Trainz – netradiční projekt s velkými ambicemi

Trainz by se na první pohled dal zaškatulkovat do kolonky „simulátor železnice“, tedy klon Microsoft Train Simulatoru. Ovšem nenechte se mýlit – není tomu tak. Trainz je dlouhodobý projekt, který umožní hráči vyzkoušet si s vláčky vše, co vás kdy napadlo. Budete si moci postavit vlastní kolejiště, v jiném módu si jej projedete ve vlaku a potom budete na stejné mapě dělat výpravčího. No nevypadá to lákavě?
Trainz by se na první pohled dal zaškatulkovat do kolonky „simulátor železnice“, tedy klon Microsoft Train Simulatoru. Ovšem nenechte se mýlit – není tomu tak. Trainz je dlouhodobý projekt, který umožní hráči vyzkoušet si s vláčky vše, co vás kdy napadlo. Budete si moci postavit vlastní kolejiště, v jiném módu si jej projedete ve vlaku a potom budete na stejné mapě dělat výpravčího. No nevypadá to lákavě?

Cílem australských autorů je vytvořit z Trainz univerzální hru pro všechny fanoušky železnice, kde si budete moci dělat co chcete. Budete mít náladu projet se po malebné anglické krajince? Nebo si raději vymodelujete železnici podle svého vkusu? Že máte raději ekonomické strategie? Nechcete si zkusit klon Railroad Tycoona v enginu Trainz? Všechno toto a mnohé další má Trainz nabídnout. Na první pohled vypadá hra opravdu velice zajímavě a rozsáhle, a tak jsme se na něj podívali trochu podrobněji.

TrainzTrainz

Bohužel i tak zajímavý projekt má několik háčků. Prvním a největším je samotná distribuce hry. Trainz se totiž bude vydávat po kouskách. Už brzy se v našich obchodech objeví hra Trainz, která obsahuje dva herní módy – Driver a Surveyor. Ještě v roce 2002 se objeví přídavek Yardmaster, v budoucnu následovaný dalšími addony (dispečer, obchodník atd). Autoři se postupným vydáváním datadisků rozhodli zajistit si slušný příjem až do důchodu, a budou to hráči, kdo jim ho zaplatí – každý se musí nějak živit :-). Nejsem tu ale od toho, abych hodnotil marketingovou strategii australských vývojářů a jejich distributora, takže raději přejdeme ke hře. Začneme pěkně od začátku – co nabídne první verze Trainz, kterou zanedlouho objevíme v obchodech? Připravte se na 15 různých lokomotiv (každá s popisem, kde a kdy jezdila), 50 druhů vagónů, tři herní mapy (Evropa, USA, Austrálie) a právě dva výše zmiňované módy.

TrainzTrainz

Driver bude klasická projížďka ve vámi zvoleném stroji. Na úvod si v menu vyberete lokomotivy, připojíte vagóny a vložíte je na nějaké místo na trati. Pak si nastavíte denní/noční čas, počasí, míru reality, pár dalších drobnůstek (dokonce si můžete nastavit řízení pomocí ovládacích prvků přímo v kabině lokomotivy!) a hurá na koleje. Grafika je díky speciálnímu enginu na velice dobré úrovni. Když sněží, vidíte asi sto metrů před sebe, při bouřce vládne nad krajinou pochmurná atmosféra atd. Nejvíce se mi však líbily vyjížďky poklidnou noční krajinou, která má své zvláštní kouzlo (za úplňku je to úplná romantika :-). Bohužel, grafika má i svou zápornou stránku a tou je hardwarová náročnost. Na Duronu 800 a GeForce 2 MX se vám hra při 800x600 na střední detaily bude docela nepříjemně cukat. Athlon 1,4 GHz a GeForce 2 PRO sice stačí v 1024x768 i na maximálních detailech, ale v 1600x1200 má i tento stroj problémy.

Fanoušci reálných simulací budou bohužel zklamáni. Vlaky se chovají dosti arkádově – z plné rychlosti zastavíte skoro na místě, vykolejíte jen při opravdu vysokých rychlostech pouze v ostrých obloucích. Trainz jsou spíše simulátorem modelů železnice. Malá škodolibá poznámka - ještě jsem ale neviděl, aby na modely vláčků pršelo.

TrainzTrainz

Druhý mód (Surveyor) uspokojí vaše návrhářské choutky. Vymodelujte si krajinku, pokryjte ji texturami, přidejte budovy, auta, elektrické vedení a postavte koleje. Díky tomuto editoru si budete moci vyzkoušet vše, co jste v dětství se svými PIKO-vláčky nestihli. Ovládání je na úvod trochu složité, ale pokud budete mít dostatek nadšení a nápadů, určitě budete s výsledkem spokojeni. Nakonec si můžete krajinku vyzkoušet „na vlastní lokomotivu“ pomocí módu Driver.

To je vše, co nabídne „první“ Trainz. K dobru můžeme hře připočíst množství tratí, lokomotiv a vagónů, kterých se na Internetu objevilo jako hub po dešti. Můžete si stáhnout mapu a vlaky londýnského metra nebo třeba jižního Walesu. Soubory nejsou nikterak velké, takže ani modemisté nebudou o tuto možnost ochuzeni. Pokud se nestane nic neočekávaného, už brzy se dočkáte na Doupěti podrobnější recenze Trainz.

TrainzTrainz

Článek tímto ale nekončí. Přece jsme vás nemohli ochudit o informace o dalších plánovaných projektech a updatech Trainzu. Jak už jsem se zmínil – ještě letos se můžete těšit na přídavek Yardmaster, což by se dalo volně přeložit jako vedoucí nádraží. Do hry přibudou nové vagóny, jeřáby, benzínové stanice, křižovatky a další. Budete moci sledovat (a řídit) nakládku a vykládku vlaků, řešit problémy typu „lokomotivě došel benzín“, opravovat vlaky atd. Yardmaster vám umožní plnit různé úkoly a díky tomu hra dostane určitý cíl, což je věc která v prvních dvou verzích bude chybět.

V delším časovém horizontu můžete očekávat ještě módy:

  • Dispatcher – starejte se o přidělenou trať, přehazujte výhybky, vypravujte vlaky, dodržujte jízdní řády a hlavně předejděte nehodám – to vše skrývá tento simulátor výpravčího
  • Boss – ekonomický mód, ve kterém si budete moci založit vlastní železnici a vydělávat na ní!
  • Workshop – něco pro rodilé mechaniky, seřiďte a upravte si lokomotivu k obrazu svému
  • Online – udělá z Trainz v podstatě online hru, každý hráč se bude starat o jinou stránku hry.
Autoři plánují ještě další „packy“, které budou obsahovat nové lokomotivy, speciální tratě a nové úkoly. Kdyby toto vše nabízela jedna jediná hra, byla by to naprostá bomba. Takhle budeme muset počkat, jak to nakonec s Trainz dopadne. Až budeme vědět více, přineseme vám další informace a vy zatím můžete nasávat tu správnou železničářskou atmosféru na www.virtualtrainz.com, kde naleznete oficiální stránku hry.
Diskuze (5) Další článek: Europa Universalis 2 – neobyčejná realtime strategie

Témata článku: , , , , , , , ,