , ,