Trucks & Trailers – mám nacouváno víc, než ty odježděno

Přejezdy přes půl kontinentu dají vaší pozornosti pořádně zabrat. Ale je to legrace ve srovnání s parkováním v cíli.
Kapitoly článku
  • Vyrážíme na silnice? Ne tak docela
  • Galerie

Jak už jsem částečně napověděl, tahle hra není klasickým simulátorem řidiče trucku, který brázdí širé dálavy. Jedna věc je totiž jízda po dálnici, věcí druhou je na konci cesty návěs zaparkovat nebo nacouvat k nakládací rampě. Právě na tohle (a jen na tohle) je hra Trucks & Trailers zaměřena. Jedná se vlastně o jakousi ochutnávku či „předskokana“ plnohodnotného Euro Truck Simulatoru 2. Může mít vůbec hra, která umožní jen parkování v cíli, co nabídnout? Uvidíme.

 

Předtím, než začnete plnit „ostré“ úkoly, velice doporučuji projít úvodní tutorial, kde se seznámíte se základy ovládání. Tutorial je, kromě poslední mise, v podstatě dětsky snadný, a nabízí velice štědré časové limity na zvládnutí každého úkolu. V běžných misích je to už o něčem jiném, jak pak by ne, když je čas v podstatě jediným měřítkem hráčovy úspěšnosti.

VIDEO: 4608 'Trucks and Trailers - parkovaní'

Na zlatou medaili to možná sem tam zvládne Michael Schumacher, na stříbrnou zkušený kamioňák, co se narodil s volantem v ruce (a občas i moje maličkost – já vím, sebechvála smrdí), no a na bronzovou, časově neomezenou, to snad dokodrcá každý, kdo umí řídit a obstojně až velmi dobře couvat s vlekem. Doufám, že jsem vás příliš nevyděsil. Faktem je, že hra je opravdu velmi těžká a časové limity jsou nastaveny zvláště přísně. Určitě by pomohlo mít u počítače volant s pedály, řadicí pákou a také tři monitory, které by poskytly opravdu ucelený výhled z kabiny.

Na zlatou medaili to možná sem tam zvládne Michael Schumacher, na stříbrnou zkušený kamioňák, co se narodil s volantem v ruce…

Běžný smrtelník, co nechce trhat rekordy, si celkem bez problémů vystačit s klávesnicí pro ovládání tahače a myší pro rozhlížení. Při manévrech za vyšších rychlostí už by to ten volant opravdu chtělo, ale pokud netoužíte po již zmíněné zlaté medaili, obejdete se i bez něj. Kamion jsem zkoušel zkrotit i pomocí joysticku a jen jsem se utvrdil v tom, že výstřelky v podobě automobilů s joystickem místo volantu a pedálů jsou opravdu krav… - ehm - neotřelé a originální nápady jdoucí proti proudu a bořící zaběhnutá klišé.

Realismus, ale bez volnosti

Ovládání tahače jako takového působí velmi realisticky: Kabina se při brždění hezky „ponoří“ a při přidání plynu zase zvedne. Nějaké nepřirozené poskakování, jaké se u automobilových simulátorů ještě pořád sem tam objeví, zde nenajdete. Kabina se při přejíždění nerovností pohupuje, připojený návěs zhoršuje dynamiku. Pocit řízení majestátního kolosu je téměř dokonalý.

trucksandtrailers_01.png trucksandtrailers_02.png

Zpětná zrcátka pak rovněž fungují, jak mají. K dispozici máte i taková, která u osobáku nenajdete, a která slouží k dobrému přehledu o dění na pravé přední části kabiny. Výborným nápadem je možnost „vykouknutí“ z kabiny doleva dozadu. Přímý pohled prozradí mnohem více, než pohled do malého zrcátka. Zde bych ale tvůrcům vytkl jednu věc: Dozadu se podívat můžete, ale na levé přední kolo nebo dokonce levý přední roh kabiny už ne. A to je často limitující, protože při manévrech na malém prostoru jde doslova o každý centimetr.

Mrtvých úhlů je přehršel, a například při couvání doprava za roh prostě nemáte šanci nic vidět. V praxi je nutné zajistit si pomocníka nebo přinejhorším potupně vylézt z kabiny a jít se podívat. Ani jednu z možností ovšem v Trucks & Trailers nemáte. Na nižší obtížnost je možné využít externí pohledy, u vyšších jsou zablokovány.

trucksandtrailers_03.png trucksandtrailers_04.png

Horší je to s realismem u zadávání úkolů. Je jasné, že hra musí mít jistou obtížnost, ale pokud máte jen někam zaparkovat, tak asi opravdu není nutné řešit, jestli nestojíte o pár centimetrů jinak. Ale uznávám, že hra  je prostě  takto nastavená.

