Trainz – virtuální železnice ve vašem PC

Vláčky, mašinky, semafory, koleje, přejezdy... Jsou mezi námi, i když se moc neprojevují. Kdo? No přece železniční modeláři, fanatici, kteří jsou ochotni dát poslední peníz za nejnovější model lokomotivy a v obývacím pokoji nemají ani trošku místa, neboť jej celý zabírá ohromné kolejiště. Hra Trainz jim nabízí možnost ušetřit něco peněz i místa...

Žánr: simulátor železnice
Minimální konfigurace: procesor 400 MHz, 128 MB RAM, 16MB 3D grafická karta TNT2, DirectX 8.1 nebo OpenGL
Doporučená konfigurace: procesor 733 MHz, 256 MB RAM, 32MB 3D grafická karta, DirectX 8.1 nebo OpenGL
3D akcelerace: ano
Multiplayer: ne
Jazyk: čeština
Výrobce: Auran (http://www.auran.com)
Distributor v ČR: CD Projekt (http://www.cdprojekt.cz)
Domovská stránka: http://www.auran.com/trainz/

Jenom na Vltavě si můžete koupit hry společně s knihami a hudbou za výjimečnou cenu! Udělejte velký nákup za jedno poštovné!
Objednejte si Trainz ještě dnes za příznivou cenu!

Her, které se zabývají tématikou železnice, je v PC světě poměrně velké množství – od stařičkého A-Train, přes notoricky známé (a úspěšné) Railrod Tycoon 1 a 2 či Transport Tycoon až k logickým hříčkám typu Loco Comotion či Lego Loco. V loňském roce vyšel Microsoft Train Simulator, který sklidil zaslouženou chválu od fanoušků vlaků a železniční simulace vůbec. Hra Trainz mu měla být silným konkurentem.

Nu, přiznejme si, že se Trainz v žádném případě vážným konkurentem pro MS Train Simulator nestal. Částečně za to může přece jen trochu jiné zaměření hry, částečně mezery v konceptu a nekvalitní technické zpracování. Ale vezměme to popořadě.

Trainz   Trainz

V první řadě musíme zdůraznit, že Trainz je simulátor modelové železnice. Nejedná se tedy o „velkou“ železnici, jakkoli by tomu některé náznaky (změny počasí, lidé a doprava v kolejišti, téměř věrné ovládání lokomotivy atd.) napovídaly. Skoro by se až zdálo, že autoři se nemohli rozhodnout, jestli udělají simulátor skutečné železnice nebo té modelové, a zůstali někde uprostřed cesty.

Hra se skládá ze tří modulů – Moje sbírka, Strojvůdce a Editor. Každý z těchto modulů je relativně samostatný, navíc se plánuje doplnění dalších modulů. Popišme si nyní všechny tři moduly podrobněji.

Trainz   Trainz

Moje sbírka je ze všech modulů nejméně propracovaná. Jedná se o pouhé prohlížení lokomotiv a vagónů, které má hráč „ve sbírce“. Ke každému vozu jsou k dispozici základní údaje, podrobnější informace a pro některé i výběr z několika variant. Vůz lze v plně třírozměrném prostředí otáčet a prohlížet ze všech stran. V základním provedení je ve hře 15 lokomotiv a asi 50 vagónů – jak osobních, tak nákladních. Další vozy lze stáhnout z Internetu, je přiložen i poměrně komplexní modelovací nástroj pro vytvoření vlastních modelů.

Strojvůdce je, jak již název napovídá, modul, ve kterém si z nabídky lokomotiv a vagónů sestavíte soupravu, umístíte ji na mapu a řídíte její jízdu. K dispozici jsou pouze tři mapy (USA, Anglie, Austrálie), jejichž rozsah není příliš velký. Na každou mapu můžete umístit (do předem definovaných startovních bodů) až čtyři soupravy a spustit je současně – mezi soupravami se lze přepínat, dokonce lze ve volbách nastavit zapnutí jakéhosi autopilota, který řídí soupravy, kterým se hráč zrovna nevěnuje.

Ovládání soupravy je možné dvěma způsoby – DC Control (klasické otočné kolečko známé z modelové železnice) a ovládání ze stanoviště. První způsob je nepoměrně jednodušší – otočíte kolečkem požadovaným směrem a vlak se rozjede, otočíte kolečkem zpět a vlak se zastaví. Ovládání ze stanoviště připomíná reálné ovládání lokomotivy – staráte se o směrový přepínač, akcelerační páku, vzduchové a elektrodynamické brzdy, vysunování pantografu atd. Zde si můžete na vlastní kůži vyzkoušet, že řídit lokomotivu není žádný med.

