Týden v rubrice Plné hry: Becher Game 2002

Minulý týden byl na Doupěti ve znamení každoročně pořádané soutěže Becher Game 2002. Představili jsme si tak tři nejúspěšnější hry – zajímavou podmořskou simulaci Penquins, adventuru Becherův sen a závodní hru eXtreme Race. Už tento fakt je snad dostatečnou zárukou nezvyklé kvality všech titulů, kterých na vás tentokráte čeká rovná sedmička!

Becher Game 2002 - 1. místo: Penquins

Soutěž Becher Game zažila letos již svůj třetí ročník a stejně jako v minulých letech, i tentokráte porota hodnotila nezvyklé množství kvalitních her. Demokratické hlasování pak rozhodlo o jediném - vítězství tak připadlo autorům hry Penguins, zajímavého počinu, který vás zavede pod mořskou hladinu.

Příběh hry je vcelku nápaditý - na rozbouřeném moři ztroskotala loď převážející náklad Becherovek. Proud  roznesl láhve do různých končin a právě vy, Jan Becher, jste byl povolán k nelehkému úkolu zachránit co největší část tohoto cenného nákladu. Velkým pomocníkem vám v tom bude malá ponorka, která je vybavena speciálním zařízením, schopným sebrat láhve ze zobáků tučňáků.

Podmořský svět, ve kterém se hra odehrává, je velmi bohatý, navíc je titul zpracován kompletně v 3D, což jisto jistě oceníte. Na velmi dobré úrovni je také hratelnost, ovladatelnost ponorky je velmi dobrá. Zřejmě vás tak nepotěší pouze trochu přehnané hardwarové nároky. Jak však říká jedno známé heslo, za kvalitu se platí a stejný je i případ titulu Penquins. (Více…)

Becher Game 2002 - 2. místo: Becherův sen 

Tým Enteron jistě znají někteří z vás i z předchozích ročníků soutěže Becher Game. Právě tato brněnská skupinka tvůrců se totiž stala vítězi v průběhu minulých dvou let a i letos patřila mezi žhavé kandidáty na první místo. Leč, do třetice se vše nepovedlo tak, jak si tvůrci přáli, porota odsunula jejich hru Becherův sen na stále výborné druhé místo.

Nutno podotknout, že adventura Becherův sen nijak nezaostává za předchozími počiny týmu Enteron. Ve hře samotné se opět vžijete do role Jana Bechera, kterému se jednou v noci zdál podivný sen. Hlas mu napověděl, že se Evropa chystá k válce a pouze on může starý kontinent uchránit před sebezničujícím konfliktem - musí tedy najít nápoj, který smíří všechny národy. Hra samotná vás pochopitelně zavede hned do několika končin - navštívíte tak především Karlovy Vary a přilehlé vesničky. Princip hry se nijak neliší od zavedených "adventurních" standardů - budete muset vést zajímavé rozhovory, hledat a používat všemožné předměty a také řešit zapeklité hádanky.

Zpracování je velmi dobré, grafika i ozvučení patří mezi nadprůměr. Potěšující je také fakt, že co do velikosti dosahuje soubor s hrou pouhých 3 MB. Za málo peněz tak v tomto případě získáte spoustu muziky - titul Becherův sen totiž patří mezi nejkvalitnější freeware tituly uplynulého roku! (Více…)

Becher Game 2002 - 3. místo: eXtreme Race

První místo letošního ročníku soutěže Becher Game připadlo netradiční simulaci, druhé pak zajímavé adventuře. Na třetí místo dosadila porota závodní 2D hru eXtreme Race od týmu Sgames, který je po celém Internetu znám už svými dřívějšími počiny.

Hra se chlubí nabídkou hned trojice módů - v klasickém závodu je vaším úkolem soupeřit a samozřejmě porazit jednoho počítačem řízeného protihráče. Volná jízda vám umožní projíždět si zvolenou trať bez omezení jakýmkoliv limitem, jen tak pro radost. V posledním módu máte na výběr dva okruhy, kterými můžete volně projíždět a vylepšovat své schopnosti. Hra se chlubí systémem odemykání nových položek a možností. Dokončíte-li tedy některý z módů, bude vám umožněno vychutnat si další, do této doby uzamčené, části titulu. 

Na závěr také pár slov o zpracování - jak si můžete všimnout z obrázků, grafika je 2D a byť to můžete považovat za nevýhodu, celkově působí vizuální zpracování jako velmi povedené. Dobrá je také hudba, trochu snad zamrzí pouze omezený výběr tratí a aut. (Více…)

Duck Blitz - nový klon Moorhuhnu

Pro milovníky série Moorhuhn máme po delší době titul podobného rázu - klonů této populární hry lze na Internetu najít neuvěřitelné množství, my jsme pro vás vybrali zajímavý počin Duck Blitz. Patříte-li mezi milovníky střílení kachen, slepic a podobných opeřených živočichů, je hra Duck Blitz určena právě vám.

Hra se skládá ze dvou částí - rychlé hry (probíhající pouze na ploše) a klasické hry, která se chlubí slušnou nabídkou módů. V podstatě se od sebe nijak významně neliší, princip obou je totiž stejný. Právě nastal čas lovení kachen (což je mezi námi jeden z oblíbených sportů americké smetánky) a vaším úkolem je v roli lovce sestřelit z oblohy co nejvíce těchto ptáků.