Zaparkovat a vypnout motor

Po grafické stránce je hra opravdu vydařená, nebojím se říct, že snad i perfektní. V podstatě vše, co můžete vidět je namodelováno do nejmenšího detailu. Jen vegetace by snad mohla být lepší. Trochu horší je to se zvuky. Ne s jejich kvalitou, ta je opravdu dobrá, ale spíše s výskytem ambientních zvuků.

VIDEO: 4609 'Trucks and Trailers - Vyjíždění z místa' 

Při plnění jednoho úkolu mne neustále děsil zvuk dámských podpatků klapajících podle všeho v těsné blízkosti tahače. Neustále jsem se rozhlížel, protože jsem měl strach, abych onu dámu nesrazil. Žádná tam ale nebyla, jen ten zvuk. Nakonec jsem si uvědomil, že lidé se vůbec „vyskytují“ jen v pro hráče nedostupných místech. Ti, co by si chtěli zahrát Carmageddon za volantem kamionu, musí hledat jinde.

Na hře je ovšem vidět, že se jedná opravdu jen o jakousi ochutnávku připravovaného Euro Truck Simulatoru 2

Kromě mírně nezvyklého úvodního menu působí hra velmi propracovaným dojmem. Pro anglicky nemluvící hráče je určitě důležitá i povedená česká lokalizace. Na hře je ovšem vidět, že se jedná opravdu jen o jakousi ochutnávku připravovaného Euro Truck Simulatoru 2. Kromě pár závodních úkolů, u kterých už bych volant opravdu uživil, neb precizní ovládání klávesnicí ve vyšších rychlostech není vůbec snadné, je jeden úkol jako druhý.

trucksandtrailers_05.png trucksandtrailers_06.png

Zaparkuj připojený návěs, připoj návěs a zaparkuj, zaparkuj tyto dva návěsy. Jen místa, kam s nimi máte zajet, jsou čím dál tím šílenější. Nic nového se ale neobjeví. Přitom takový přívěs s otočnou ojí, případně návěs ještě s přívěsem jsou věci, se kterými bych si couvání vyzkoušel určitě s nadšením. Mírným osvěžením jsou již zmíněné závody. Zde ale opět soutěžíte jen proti času a neustále se zužujícím místům, která musíte projet.

A kolik to koštuje?

Trucks & Trailers je v podstatě technologické demo a, jak už bylo řečeno, taková ochutnávka toho, co vás může čekat v Euro Truck Simulatoru 2. Doporučená cena 269,- Kč je sice velmi příznivá, ale přeci jen si lze klást otázku, jestli by se vůbec tato hra měla prodávat za peníze. Jako plnohodnotný titul to na mně totiž úplně nepůsobí. Je zajímavá, je hratelná, je zábavná, ale také velmi jednostranná. K dispozici máte jeden kamion, u kterého lze měnit akorát barvu, poté pár typů návěsů, několik lokací. Za danou cenu se dají koupit opravdové herní pecky, i když starší.

trucksandtrailers_07.png trucksandtrailers_08.png

Jak už bylo řečeno, v kontextu s Euro Truck Simulatorem 2 působí prodej Trucks & Trailers trochu podivně, ale připouštím, že je asi spravedlivější tento kontext odmyslet a nahlížet na něj jako na každou jinou, samostatnou, hru.

Pokud si tedy ETS2 odmyslím, je Trucks & Trailers až překvapivě propracovaným a detailním dílkem, avšak s velmi úzkým záběrem. Hlavně lokace, jako jsou třeba benzínové pumpy, přímo vábí k vyjetí na silnice, vstříc dálavám. Ale nejde to. To je hrozná škoda, vždyť ze hry je přímo cítit hromada nevyužitého potenciálu… A vidíte? Už je to tu zase. Začarovaný kruh. Takto bezradný jsem při udělování hodnocení, přiznám se, ještě nebyl. Nicméně pokud vám řízení jde a baví vás, chcete si vyzkoušet, jak dobří byste byli za volantem kamionu a nebojíte se opravdu obtížných úkolů, vřele vám Trucks & Trailers doporučuji.

Dostupné pro: PC
Žánr: Simulátory, Závodní | simulátor parkování s kamionem
Výrobce: SCS Software | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 17. června 2011
  • Propracovaný fyzikální model
  • Solidní grafika
  • Realistické chování kamionu
  • Velmi úzké zaměření
  • Až na výjimky jen jeden typ úkolu
Kapitoly článku
  • Vyrážíme na silnice? Ne tak docela
  • Galerie

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,