Transport Tycoon dostane nástupce! Hru Mashinky od českého tvůrce

Transport Tycoon vyšel už v roce 1994 a v podobě OpenTTD se hraje doteď. Některé hry se na jeho úspěch snažily navázat, ale většinou věrným fanouškům původního Transport Tycoonu přinesly zklamání. Hra Mashinky by to mohla změnit.

Legendární budovatelská strategie Transport Tycoon vyšla už před 23 lety a o její nesmírné oblibě svědčí fakt, že ve formě open source projektu OpenTTD je vyvíjena a hraje se doteď. Některé tituly se na její úspěch snažily navázat, ale nikdy to „jaksi nebylo ono“. Letos ale svitla naděje, k předběžnému uvedení se totiž chystá hra Mashinky.

Jak název napovídá, za vývojem stojí Čech, konkrétně brněnský herní vývojář Jan Zelený. Se hrou má však globální ambice a nyní je v programu Greenlight na Steamu. V nejbližších měsících bychom se měli dočkat předběžného přístupu.

Neměnit, co se osvědčilo

Mashinky navazují na úspěšný herní model Transport Tycoonu. Vše je zabaleno do moderní grafiky a hra běží na nově vyvinutém enginu. V první verzi hry se počítá pouze s vlakovou dopravou, v dalších plánech vývoje jsou však i další dopravní prostředky. Začne se ale jen s mašinkami.

Staví se opět na čtverečkované mapě tak, jako ve starém dobrém Transport Tycoonu. Jenže samotné čtverečky jsou vidět jen při budování, při běžném pohledu na mapu vše překryjí pěkné textury, které strukturu povrchu vyrovnají a krajina tak vypadá velmi přirozeně. 

Herní model navazuje na to, co tak dobře funguje už 23 let. Budete stavět nádraží, koleje, vlaky... převážet náklad i cestující. Na vše budete mít vlastní firmu a rozpočet, se kterým musíte vyjít. 

„Je pravda, že inspirace jsem z TTD a Railroad tycoonu 2 bral hodně, ale časem jsem se začal vzdalovat a teď bude hra v mnoha ohledech celkem svérázná. Nejde jen o možnost řízení z pohledu strojvůdce, rozšiřitelné zastávky, depa i průmyslové budovy, ale především ekonomický model je předělaný a snaží se být blíže deskovce, než simulátoru,“ prozradil Jan Zelený.

Oproti původní legendární hře nebude vylepšena zdaleka jen grafika. Padne mnoho nedostatků původní hry. Například koleje bude možné natahovat tažením myší i do zatáček, tunely budou moci klesat i pod úroveň svého vstupu a hlavně – bude k dispozici volná kamera pohledu na herní plochu. Rozhlížet se můžete i z pohledu strojvůdce jedoucího vlaku.

Ještě to potrvá

Inovací bude nespočet, hra totiž běží na zcela novém enginu, který si autor vytvořil sám. Podle ukázek hra vypadá úchvatně a je s podivem, že za vývojem stojí de facto jeden člověk. Jan Zelený ale není žádný zelenáč, je zkušeným herním vývojářem ze studia Bohemia Interactive, Mashinky ovšem dělá jako svůj vlastní projekt. Pracuje na něm už sedmým rokem (dříve pod názvem Logistics) a až letos se k vývoji přidalo několik dalších lidí. 

Hra nabídne různá prostředí a roční období. Hrát budete moci sami a později i online proti komukoli ze světa (až osm hráčů na jedné mapě). Samozřejmostí je postupný časový vývoj, který projde sedmi etapami od parních lokomotiv po maglevy.

A potěší i soundtrack, který rovněž navazuje na původní hru, ale bude v modernějším pojetí – o soul-jazzové melodie nerušivě znějící na pozadí se postará hudebník Slikk Tim. 

Je na co se těšit. Stávající pokusy o navázání na legendární Transport Tycoon totiž u skalních fanoušku nebudí moc nadšení. Například poslední pokus s názvem Transport Fever je docela nudný, protože více než samotné budování tratí musíte neustále řešit rentabilitu, finance a dlouhodobé návratnosti. Hra Mashinky dává naději, že bude nejen dobře vypadat, ale bude se dobře i hrát. 

Více se o hře dozvíte na webu hry Mashinky.com

Bude to ale ještě trvat. „Samotné dokončení bude běh na dlouhou trať, po obsahové stránce bude v době předběžného vydání jen zhruba čtvrtina hry, všechny další updaty již budou zdarma až do naplnění původního plánu,“ prozradil Jan Zelený. Dokončení hry může po uvolnění do předběžného přístupu trvat ještě další dva roky. „Připravuju i další typy dopravy, v plánu je určitě i hra pro více hráčů a velká podpora moderům, takže se obsah bude ještě hodně rozšiřovat,“ nastínil Jan Zelený. 

Diskuze (21) Další článek: 10 nejlákavějších PC her, které si dnes můžete zahrát

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,