Trojhvězdí z galaxie Gigabyte

Actebis Computer uvádí na trh trojici nových základních desek z laboratoří Gigabyte, přičemž jedna z nich je světově první deskou s podporou 266MHz DDR pamětí.
Společnost Gigabyte, jeden z předních výrobců výkonných základních desek, začala dodávat novou sérii postavenou pro procesory AMD a víceprocesorové systémy Intel.

Technologicky nejzajímavější je bezesporu deska GA-7DX, která přinesla koncovým zákazníkům jako první na světě technologii dvojnásobně rychlé DDR (Double Data Rate) paměti, schopné pracovat na 200 a 266 MHz. Jedná se o desku postavenou na originálním čipsetu od AMD, AMD-761, a je určena pro procesory v pouzdru Socket A – v tuto chvíli AMD Athlon a AMD Duron. Díky kontroléru od AMD podporuje tato základní deska procesory AMD Athlon se 266- a 200MHz systémovou sběrnicí a odpovídající PC2100 DDR266 nebo PC1600 DDR200 paměti. Díky dvojnásobné datové propustnosti, což znamená až 2,1 GB/s, je deska GA-7DX jedinečným základem pro výkonné servery, pracovní stanice a high-end PC. Aby unikátní výkon tohoto systému nebrzdily další periferie, podporuje zabudovaný řadič též ATA-100 pro připojení pevného disku.

V zájmu zajištění maximálního komfortu pro koncové uživatele i správce systémů, vyvinul Gigabyte technologii EasyTuneIII, díky níž je možné veškerá nastavení desky provést pomocí utility z prostředí Windows – bez jakéhokoliv otevírání počítače a přemisťování propojek či přepínačů. Druhým bonusem je @BIOS, nástroj pro jednoduchou a bezpečnou aktualizaci Biosu prostřednictvím Internetu. Kromě již zmíněných předností a obvyklé výbavy je součástí GA-7DX zvukový systém Creative, čelní IrDA a USB konektory, hardwarový monitor a systém STR (Suspend-To-RAM) s probouzením z klávesnice či myší.

Druhou novinkou od Gigabyte je základní deska GA-7ZM, opět pro procesory AMD, ale tentokrát vycházející z možností čipsetu VIA. Do pouzdra Socket A je možné zasunout libovolný procesor AMD Athlon či Duron od 500 MHz výše, pracující se základní sběrnicí FSB na frekvenci 100/110/115/120/124 či 133. Deska automaticky zjistí nejvhodnější napájecí napětí pro procesor a do 3 slotů pojme až 1,5 GB SDRAM paměti na 100 či 133 MHz a 3,3 V. Možnosti dalšího osazení určují následující sloty: 1 x AMR (Audio Modem Riser), 1 x AGP s podporou 4X, 3 x PCI, 3 x zvukový, 4 x USB a 2 x Ultra DMA 33/66 IDE řadič.

Deska GA-7ZM podporuje pokročilé ACPI funkce Win98 a Win2000, DMI, INT13 (>8,4GB disky), antivirovou ochranu, bootování z IDE1 až 4, SCSI, LS120, ZIP a CD-ROMky, Wake-On-LAN, STR, automatickou detekci a hlášení problémů, atd.

Na závěr jsme si ponechali základ pro špičkový server se dvěma procesory v kabátu Socket 370, potažmo Intel. Deska GA-6VXD7 je určena pro procesory Intel FC-PGA Pentium III nebo kompatibilní, s frekvencí základní sběrnice 100 či 133 MHz – díky násobiči 3x až 9,5x i pro ty budoucí, gigahertz konečně přesahující. Pořádný server musí mít pořádnou paměť, a tak 4 volné 168bitové DIMM sloty pojmou až 2 GB PC100/PC133 SDRAM nebo VCM SDRAM paměti. Všechny obvyklé sloty, rozhraní a standarty pak ještě doplňuje 4kanálový zvukový systém Creative CT5880. Deska je vyráběna 6vrstvou technologií v rozměrech ATX (30,5 x 24,4 cm) a pro vyšší spolehlivost výsledného systému je osazena unikátní technologií společnosti Gigabyte – DualBIOS.

O společnosti: Actebis Holding GmbH. byla založena v roce 1986 v Německu. Actebis má v současné době zastoupení ve 13 evropských zemích a s plánovaným obratem přes 7 miliard DEM pro rok 2000, desítkami distribučních smluv a více než 2300 zaměstnanci patří k malé skupině největších distribučních IT firem v Evropě. V Čechách byla 100% vlastněná pobočka, Actebis Computer s.r.o., založena v září 98. V současné době je distributorem firem Creative Labs, Edimax, Fujitsu, Gigabyte, Hewlett-Packard, Chaintech, IBM (disky), IOMega, Lite-On, Logitech, Matrox, Memorex, Mustek, Quantum, Seagate a vlastní značky Targa.

O společnosti: Gigabyte Technology Co., Ltd. se od svého založení v roce 1986 věnuje výrobě kvalitních základních desek a vysloužila si již řadu ocenění za inovativnost a kvalitu. Výzkum a vývoj se ve firmě dělí s kvalitou o první příčky důležitosti. Již od roku 1995 spolupracuje Gigabyte se společností Intel, což pokračuje do dnešních dní. V minulém roce firma prodala 6,6 milionů základních desek a dosáhla obratu 530 mil. USD. Gigabyte udržuje pevné a blízké vztahy se svými zákazníky, bez ohledu na to, zda jsou velcí či malí.

Váš názor Další článek: Maximum od A-MAX

Témata článku: , , ,