Nyní se pojďme podívat na nabídku módů - můžete si zahrát klasickou free střelbu, bez omezení zbraní, stejně jako můžete využít služeb Internetu či odstartovat kampaň určenou pro jednoho hráče. Co více, střílením a zabíjením kachen získáváte kredity, které poté slouží k nákupu nových zbraní. Celkově tedy nezbývá než titul Duck Blitz hodnotit jako ucházející oddychovou záležitost se slušným grafickým zpracováním. (Více...)

Czech Soccer Manager 2002 - skvělý český manažer

Po měsících čekávání vydal v minulých týdnech Petr Vašíček nové pokračování své série Czech Soccer Manager, která už po léta patří mezi to nejpovedenější, co česká freeware scéna nabízí. Nejinak je tomu také u posledního dílu, o kterém si teď povíme něco málo více. Na začátek vám tak nabízím krátký výčet nejdůležitějších novinek a úprav, které nový ročník 2002 přinesl:

Změny se dotkly nejen přehlednosti celého menu, ale také způsobu hry. Co je jistě pozitivní, vše bylo ztíženo a tak kvalitních výsledků s vybraným týmem nedosáhne lehce, ale jen vytrvalou a kvalitní prací. Dopodrobna rozebrat všechna vylepšení by zabralo několik stran textu, pouze tak potvrdím nepsanou skutečnost - všechny přispěly ke zkvalitnění hry.

Czech Soccer Manager 2002 patří bezpochyby mezi nejlepší české freeware manažery, který by si žádný fanoušek kopané neměl nechat uniknout. Vžít se do role trenéra a manažera českého či zahraničního klubu, vyzkoušet si některou s mnoha evropských lig a dosáhnout úspěchu v pohárech - to se vám může podařit pouze s titulem Czech Soccer Manager 2002. (Více…)

Offshore Racer - závody vodních člunů

P>V dnešním výčtu nových plných her tentokráte nechybí ani titul netradiční tématiky - závody vodních člunů v podání počinu Offshore Racer. Není těžké odhadnout náplň hry - samozřejmě si tentokráte zahrajete řidiče jednoho ze člunů v závodech na deseti odlišných místech matičky planety. Kdo by však čekal klasické zápolení v celé jeho podobě, tedy s rozmanitým startovním polem a tvrdými soupeři, bude tentokráte zklamán. Bojovat totiž nebudete proti lidským sokům, ale pouze a jedině proti času.

Průběh celého závodu se tak omezil pouze na projíždění dané dráhy - vaším úkolem je doplout na konec tratě v co nekratším čase. Abyste se po cestě neztratili, je vaše cesta vyznačena červenými a zelenými bójkami. Oceňuji také možnost zapnout si známého "ducha", který danou trať projíždí po trajektorii s nejrychlejším dosaženým časem. Jako vždy nechybí možnost zapsat se do Hi-Score tabulky, kterou můžete odeslat na Internet.

Nejsvětlejší stránkou hry je především její zpracování. Grafika je opravdu skvělá, nabízí rozlišení od 514x384 až po 1600x1200 - tento fakt jisto jistě ocení zejména majitelé větších monitorů. Bohatá je také nabídka různých nastavení, díky čemuž se hra stává přístupnější i majitelům slabších konfigurací. (Více…)

Liquid War - tekutinové zápolení

Originální a neskutečně zábavná hra - tak zní krátká charakteristika hry Liquid War, nového freeware titulu, který se bez nadsázky řadí mezi nejvíce netradiční hry letošního roku. Zajímavá vás o co v ní jde? V následujících odstavcích se to dozvíte.

Po spuštění hry vás samozřejmě přivítá obsáhlé menu, minout byste rozhodně neměli klasické nastavení, které vám umožní navolit si podrobnosti týkající se grafiky či ozvučení. Hra obsahuje také multiplayer, zápolit můžete přes Internet. Nyní se však přesuneme k samotné náplni hry - ve své podstatě se jedná o soupeření dvou hráčů, tedy vaší a soupeřovi postavičky. Vaší postavu ovládáte klasickými šipkami a jak si možná sami všimnete, funguje jako magnet na částečky stejné barvy jako je ona sama. Z nich vzniká jakási tekutina, kterou za sebou táhnete. To samé platí i pro vašeho soupeře.

Princip soupeření pak tkví v nutnosti přeměnit všechnu soupeřovou tekutina na svou vlastní. A jak na to? Je to ve své podstatě velmi jednoduché. Během svého putování různými chodbičkami mapy se za vámi stále přelévá vaše tekutina. Po čase narazíte i na soupeřovu, obě se smíchají a nakonec opět vznikne pouze vaše, v barvě postavičky. Jakmile podobným způsobem získáte všechnu tekutinu, je konec. Hra obsahuje velmi slušnou sbírku map, které vám bezpochyby prodlouží dobu strávenou u titulu Liquid War. Grafika je slušná, byť mohla být o něco lepší. Zaujme vás jisto jistě zvláštní hudba, která je tvořena zvuky vody. (Více…)


Na závěr musím jako vždy připomenout, že plné hry vám přinášíme ve spolupráci se serverem Freehry.cz

Váš názor Další článek: Nový týden: The Getaway - konkurence pro konzolovou Mafii?!

Témata článku: , , , ,