Trainz   Trainz

Trainz   Trainz

Ve hře jsou implementovány tři pohledy – vnitřní (z kabiny strojvůdce), vlakový (nad soupravou) a sledování (přepínání pevně umístěných kamer). V kabině strojvůdce se můžete libovolně otáčet, v případě nastavení ovládání ze stanoviště pak i nastavovat ovládací prvky v kabině. Také externí kamerou lze (v jistém rozsahu) pohybovat, a tak si můžete nastavit pohled těsně u kolejí či vysoko za lokomotivou. Pouze při použití pohledu sledování nelze kamery ovládat – postupně se přepínají a otáčejí tak, aby byl váš vlak vždy v dohledu. Pokud některé místo není kamerou pokryto (např. v tunelu), přepne se pohled automaticky na vlakový. Dále se lze přepnout na kameru umístěnou u výhybky či točny – to je užitečné v případě, když chcete danou výhybku či točnu přehodit (resp. otočit). Lze taky rozpojit vagóny, a to dokonce i u jedoucího vlaku. Pokud ztratíte orientaci, poslouží dobře přehledná mapa.

Mód Strojvůdce je graficky velmi zdařilý. Vlak projíždí realistickou krajinou plnou stromů, budov, silnic, přejezdů, mostů atd. Narazíte dokonce na pasoucí se zvířata, ve městě jsou zase k vidění skupinky lidí. Vše je poměrně pěkně vykresleno, po silnicích jezdí auta, přejezdy cinkají, semafory se rozsvěcují. Pěkným prvkem je střídání dne a noci a změny počasí.

Trainz   Trainz

Trainz   Trainz

Realističnost jízdy ovšem dostává na frak. Souprava může projet nejvyšší rychlostí i ostré zatáčky, také rychlý rozjezd a zastavení skoro na místě asi nedocílíme ani s modelem vláčku, v reálném provozu samozřejmě už vůbec ne. Když už k nějaké kolizi dojde (srážka dvou vlaků, vykolejení na nesprávně přehozené výhybce atd.), je zpracována velmi zjednodušeně – jednotlivé vagóny se posunou a zůstanou stát vedle kolejí, případně šikmo přes koleje – nikde žádný převrácený nebo dokonce zničený vůz. Vrcholem (a známkou špatného naprogramování) je situace, kdy váš vlak přijede v plné rychlosti na nádraží na slepou kolej, projede budovou (!) a zůstane stát. Pak už vás nepřekvapí, že na přejezdech projíždí vlak skrz auta, aniž by se cokoli přihodilo.

Trainz   Trainz

Trainz   Trainz

Bohužel HW nároky hry jsou obrovské – s minimální doporučenou konfigurací se hra trhá v i nejmenším rozlišení a s vypnutím všech detailů a efektů, doporučená konfigurace se dá použít ve středním rozlišení a s opatrným nastavením detailů. Trainz navíc neobsahuje žádnou autodetekci konfigurace počítače, která by detaily nastavila tak, aby byla hra plynulá. Hráče tak čeká úmorný a zdlouhavý proces ladění nastavení. Přestože se engine hry pyšní možností zobrazovat velké množství objektů, textur atd., většinu jeho možností hráč s průměrnou konfigurací počítače ani nevyužije. Připravte se na to, že při jízdě se budou části mapy načítat a vzdálenější objekty budou zahaleny milosrdnou mlhou. Ačkoli možnost nastavení detailů a efektů je poměrně široká, v praxi budete mít i se silným počítačem problém, aby vše běhalo plynule. Zde by se asi ještě mělo zapracovat na optimalizaci.

