Twist Hit!: pojďte s námi chránit stromy (mobilní recenze)

Co se skrývá pod obalem environmentální agitace?

Co baví

  • Úhledná stylizace
  • Výkonostně nenáročná hra

Co vadí

  • Nulová hratelnost
  • Mínusová motivace pro hráče
  • Zábava sotva na několik minut
  • Samá reklama
5/10
Hodnocení

O tom, že se ve hrách může vždy skrývat nějaké to poselství, už v dnešní době asi netřeba pochybovat. Ať už se jedná o sociální, filozofický nebo např. politický podtext, hry jako takové nabízejí celkem slušnou možnost nenápadné propagace určitého souboru myšlenek. Což je, jak mě tak napadá, výborné téma některého z budoucích článků v sekci herní filozofie.

Čím více stromů...  

A právě jedno takové poselství v sobě skrývá nenápadná mobilní hříčka s názvem Twist Hit! vývojářů SayGames, kteří se podepsali například pod nedávno recenzovaný SnowDrift!. Ve finále se tak zdá, že otáčení se dokola je zkrátka tomuto studiu souzené, neboť se jedná o další hru, kde se kružnice stává základním herním principem. Obavy stranou, v žádném případě nejde o geometrickou hříčku, kde budete počítat poloměry a obvody, nýbrž jakousi prazvláštní pseudo-environmentální agitku s až nápadným důrazem na ochranu životního prostředí, ze které se vám bude točit hlava.

Screenshot_2019-04-05-09-53-45-618_com.twist.hit.pngScreenshot_2019-04-05-09-54-26-293_com.twist.hit.pngScreenshot_2019-04-05-09-55-19-734_com.twist.hit.png
Vizuálně možná naláká, herně od sebe odkopne

Smyslem hry je za pomoci blahodárných krystalů plnit letokruhové prstence kmenů stromů. Zní to debilně? Ono to také docela debilní i je. Aby vše nebylo tak moc jednoduché, klíčové se stává načasování, protože svým paprskem hojnosti nesmíte zasáhnout ochranné bariéry. Ty jsou neustále v pohybu, zrychlují a zpomalují, mění svou velikost apod. Záchrana stromů, jak je také tohle bezduché naplňování kruhů drze označováno, se stává postupně náročnější a někdy i nervy drásající. Důraz je kladem především na odhad a pozornost hráče, celkově se však nejedná o žádnou větší výzvu.

 

Smyslem hry je za pomoci blahodárných krystalů plnit letokruhové prstence kmenů stromů. Zní to debilně? Ono to také docela debilní i je.

 

Vývojáři i tentokrát uplatnili stejný model jako v již zmiňovaném Snow Drift!. I nyní musíte plnit v rámci jednotlivých levelů několik výzev, a to stoprocentně a bezchybně. Jakmile vám jednou ujede ruka, nebo přesněji řečeno prst, budete si muset celý level nemilosrdně zopakovat. V žádném případě se však není čeho obávat, úrovně vám zaberou vždy maximálně dvě minuty.

... tím více stromů

Bohužel zmiňovaná environmentální agitka působí v celém konceptu poněkud samoúčelně a slouží spíše k zamaskování naprosto otřesné hratelnosti, která nenabízí nic jiného, než za pomoci statického paprsku střílet do středu pomyslného kmenu, čímž dojde k záchraně stromu. Paradoxní je potom situace, kdy je hráč za postup odměňován odemykáním nových stromů či krystalů, kterými to bude bezmyšlenkovitě pálit dále. Hratelnost nulová, motivace pro hráče mínusová. A skrývat prachsprostou nudu za záchranu stromů je zbabělost nad zbabělost.

Titulu ovšem nelze upřít příjemně vypadající barevnou grafiku, která určitě dokáže nalákat velké množství hráčů. Bohužel pěkné barvičky a podtext ochrany životního prostředí na dobrou hru nestačí. Jestliže jsme si v SnowDrift! vystačili se dvěma prsty, vězte, že tentokrát postačí prst jeden. Nebo klidně i nos. Je to jedno, protože ovládat tuhle zpackanou záchranu stromů zvládne čímkoli.

