Tower of the Ancients

Člověk je od přírody tvor přemýšlivý. Pokud přijmeme předpoklad, že počítačoví hráči jsou také pouze lidé, dojdeme snadno k závěru, podle kterého mají i oni čas od času chuť namáhat mozek úplně stejně, jako každý jiný obyvatel modré planety. Každá dobrá logická hra je k takovéto činnosti přímo ideálním nástrojem. Přestože tyto hry neokupují špičky prodejních žebříčků, jsou hlavní zástupci tohoto žánru pro mnoho lidí jakýmsi synonymem pro slovo „počítačová hra“.
Člověk je od přírody tvor přemýšlivý. Pokud přijmeme předpoklad, že počítačoví hráči jsou také pouze lidé, dojdeme snadno k závěru, podle kterého mají i oni čas od času chuť namáhat mozek úplně stejně, jako každý jiný obyvatel modré planety. Každá dobrá logická hra je k takovéto činnosti přímo ideálním nástrojem. Přestože tyto hry neokupují špičky prodejních žebříčků, jsou hlavní zástupci tohoto žánru pro mnoho lidí (především ty počítačů neznalé) jakýmsi synonymem pro slovo „počítačová hra“ (computer game). S trochou nadsázky lze říci, že sláva Tetrisu se dotýká hvězd a zná ji každý školáček v Liberci, Táboře i dalších malebných zákoutích našeho krásného světa.

Tetris byl, je a navždy snad zůstane ukázkou geniality lidského myšlení. Každá hra však jednou omrzí. Tato situace je neodvratná a není před ní úniku. Možná se k ní po čase znovu vrátíme, získaný čas je ale nutné rychle zaplácnout něčím alespoň trošku podobně zábavným. Tower of the Ancients může být právě tou hledanou volbou.

TOA je logická hra, na které je vidět vliv starého dobrého Tetrisu téměř na každém kroku. Hrací plochu tvoří 3D-minisvět, ve kterém marnotratní lidé staví věž vstříc nejvyšší bytosti. Vašim jediným a tedy primárním cílem je této nebezpečné stavbě zabránit. Toho lze dosáhnout pouze jediným způsobem. Hrací kvádry padající z nebes je nutno rovnat shodnými ornamenty k sobě. Pokud je jich na jedné hromadě (horizontální nebo vertikální řada, diagonála atp.) větší počet, kvádry zmizí (asi zásahem vyšší bytosti, jiné racionální vysvětlení mě nenapadá). Postupem hry přibudou ještě speciální bonus kvádry, které přemalují ornamenty na sousedních kostkách a další podobné radosti.

Nejsem si vůbec jistý, zda je tento princip hry originálním výtvorem autorů, navíc mi v paměti vyvstávají vzpomínky na hru s podobným systémem (Coloris), přesto mi přišla hra několika málo levelů, jako poměrná slušná zábava. Připočítáme-li hře k dobru navíc i pro tuto kategorii nezvykle povedenou 3D grafiku a zvuk, je možná o zábavu na několik dalších nocí postaráno. Více se určitě dočtete na stránkách výrobce, na adrese http://www.fiendishentertainment.com.

Váš názor Další článek: Vy to nevíte, já také ne, ale co čtenáři?

Témata článku: