Twilight Impérium: opravdu VELKÁ hra (preview)

Letošní Vánoce budou pro hráče deskovek opravdu bohaté, chystá se totiž celá řada očekávaných titulů. Jedním z nejvýraznějších je vesmírná strategie Twilight Imperium, která nesmí chybět ve skříni žádného kovaného stratéga.

Historie hry Twilight Imperium se začala psát už před 20 lety, a právě tento byl jedním ze základních kamenů, díky nimž se společnost FFG (tvůrci takových her jako Civilizace, Zaklínač, Panství hrůzy, Fallout…) vypracovala na pozici jednoho z nejznámějších a největších tvůrců deskových her na světě. V současné době je v prodeji už čtvrtá edice tohoto titulu, přičemž letos na Vánoce bychom se konečně měli dočkat také dlouho očekávaného českého překladu díky společnosti Blackfire.

t2.png

Hru je zasazena do daleké budoucnosti, v níž se v roli jedné ze 17 ras pokusíte vydobýt si místo na výslunní celé galaxie. Před mnoha a mnoha lety si toto výsostné postavení vybojovala Lazaxská říše, ovšem její doba je dávno pryč a nyní je na čase, aby se prázdný trůn konečně zaplnil. Cesta k vítězství je přitom různá – můžete vsadit na své diplomatické schopnosti, využít obchodního ducha, nebo Mecatol Rex dobýt silou – a dost záleží také na vámi zvolené rase. K dispozici máte například Duchy Creussu, kteří umí skákat skrze černé díry, nebo Hacanské Emiráty, jejichž představitelé jsou skutečnými mistry obchodu.

t4.png

Žádná partie nebude stejná, a to nejen díky množství frakcí, ale také díky tomu, že se pro každou hru skládá nová mapa čítající úctyhodných 51 dílků galaxie. Najdete na nich nové planety, supernovy, nebo třeba pole asteroidů. Uprostřed mapy se pak nachází hlavní město Mecatol Rex.

Na začátku každého kola si hráči vyberou jednu z osmi strategických karet, které nejenže určují pořadí jejich tahů, ale také jim umožňují využít speciální akci v daném odvětví. Tato výhoda se přitom nevztahuje pouze na hráče, jenž danou kartu zahrál, ale také na jeho soupeře, kteří mohou za poplatek využít její sekundární (už ne tak výhodný, ale přesto může přijít vhod) efekt. Karty se zaměřují na vojenství, obchod, diplomacii, zkoumání nových technologií, průzkum mapy a další očekávatelné oblasti.

t5.pngt3.png

Poté se můžete směle vrhnout na objevování nových planet, mezihvězdné souboje a aktivaci strategických karet. Jedním z největších lákadel hry je 350 plastových modelů miniatur, jež využijete hlavně v soubojích s ostatními hráči. Samotný soubojový systém je zde řešen pomocí kostek. Jejich počet určuje počet lodí, s nimiž do bitvy jdete. Pokud se vám podaří hodit určitý bojový symbol (pro každý typ lodi je specifický), znamená to, že jste loď zasáhli. Těšit se přitom můžete jak na bitvy vesmírných lodí, tak třeba i na pozemní operace, ostřelování nepřátelské základny a spoustu dalšího.

t1.png

Na konci každého kola mohou hráči vyhlásit, že splnili některý ze svých cílů vysolovaných na začátku partie. Tyto cíle mohou být veřejné i tajné a získávají za ně vítězné body. Těchto karet je celkem čtyřicet a cíle tak mohou být velmi různorodé, od napadení protivníka, až po úspěšně provedený obchod.

Jakmile jeden z hráčů ovládne Mecatol Rex, hra se přesune do politické fáze. V ní bude hrát roli to, kolik vlivu jste během svého předchozího snažení získali. Čím víc ho budete mít, tím lepe se vám budou prosazovat zákony a nařízení, případně, jestliže se vám zrovna nebudou hodit, je můžete s klidem smést ze stolu. I jeden jediný zákon přitom stačí k tomu, abyste se stali vítězi, nebo naopak skončili v propadlišti dějin, takže jejich přijetí musíte skutečně zvažovat a případně přesvědčovat protihráče.

t6.jpg

Twilight Imperium je skutečně OBROVSKOU hrou. V gigantické krabici najdete kromě již zmíněných více než 350 plastových miniatur také přes 450 nejrůznějších karet a kolem 700 žetonů. K tomu připočtěte ještě dílky mapy, velké karty národů, příkazové karty hráčů a… dojdete k názoru, že na tuhle záležitost budete potřebovat opravdu velký stůl. A také kupu času, jedna partie by vám totiž měla zabrat kolem 4-8 hodin. Určitě se tedy nejedná o hru pro každého. Pokud jste ovšem vášniví hráči strategií a v deskoherním světě už máte něco odehráno, měli byste se nad pořízením tohoto kousku určitě zamyslet.

Diskuze (1) Další článek: The Walking Dead od Overkillu vyšel na PC, podívejte se na trailer

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,