Total War Saga: Thrones of Britannia - ovládněte Anglii (recenze)

Po dlouhém čekání konečně vyšel první díl série Total War Saga. Bude se jednat o sérii menších titulů Total War, které se zaměří na určité období. Prvním obdobím se stává Anglie v 9. století našeho letopočtu.

Co baví

  • Zajímavý historický kontext
  • Nutnost více se věnovat politice
  • Zajeté prvky stále baví

Co vadí

  • Minimum inovací
  • Kratší herní doba
8/10
Hodnocení

Jelikož je série Total War stále velmi populární, není se čemu divit, že rok co rok vychází další díl. Jak to tak ale bývá, témata rychle mizí. Faktem nicméně zůstává, že sérií opečovávaná historie má nezměrné množství kapitol, které by se daly zajímavě herně zpracovat. Možná právě to inspirovalo vývojáře ze studia Creative Assembly k vytvoření menších dílů v rámci Total War Saga. Mapa celé Evropy vás nutí myslet v globálním měřítku a dějinné události jedné kapitoly mohou zaniknout. Pokud však herní mapa začleňuje pouze jednu kapitolu dějin, využije ji hra naplno.

Dopředu upozorňujeme, že Total War Saga je opravdu menší a kratší než jiné hry původní série a můžeme tím pádem považovat Thrones of Britannia pouze za takovou odbočku. Jestli chcete obří majestátní Total War, počkejte na Three Kingdoms, které vyjdou někdy na podzim tohoto roku.

Vikingové běžte domů

Sledujete-li seriál Vikingové, s příběhem se rychle ztotožníte. Po pádu římské říše vzniklo v Anglii sedm království (Wessex, Sussex, Kent, Essex, Východní Anglie, Mercia a Northumbria), která si postupně vymlátila své právo na existenci a nadále soupeřila o moc. Jenomže celé uspořádání narušily rozsáhlé výpravy vikingů.

Thrones of Britannia (4).jpg
Dobové zasazení je blízké fanouškům seriálu Vikingové

Hra se odehrává po smrti legendárního nájezdníka Ragnara Lothbroka (legendární myšleno jako historicky neprokázaný), kdy jeho synové hnaní pomstou vtrhly do Anglie. Ve hře si zvolíte jeden z mnoha států, můžete být Angličan, Skot, Ir či dokonce viking, a pokusíte se překonat útrapy historické doby a přivést své království k blahobytu a k zasloužené moci.

Thrones of Britannia (1).jpgThrones of Britannia (2).jpgThrones of Britannia (3).jpg
Ve hře je opět několik mocností, které se střetávají ve společném zájmu ovládnout Anglii

Sluší se také zdůraznit, že hra se zaměřuje zejména na Alfréda Velikého, krále z Wessexu a jednoho z nejdůležitějších panovníků Anglie před sjednocením. Vládl v letech 871 až 899. V porovnání se světovými událostmi je to po smrti franckého krále Karla Velikého a dokonce po uzavření verdunské smlouvy (843), která franckou říši rozdělila na tři samostatné oblasti. Velká Morava zase byla poctěná návštěvou Konstantina (po pokřtění Cyrila) a Metoděje (863).

Problémy na domácí půdě

Já jsem si zvolil hru za Wessex a tedy za Alfréda Velikého. Hra označuje počáteční obtížnost za snadnou a není se čemu divit. Začnete s rozsáhlým a vzkvétajícím královstvím a hromadou vazalských států. Ale jak to tak bývá, počáteční obtížnost je opravdu pouze orientační. Stačilo, abych si na začátku hry zvolil pár špatných guvernérů a mé království se ocitlo v občanské válce, která vedla k tomu, že jsem rozšířil armádu, čímž se razantně zvýšila spotřeba potravin, což vedlo k hladomoru a dalším povstáním.

Total War na notebooku

Strategie mají na PC většinou velkou výhodu. Až na výjimky jde o relativně nenáročné tituly, které hravě zvládne většina přenosných počítačů a ovládání dokážete obstarat obyčejnou myší. Podobně je na tom i nejnovější mini-díl ze série Total War, který je díky své velikosti ideálním společníkem na cesty. 

31500877_2014257971977813_1955927372158992384_n.jpg31518649_2014257935311150_3632935389112565760_n.jpg31531871_2014257938644483_1404130817445199872_n.jpg

Jak bylo již zmíněno výše, Thrones of Britannia je velmi nenáročným titulem, který zvládne většina notebooků. Redakční stroj HP Omen 15 s grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 1060 Max-Q se ani nezapotil, hru ale hravě zvládne i většina mnohem méně výkonných strojů. S titulem si totiž poradí i integrovaná grafická karta. 

Kromě relativně nízké náročnosti potěší také dobrá stabilita a optimalizace. Během testování hra běžela plynule, nepadala a nesekala se, nehledě na to, jak velké bitvy probíhaly na obrazovce. V minulosti měly některé díly s tímto prvkem opravdu problém, novinka se ale zdá být zcela bezproblémová.

