Twist Hit!: pojďte s námi chránit stromy (mobilní recenze)

Co se skrývá pod obalem environmentální agitace?

Co baví

  • Úhledná stylizace
  • Výkonostně nenáročná hra

Co vadí

  • Nulová hratelnost
  • Mínusová motivace pro hráče
  • Zábava sotva na několik minut
  • Samá reklama
5/10
Hodnocení

O tom, že se ve hrách může vždy skrývat nějaké to poselství, už v dnešní době asi netřeba pochybovat. Ať už se jedná o sociální, filozofický nebo např. politický podtext, hry jako takové nabízejí celkem slušnou možnost nenápadné propagace určitého souboru myšlenek. Což je, jak mě tak napadá, výborné téma některého z budoucích článků v sekci herní filozofie.

Čím více stromů...  

A právě jedno takové poselství v sobě skrývá nenápadná mobilní hříčka s názvem Twist Hit! vývojářů SayGames, kteří se podepsali například pod nedávno recenzovaný SnowDrift!. Ve finále se tak zdá, že otáčení se dokola je zkrátka tomuto studiu souzené, neboť se jedná o další hru, kde se kružnice stává základním herním principem. Obavy stranou, v žádném případě nejde o geometrickou hříčku, kde budete počítat poloměry a obvody, nýbrž jakousi prazvláštní pseudo-environmentální agitku s až nápadným důrazem na ochranu životního prostředí, ze které se vám bude točit hlava.

Screenshot_2019-04-05-09-53-45-618_com.twist.hit.pngScreenshot_2019-04-05-09-54-26-293_com.twist.hit.pngScreenshot_2019-04-05-09-55-19-734_com.twist.hit.png
Vizuálně možná naláká, herně od sebe odkopne

Smyslem hry je za pomoci blahodárných krystalů plnit letokruhové prstence kmenů stromů. Zní to debilně? Ono to také docela debilní i je. Aby vše nebylo tak moc jednoduché, klíčové se stává načasování, protože svým paprskem hojnosti nesmíte zasáhnout ochranné bariéry. Ty jsou neustále v pohybu, zrychlují a zpomalují, mění svou velikost apod. Záchrana stromů, jak je také tohle bezduché naplňování kruhů drze označováno, se stává postupně náročnější a někdy i nervy drásající. Důraz je kladem především na odhad a pozornost hráče, celkově se však nejedná o žádnou větší výzvu.

 

Smyslem hry je za pomoci blahodárných krystalů plnit letokruhové prstence kmenů stromů. Zní to debilně? Ono to také docela debilní i je.

 

Vývojáři i tentokrát uplatnili stejný model jako v již zmiňovaném Snow Drift!. I nyní musíte plnit v rámci jednotlivých levelů několik výzev, a to stoprocentně a bezchybně. Jakmile vám jednou ujede ruka, nebo přesněji řečeno prst, budete si muset celý level nemilosrdně zopakovat. V žádném případě se však není čeho obávat, úrovně vám zaberou vždy maximálně dvě minuty.

... tím více stromů

Bohužel zmiňovaná environmentální agitka působí v celém konceptu poněkud samoúčelně a slouží spíše k zamaskování naprosto otřesné hratelnosti, která nenabízí nic jiného, než za pomoci statického paprsku střílet do středu pomyslného kmenu, čímž dojde k záchraně stromu. Paradoxní je potom situace, kdy je hráč za postup odměňován odemykáním nových stromů či krystalů, kterými to bude bezmyšlenkovitě pálit dále. Hratelnost nulová, motivace pro hráče mínusová. A skrývat prachsprostou nudu za záchranu stromů je zbabělost nad zbabělost.

Titulu ovšem nelze upřít příjemně vypadající barevnou grafiku, která určitě dokáže nalákat velké množství hráčů. Bohužel pěkné barvičky a podtext ochrany životního prostředí na dobrou hru nestačí. Jestliže jsme si v SnowDrift! vystačili se dvěma prsty, vězte, že tentokrát postačí prst jeden. Nebo klidně i nos. Je to jedno, protože ovládat tuhle zpackanou záchranu stromů zvládne čímkoli.

A zase ty reklamy

Hře bohužel příliš nepomáhá ani velké množství reklam, které vás budou provázet po každém levelu. A komu by to bylo málo, může si za další jejich sledování koupit nějaký ten nový krystal navíc. Který mu bude ve finále stejně k ničemu.

Screenshot_2019-04-05-14-08-39-355_com.twist.hit.pngScreenshot_2019-04-05-14-09-38-517_com.twist.hit.pngScreenshot_2019-04-05-14-10-16-205_com.twist.hit.png
Snaha skrýt ve hře důraz na záchranu stromů bohužel vyznívá samoúčelně

Jak jsme již naznačili, pochválit musíme oku lahodící stylizaci hry a minimální požadavky na mobilní telefon. Na recenzovaném Xiaomi Redmi 3S běží vše v naprostém pořádku a bez výraznější zátěže, to samé platí pro výkonnější Sony Xperia XZ2 Compact. Bohužel mimo vizuální ztvárnění na hře asi těžko najdeme něco silně pozitivního.

59419409_356616391867951_3405638723306520576_n.jpg59422329_2273469026313663_3673717761445462016_n.jpg59700651_369871870291373_1079944899236724736_n.jpg

Jednoduchá a nenáročná zábava vydrží sotva na několik desítek minut, motivace se vytrácí již krátce po pochopení základního principu hry. A pocit ochranáře životního prostředí? Nulový. Raději odložte mobilní telefon a vyrazte se kochat do přírody skutečnými stromy.

Verdikt

Twist Hit! není žádný hit. Mimo hezkou grafickou stylizaci nenabízí příliš zajímavého. Selhává celkový koncept, hratelnost i systém odměňování. Jedná se sice o jednoduchou zábavu, ta však funguje pouze několik levelů. A důraz na záchranu stromů? Pouze laciný trik, kdy tonoucí se stébla chytá.

Hra byla recenzována na telefonu Sony Xperia XZ2 Compact Xiaomi Redmi 3S.    

Nejnovější komentáře