Tropico 2 v náručí pirátů

Bylo nebylo, zrodila se jednoho krásného dne společnost Frog City. Její jméno mělo parafrázovat přezdívku sídelního města, San Francisca, pro časté smogové zamoření zvaného také "Fog City". Frog City byla a je společnost malá, zaměstnávající dnes všehovšudy devět lidí. Je však skutečným důkazem toho, že i malá skupinka lidí dokáže velké věci.

Ve hře Tropico od PopTop Software jste se stali téměř všemocným diktátorem tzv. banánové republiky, malého ostrůvku kdesi v Karibiku vzdáleně připomínajícího Kubu. Tropico 2: Pirate Cove nabídne zcela jiný pohled na věc. Přeneseme se do 17. století, kdy mořím vládli piráti a staneme se jejich králem. Ale historie titulu Tropico 2 je bohatší, než by se na první pohled mohlo zdát.

Jak již bylo řečeno, o první díl Tropica se postaral PopTop Software a jeho hlavní postava, Phil Steinmeyer. Tropico mělo ohromný úspěch a tak si vydavatel, společnost Take Two, vyžádala nejen datadisk, ale také druhý díl. Jenže na druhý díl už neměl Phil absolutně vůbec žádnou chuť, a tak navrhnul, aby Tropico 2 udělali jiní vývojáři, konkrétně jeho přátelé z Frog City. Ti už za sebou měli zkušenosti z dvou dílů strategické hry Imperialism a nabídce neodolali.

Dlouhé noci přemýšleli, na čem by mohli druhé pokračování založit. Přeci jen, díky datadisku již byla většina nových nápadů odčerpána do nenávratna a udělat prostě jen předělávku dílu prvního, to není hodno skutečných vývojářů. A tak nakonec jednoho večera padlo slovo "piráti". Tak to všechno začalo. Hráč dostane opět k dispozici malý zapomenutý ostrůvek kdesi uprostřed oceánu, jehož bude absolutním pánem, v tomto případě již zmíněným pirátským králem - vůdcem. Ekonomika již nebude založena na exportování zboží či turistickém ruchu, nýbrž na plundrování. Nu a co jiného byste vlastně od pirátů čekali? Prostě se vydají na moře, přepadnou nějakou loď, ukradnou co můžou, zajmou všechny, které nepobijou a pěkně se zase vrátí na domovský ostrov.

Všichni vaši piráti budou jedinečné osobnosti. Každý bude mít soubor dovedností, které bude možné dále vylepšovat pomocí stavby nových budov. Piráti ale mají samozřejmě i své potřeby, které je nutno uspokojovat, a to také stavbou budov. Potřebují pít, jíst, spát, sázet, neobejdou se bez ženské společnosti, a tak dále. Samozřejmě, že se liší pirát od piráta - starší piráti méně honí holky a raději v klidu sází. Všechny tyhle potřeby budete muset uspokojit, abyste si zajistili bezproblémový chod "ekonomiky".

Co se zmíněných dovedností týká, tak to je například vůdcovství, které lze vylepšit tak, že postavíte papouškárnu. Jakmile bude mít pirát na rameni papouška, ostatní piráti k němu budou cítit větší úctu. Nebo navigace - k vylepšení této dovednosti potřebujete observatoř. Kloboukář zase dokáže vyrobit takový klobouk, díky kterému se vašeho piráta budou všichni bát a to mu samozřejmě dodá odvahy. Další dovednosti lze trénovat v pirátské škole.

Důležitým prvkem Tropica 2 budou jistojistě lodě, jichž bude k dispozici množství různých druhů. Každé z nich pak přiřadíte posádku, naložíte zásoby a zbraně a vyšlete je do různých koutů mapy, kde budou mít za úkol jediné - loupit (a vlastně zároveň také prozkoumávat). Když dojde k přepadení jiné lodi, může se stát, že vaši piráti zajmou nepřátelskou posádku. To je velmi důležité, protože zajatci pro vás pak mohou či lépe řečeno musí pracovat. A čím víc jich budete mít, tím líp. Jednou budete potřebovat nové kurtyzány, jindy stavebního mistra, a tak dále - nenajdete je nikde jinde, než na cizích lodích (mimochodem, nejlepší ženské prý s sebou vozí Španělé). Narozdíl od Tropica, kde jste se snažili udržet své obyvatele maximálně šťastné, v Tropicu 2 půjde o to udržet zajatce v maximálním strachu. Jinak se pokusí utéct a nebude z nich žádný užitek.

Vydání hry Tropico 2: Pirate Cove se chystá na jaro roku 2003.

Váš názor Další článek: Doom III nakonec až v roce 2003!

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,