PC

Transport Tycoon Deluxe – máte rádi vláčky?

Co je to Transport Tycoon? Vy to nevíte?! Jedná se o všestranně propracovanou dopravně-ekonomickou strategii plnou výborných nápadů a se skvělou hratelností. Pokud vás oslovily nebo stále oslovují hry jako Mobility, Traffic Giant či Industry Giant podívejte se na hru, která je jejich - dle mnohých - dodnes nepřekonaným předchůdcem.
Na úvod se spolu se mnou ponořte do vzpomínek - scéna by mohla vypadat asi takto:

Představte si malou (tak asi 100 metrů čtverečních) pracovnu, plápolající oheň v krbu, starobylý pracovní stůl za ním sedícího v kdysi patrně luxusním koženém křesle shrbeného starého muže se sklopenou hlavou a před ním postávajícího vyděšeného mladého muže podobných rysů (patrně syna).

Otec (zřejmě alkoholik) se třesoucím hlasem svěřuje svému mladému synovi:

Milý synu,

kdysi dávno jsem se rozhodl založit malou přepravní společnost. Moje první trasa byla jednokolejka mezi dvěmi sousedními městy, po níž se ploužila nejlevnější parní lokomotiva, kterou jsem sehnal a tři vagóny. To víš, že jsem hned vzbudil pozornost v našem malém kraji. Dostal jsem se na titulní stránku místních novin a moje nádraží se začala úspěšně plnit. A jelikož správný "byznysmen" vždy přemýšlí, jak zvýšit svůj zisk, otevřel jsem druhou trať - tentokrát na dopravu uhlí do elektrárny. Začal jsem podrobně studovat mapu a hledal další trasy pro rozvoj své firmy. Zřídil jsem autobusovou dopravu v největším městě našeho kraje, zařídil železniční dopravu dřeva k pile a další. Moje zisky narůstaly, a tak jsem mohl splácet úvěr, který jsem si vzal na začátku. Měl jsem další smělé plány – městská doprava, lodní doprava, nákupy akcií druhých firem, dokonce jsem začal uvažovat o letecké přepravě.

Ale pak přišlo první varování - do kraje přivandrovala jakási společnost, ani jméno neznám, v čele byla jakási dáma - nevěnoval jsem tomu pozornost a dále jsem realizoval své skvělé představy. Až vyúčtování na konci roku mě zarazilo, několik mých tras (kdysi stabilně výnosných) bylo najednou mezi ztrátovými. Naštvalo mě to a začal jsem s tou mrchou bojovat, nakoupil jsem nové autobusy, lokomotivy a vystavěl jsem stanice na výhodnějších místech. Nějaký čas se zdálo, že se vše vrací do starých kolejí. Ale najednou, co je tohle – nějaký modrý autobus mi odebírá lidi ze zastávek. A to snad ne?! Tady nějakej růžovej šmejd vystavěl trasu na přepravu nafty (vedle mého nejvýnosnějšího kšeftu) a světe div se – všechny barely jsou rázem na jeho nádražích.

Ale abych to zkrátil, tragédie stíhala tragédii, vše co se zdálo být jako by mělo zůstat na věky, rušily různobarevné dopravní společnosti v několikavteřinových intervalech (v časovém reálu to byly měsíce i roky). Občas se mi podařilo krach některé přepravy přibrzdit, či alespoň na chvíli zastavit a jednou nebo dvakrát jsem i hodně vydělával ale v celkovém kontextu to byli jen epizodky.

Dnes už nemáme vůbec nic až na dluhy (asi nějakých deset či dvacet miliónů korun - co na tom záleží, byl to jen neúspěšný podnikatelský záměr...) a vzhledem k tomu, že tato strategie neumožňuje ulití majetku do nově vzniklých společností - máš milý synu jen dvě možnosti.