31658021_2014257978644479_6397689585115070464_n.jpg31675820_2014257821977828_4473736041156575232_n.jpg31698858_2014257951977815_3171666385537335296_n.jpg

Nízká náročnost jde ruku v ruce s výdrží notebooku, který vám dá několik hodit bezproblémové zábavy, než začne vyžadovat nabití. Pokud tedy plánujete bojovat o Británii na cestách, rozhodně neprohloupíte. 

Přišlo mi, že Thrones of Britannia je trochu náročnějších v záležitostech vnitřní politiky. Přiznám se, že jsem vnitřní politiku v Total War nikdy moc neřešil, ale tentokrát jsem neměl na výběr. Pokud chcete, aby provincie vzkvétala, nevyhnete se tomu, abyste ji přiřadili guvernéra.

Jenomže guvernér vám musí být loajální a když není, musíte bleskově zasáhnout, aby proti vám nepovstal nebo aby to povstání bylo co nejmenší. Samozřejmě, že to bylo i v dřívějších dílech, ale nikdy jsou s tím neměl takové problémy jako v Thrones of Britannia.

 

Počáteční obtížnost je opravdu pouze orientační. Stačilo, abych si na začátku hry zvolil pár špatných guvernérů a mé království se ocitlo v občanské válce

 

Vadilo mi, že v jednotlivých oblastech nebylo možné stanovit vyhlášky. Dříve jste na hladomor, nespokojenost či slabý průmysl mohli odpovědět vyhláškou a bylo hotovo. Nyní tu tato možnost není, což je hodně omezující.

Thrones of Britannia (5).jpgThrones of Britannia (6).jpgThrones of Britannia (8).jpgThrones of Britannia (20).jpgThrones of Britannia (22).jpgThrones of Britannia (24).jpg
Při pokusu ovládnout Anglii nebudete soupeřit pouze s vikingy, ale i s vlastními lidmi

Tím však změny ve fungování státu nekončí. Drastickou změnou je vylepšování, které od vás tentokrát vyžaduje nějakou aktivitu. Chcete lepší kopiníky? Tak to nejdřív musíte vycvičit určitý počet kopiníků. Hodně rozdílné je stavění armády, které je tentokrát založeno zejména na množství lidských zdrojů. Pokud v dané oblasti není dostatek kvalitních vojáků, elitní šermíře prostě nevycvičíte.

Sjednoťte Anglii pod jednu vlajku

Jinak je hra dost podobná předchůdcům. V mezinárodní diplomacii děláte víceméně stejné tahy, i když občas je to jinak pojmenované. Deklarace přátelství je ve výsledku to samé, jako smlouva o neútočení (která se ve hře nenachází). Stejně jako v minulých dílech se snažíte domluvit vojenské aliance, obranná spojenectví či si z nějakého státu uděláte svého vazala.

Thrones of Britannia (9).jpg
Změn je ve hře sice málo, boje však baví pořád

Pokud si někoho chcete usmířit, klasicky funguje napadení jeho nepřítele nebo domluvení sňatku. V případě sňatku se dokonce může stát, že budete mít po smrti panovníka daného státu nárok na trůn, který občas vede k snadno nabyté moci, jindy k válce.

 

To, že hra nemá moc inovací, nakonec ani moc nevadí. Total War je fungující strategií a změna prostředí víceméně stačí

 

Menší novinkou v mezinárodních vztazích jsou vikingové. Ti vás tu a tam napadnou, a to tím stylem, že vám hra oznámí, že se blíží z daného směru a pokud nemáte připravenou armádu, začnou vraždit a plenit. Je to sice zajímavý prvek, který mě osobně však přišel zbytečně na obtíž. Každopádně ani sami Angličané asi nebyli nadšení, když se na jejich plážích objevili vikingové.

Thrones of Britannia (11).jpgThrones of Britannia (13).jpgThrones of Britannia (14).jpgThrones of Britannia (16).jpgThrones of Britannia (17).jpgThrones of Britannia (18).jpg
Thrones of Britannia vás ohromí zejména v případě, že se zajímáte o anglickou historii

Boje jsou také stejné. Máte zde pěší jednotky na blízko, střelecké jednotky, jízdu a obléhací stroje. Snažíte se nepřítele různě obklíčit, přičemž vždy je důležitá role velitele, který dokáže armádu povzbudit a po jeho smrti se armáda může snadno rozpadnout. Používáte tedy podobnou taktiku jako v Rome II nebo v Attila.

To, že hra nemá moc inovací, nakonec ani moc nevadí. Total War je fungující strategií a změna prostředí víceméně stačí k tomu, aby se vám vrátil dobrý pocit po zmasakrování nepřátelská armády. Celkově je Total War Saga: Thrones of Britannia malý díl, který ohromí zejména ty, kteří se zajímají o anglickou historii.

Váš názor Další článek: Zaklínač ke stažení: První díl legendární hry teď můžete získat zadarmo

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,