Trine 4: prožijte pohádkové dobrodružství | Recenze

V záplavě vážných her je vždy fajn prostě vypnout. Trine 4 se na to zdá ideální díky pohádkové atmosféře a multiplayeru. Přesto nám na hře mnoho věcí vadí.

Co baví

  • Příjemné pohádkové vyprávění
  • Úchvatný vizuální styl
  • Zábavný multiplayer
  • České titulky

Co vadí

  • Hádanky mohly být komplexnější
  • Souboje jsou příliš jednoduché
  • V multiplayeru zlobí kamera
7/10
Hodnocení

Hry nemají být pouze zábavné, mají být také krásné. Tyto hry o prožitku jsou do jisté míry svým vlastním žánrem a jako jeden z nejlepších příkladů beru Unravel. Trine 4 se sem řadí taky. Hru si nekoupíte kvůli výzvě, ale kvůli atmosféře a relaxu.

Trine 4 je zejména dětská hra, i když logické hádanky způsobí, že vaše děti si dost možná řeknou o pomoc. Mám však pocit, že vývojáři na hezký vizuál vsadili až příliš. Hraní je krásné, ale vyloženě mě to nevtáhlo.

Když princ potřebuje pomoc

Zápletka příběhu je jednoduchá. Princi si pohrával s temnými silami a utekl. Je nutné jednak najít prince a za druhé přemoci temné síly. Na pomoc byli povoláni tři udatní hrdinové – rytíř, lukostřelkyně a čaroděj. Ti musí spojit síly, aby byli schopni přemoci všechny strasti, které je čekají.

Trine 4 The Nightmare Prince (2).pngTrine 4 The Nightmare Prince (5).pngTrine 4 The Nightmare Prince (21).png
Vizuální pohádkový styl chválím na hře nejvíc

Příběh tahounem rozhodně není, nicméně tahounem je vyprávění. Hra má velmi příjemný dabing a ještě příjemnější klidný postup dopředu. Jak kdyby ožila pohádková knížka. Toho se podařilo dosáhnout také díky skvělé kreslené grafice, která se nebojí pohrávat si s fantasií.

 

Hra má velmi příjemný dabing a ještě příjemnější klidný postup dopředu. Jak kdyby ožila pohádková knížka.

 

Je sice trochu netradiční začínat vizuální stránkou, ale právě to se mi na hře líbilo nejvíc. Ta radost být součástí světa a prozkoumávat mapy plné tajných chodbiček a logických hádanek. Soundtrack zaslouží odměnu jen napůl. Je hezký, ale písničky se víceméně neustále opakují dokola, což mi přišlo spíše otravné.

Ty máš svaly, já mám čáry

Hrdina musí umět bojovat hlavou i mečem. Zejména na hlavu je ve hře kladem důraz. Musíte vyluštit mnohé logické hádanky, které vyžadují všechny tři postavy. Čaroděj umí hýbat předměty a vyčarovat kostku. Lučištnice má různé druhy šípů a umí svým lanem táhnout různé předměty. Rytíř se pak hodí k otlačení různých předmětů či k odrážení světla svým štítem.

Trine 4 The Nightmare Prince (22).pngTrine 4 The Nightmare Prince (25).pngTrine 4 The Nightmare Prince (28).png
Ve hře budete řešit nejrůznější hádanky, které občas dokáží pořádně potrápit

Jejich schopnosti postupně posilují a dostávají dalšího významu. Hádanky díky tomu dokáží být relativně komplexní, i když většina funguje na jednoduchých principech. Je zde nutné nejenom vědět, jak na to, ale také to správně načasovat, což bývá celkem obtížné.

Jen mi přišla škoda, že hodně hádanek sázelo na obtížnost přesného načasování víc než na promyšlenost. Hra se snažila být jednoduchá, což je kvůli zaměření na dětské publikum pochopitelné. Každopádně hádanky dost připomínají puzzly z jiných her. Chyběl mi zde pocit, že je to něco nového a unikátního. Na relax jsou přesto velmi příjemné.

 

Souboje pro mě nebyly výzvou, nepřišly mi ničím zajímavé a spíš jsem čekal, až skončí.

 

Dost špatně je na tom bojový systém, který je strašně jednoduchý a navíc nevyrovnaný. Rámcově jde jen o to nepřítele umlátit v krátkých střetech, přičemž rytíř mi přišel až příliš silný, zatímco třeba čaroděj je skoro nevyužitelný. Souboje pro mě nebyly výzvou, nepřišly mi ničím zajímavé a spíš jsem čekal, až skončí.

Bez multiplayeru je zážitek slabší

Trine 4 je v singleplayeru naprosto plnohodnotný a příjemný zážitek, ale důležitost multiplayeru je znát. Je zábavnější, když se trápí více hlav. Hru lze hrát až ve čtyřech hráčích a mapy se tomu dokonce přizpůsobují, přičemž jsem ve výsledku ani netrpěl pocitem, že bychom se tlačili.

Nevýhodou je špatná kamera. Ve hře se kamera výrazně natáčí, a to po úsecích. Když můj spoluhráč byl jinde, často došlo do situace, kdy jeden hráč vůbec neviděl a museli jsme se vracet zpátky. Chyba to rozhodně není zanedbatelná a je strašně nepříjemné, když se celá skupina musí vracet, protože jeden hráč nevidí.

Verdikt

Přes všechny krásy je Trine 4 dost konzervativní hrou, která se nesnaží přinést něco nového a nabízí velmi jednoduchý herní styl ideální zejména pro děti. Přesto jsem si hraní zejména díky úžasnému vizuálu a příjemnému vyprávění užil.

Váš názor Další článek: V souvislosti s Hong Kongem padají další bany od Blizzardu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,