Trainz   Trainz

Trainz   Trainz

Posledním a asi nejpropracovanějším modulem je Editor. Zde máte možnost upravit již stávající mapy či si vytvořit nové takříkajíc ze zelené louky. K dispozici je velký výběr nástrojů, pomocí kterých můžete modelovat terén, umisťovat budovy (velký výběr), auta, mosty, tunely, zvířata či lidi, přidávat vodní plochy, nastavovat texturu povrchu atd. Zvlášť pečlivě si autoři vyhráli s vytvářením křivkových prvků (především železnice, ale i silnice, ploty, elektrické vedení atd.) – jednoduše kliknete dvakrát na mapu a program sám body spojí např. kolejemi, přičemž je zakřiví tak, aby plynule navazovaly na sousední díly trati. Každý bod lze pak samostatně posunout a zakřivení trati se průběžně mění. S trochou snahy tak lze vytvořit téměř reálně vypadající mapu, na které pak stačí nadefinovat výhybky a točny, startovní body a stanoviště kamer, mapu uložit a projet se po ní v módu Strojvůdce. Na Internetu lze stáhnou další mapy, jakož i velké množství doplňkových budov a dalších objektů, textur atd.

Světlé stránky hry
  • editor tratí
  • bohatá nabídka vozů
  • modelovací SW
  • internetová komunita
  • příznivá cena
Temné stránky hry
  • HW náročnost
  • absence úkolů
  • zjednodušené kolize
  • málo tratí

Co ovšem nejvíce zamrzí, je absence jakýchkoli úkolů, postupu ve hře atd. Po počátečním nadšení se tak dostavuje nuda, neboť stále stejné stavění tratí a jejich projíždění po chvíli omrzí. Přitom možností, jak hru zpestřit, je mnoho, některé z nich jsou k vidění např. v „konkurenčním“ MS Train Simulatoru. Toho si jsou ostatně vědomi i samotní tvůrci, a proto připravují další přídavné moduly, jejichž názvy hovoří za vše – Dispečer, Posunovač, Šéf, Opravna, Pionýr (stavba tratě s předem zadanými cíli a úkoly) atd. Uvažuje se dokonce i o online hraní.

Trainz   Trainz

Trainz   Trainz

Druhý pohled

Na zmiňovaný Train Simulator od Microsoftu i na recenzovaný Trainz jsem se velmi těšil. První pořádné informace o obou hrách se na veřejnost dostaly zhruba ve stejný čas, ale nakonec jsme na Trainz museli čekat téměř o rok a půl déle než na produkt z dílen Microsoftu. I přes velké natěšení jsem byl z Train Simulatoru lehce zklamán. Příliš velká obtížnost a téměř nulová hratelnost pro normálního hráče. O to více jsem se těšil na mašinky v Trainzu. Musím říci, že mě nezklamaly. Konečně nemusím mít roztažené kolejnice po celém obýváku - stačí mi můj počítač. Osobní hodnocení: 8/10

Jan Kuneš

Plusem je rozhodně početná komunita fanoušků železničních modelů. Na Internetu je dispozici ke stažení velké množství modelů lokomotiv a vagónů, nové mapy, mnoho objektů do editoru atd. Výrobce tuto činnost podpořil např. i přibalením poměrně silných nástrojů pro modelování objektů – program GMax a plug-in do 3D Studio Max. Dále jsou na Internetu k dispozici servis packy, které opravují chyby a doplňují nové funkčnosti a objekty.

V České republice vychází Trainz v české lokalizaci od firmy CD Projekt, a to za příznivou cenu. Ve hře je již implementován patch 1.1.1, což ušetří značný čas stahování opravného balíku z Internetu. CD Projekt v současné době připravuje překlad patche 1.3, který má velký rozsah a z tohoto důvodu nebyl do českého vydání zatím implementován.

Trainz   Trainz

Trainz   Trainz

Celkově Trainz působí jako nedodělaná hra, které chybí pár přídavných modulů, aby přinesla zábavu i širší hráčské obci. Takto se hra smrskává na (pěkné) stavění tratí a (nudné) ježdění v nich. Možná, že za pár měsíců, až vyjdou další opravné patche, přídavné moduly a na Internetu bude k dispozici ještě větší množství modelů, tratí atd., se bude moci hovořit o docela slušné hře – nyní je to jen průměrný simulátor jízdy železniční soupravy s pěkně provedeným editorem tratí.

Grafika: 8/10
Hudba: 5/10
Zvuky: 7/10
Hratelnost: 6/10

Dobrý nápad, který bohužel zůstal poněkud nedotažen. Fanatičtí železniční modeláři si mohou přidat 1 - 2 body, skuteční strojvůdci vlaků se vrátí ke svém Train Simulatoru.

Celkové hodnocení: 6/10

Váš názor Další článek: Screenshoty z ruské 3D akce Kreed

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,