A zase ty reklamy

Hře bohužel příliš nepomáhá ani velké množství reklam, které vás budou provázet po každém levelu. A komu by to bylo málo, může si za další jejich sledování koupit nějaký ten nový krystal navíc. Který mu bude ve finále stejně k ničemu.

Screenshot_2019-04-05-14-08-39-355_com.twist.hit.pngScreenshot_2019-04-05-14-09-38-517_com.twist.hit.pngScreenshot_2019-04-05-14-10-16-205_com.twist.hit.png
Snaha skrýt ve hře důraz na záchranu stromů bohužel vyznívá samoúčelně

Jak jsme již naznačili, pochválit musíme oku lahodící stylizaci hry a minimální požadavky na mobilní telefon. Na recenzovaném Xiaomi Redmi 3S běží vše v naprostém pořádku a bez výraznější zátěže, to samé platí pro výkonnější Sony Xperia XZ2 Compact. Bohužel mimo vizuální ztvárnění na hře asi těžko najdeme něco silně pozitivního.

59419409_356616391867951_3405638723306520576_n.jpg59422329_2273469026313663_3673717761445462016_n.jpg59700651_369871870291373_1079944899236724736_n.jpg

Jednoduchá a nenáročná zábava vydrží sotva na několik desítek minut, motivace se vytrácí již krátce po pochopení základního principu hry. A pocit ochranáře životního prostředí? Nulový. Raději odložte mobilní telefon a vyrazte se kochat do přírody skutečnými stromy.

Verdikt

Twist Hit! není žádný hit. Mimo hezkou grafickou stylizaci nenabízí příliš zajímavého. Selhává celkový koncept, hratelnost i systém odměňování. Jedná se sice o jednoduchou zábavu, ta však funguje pouze několik levelů. A důraz na záchranu stromů? Pouze laciný trik, kdy tonoucí se stébla chytá.

Hra byla recenzována na telefonu Sony Xperia XZ2 Compact Xiaomi Redmi 3S.    

Nejnovější komentáře


NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

Dr Disrespect dostal permaban, na Twitch.tv si už nezastreamuje

Dr Disrespect dostal permaban, na Twitch.tv si už …

Slavný streamer byl vyhozen ze své domovské platformy, zákaz má být trvalý.

28.  6.  2020 | | 6 N/A
Venku jsou nové spekulace o levnějším Xboxu: co přinese Series S?

Venku jsou nové spekulace o levnějším Xboxu: co př…

Objevily se nové informace o podobě a ceně menšího Xboxu. Že Microsoft chystá více konzolí v minulosti naznačil sám Phil Spencer. Skoro všechny dřívější úniky se vyplnily.

20.  6.  2020 | | 2 N/A
Hry a zdraví: proč je pro vás hraní her lepší, než si myslíte

Hry a zdraví: proč je pro vás hraní her lepší, než…

To, že hry jsou blahodárná činnost nám hráčům jistě nikdo nemusí vysvětlovat. Avšak tu a tam se hodí mít v záloze pár článků s důkazy, které jasně vysvětlí, proč u těch her prosedíme tolik času. Pojďme se tedy společně podívat na vědecky prokázané pozitivní důsledky hraní her a odhalme část toho, co nám za ty roky daly.

29.  6.  2020 | | 13 N/A
Zadarmo nebo se slevou: letní slevy na Steamu a Stranger Things 3 zdarma

Zadarmo nebo se slevou: letní slevy na Steamu a St…

Na všech herních platformách je každou chvíli nějaká slevová akce. Každý týden proto vybíráme ty nejatraktivnější, které by vám neměly uniknout. Pokud chcete získat hry zdarma nebo s výhodnou slevou, podívejte se na aktuální přehled akcí!

26.  6.  2020 |
10 nejstrašidelnějších her z minulosti, které si dnes můžete zahrát

10 nejstrašidelnějších her z minulosti, které si d…

Pokud se u her rádi bojíte, připravili jsme pro vás seznam titulů, které zaručeně fungují. Pro některé z nich bylo potřeba sáhnout hluboko do propadliště dějin.

24.  6.  2020 | | 4 N/A