Buď se pokusit o nemožné a vyvézt firmu z krize – na dnešní dobu směšné řešení, nebo nechat rodinnou firmu firmou a založit si svoji novou transportní společnost (úvěry jsou k dispozici pro každého) – na dnešní dobu docela obvyklé a reálné řešení.

Takže hodně štěstí…

Necháme ubohého syna rozmýšlet o svém osudu a raději si provedeme rekonstrukci případu.

Jako zakladatel firmy máte hluboko do kapsy, takže sídlem je pouhá chajda (obr. 1) a časem si vyděláte i na plot (obr. 2). Úspěšný manažer má vyšší cíle, a tak pracuje v celkem obstojném betonovém komplexu  (3). Stále zvyšující se výdělky vedou až k několikapatrové budově (4). A ti nejúspěšnější - čím vyšší, tím lepší (5).Pro mladé (šestileté) statégy nabízí hra pravý

Ano, přesně jak jeho otec psal - rok 1950, právě zakládáte dopravní společnost a kapsu vám tíží menší dluh. Před sebou máte rozlehlou, žádnými dopravními prostředky poskvrněnou krajinu s několika městy (spíše městečky) a továrnami. Vydělávat (i prodělávat) peníze můžete po zemi (autobusy, vlaky), ve vzduchu (letadla, helikoptéry) a na vodě (lodě). Hra nabízí velké množství dopravních prostředků od lokomotivy na páru až po elektrické TGV a nastiňuje také možnou budoucnost v podobě rychlotratí. Nové prostředky dostáváte automaticky (neexistuje tu výzkum), a tak časem získáte rychlejší a odolnější vlaky, pomocí kterých předstihnete zle dotírající konkurenci.

Vodu! Vodu!! VVVVOOOODDDDDUUUU!!!!!Transport Tycoon: Deluxe

Hra vypadá zezačátku poněkud jednoduše, postavíte první trať a pokud nevozíte čerstvě vytěžené uhlí rovnou na farmu, tak dokonce i vyděláváte. Bohužel jeden prosperující vláček firmu nespasí. A navíc jsou časem výhodné trasy zabrány a potom se ke slovu dostává tvrdý a nelítostný konkurenční boj mezi všemi společnostmi. V něm se teprve ukáže, zda-li máte dostatek důvtipu a logiky, abyste dokázali přežít déle než jeden jediný rok. Pokud budete úspěšní, čekají vás milióny dolarů (či jiné měny - dá se nastavit i libra, marka) a můžete skoupit všechny společnosti v oblasti nebo jinak mrhat penězmi. Když nebudete, tak docela nepříjemně pocítíte význam slova BANKROT.

Pokud se mezi konkurencí nechytáte, můžete si samozřejmě nastavit jediného protivníka s IQ v hodnotě průměrné roční teploty) a naopak můžete hrát proti druhému Einsteinovi. V ovladácím panelu samozřejmě můžete nastavit další věci jako například maximální hodnotu dluhu, úroveň ekonomiky v dané oblasti či stranu vozovky, po které budou autobusy jezdit (zdravíme Anglii!).

Transport Tycoon: DeluxeTransport Tycoon: Deluxe

No a na závěr (poněkud netradičně) něco málo z historie: Hra už vyšla v roce 1995 jako dílo legendárního Chrise Sawyera. Transport Tycoon Deluxe je pouze vylepšenou verzí hry Transport Tycoon, která vyšla o nějaký ten pátek dříve. Oproti původní verzi se o něco zlepšila grafika, zvuky, odstranily se různé chybky a chybičky, přidaly se nové oblasti (poušť, hory, hračky) a snad jako v první hře, co znám, se zde objevil editor scénářů.

Na to, že je hra pět let stará, jsem se dnes bavil stejně dobře jako kdysi. Tato strategie je schopna zaujmout i hráče, kteří by o tento druh her jinak ani nezavadili. Schválně - pokud nemáte nic na práci - zkuste si ji zase zahrát!

Diskuze (25) Další článek: Screenshoty: Z – Steel Soldiers

Témata článku: , , , , , , ,