Týden v rubrice Plné hry: božská ElastoMania a radioaktivní had

Nebaví vás okupovat slunečné zahraniční pláže? Nudíte se při pomyšlení na odpoledne strávené v přítomnosti krásných dam na místním koupališti? Je-li vaše odpověď záporná (o čemž nepochybuji) i v opačném případě nepohrdněte novou nadílkou kvalitních plných her – čeká tak na vás legendární titul ElastoMania, závodní hra Magic Racer či radioaktivní had v podání výtvoru Nuclear Nibble 3D.

Plná hra týdne:

ElastoMania - hurá na motorku

Kdo by neznal ElastoManii - jeden z nejslavnějších a nejoblíbenějších titulů všech dob, který baví hráče celého světa již po celá desetiletí. Oblíbenost tohoto výtvoru se projevila vznikem mnoha sdružení a turnajů, které se konají nejen za hranicemi naší matičky vlasti. Nevěříte všem pověrám o kvalitách této hry? Není nic jednoduššího, než se osobně přesvědčit:

"Pokud se přenesete přes tuto poněkud nelichotivou nálepku, kterou se Elma (ne)může pyšnit, a stáhnete si nevelký instalační soubor, mohu vám na Haškův návrat do královny hokejových lig odpřísáhnout, že nebudete ani trochu zklamáni (samozřejmě vypouštím vaše smutné oči, až budete koukat na nápis Please Register For More Levels). Elma je simulátor motokrosové motorky s velmi zdařilým matematicko-fyzikálním modelem (tímto bych rád pozdravil bývalou redaktorku LEVELu Olgu Modróczki). Čeká na vás osmnáct úrovní, ve kterých máte za úkol posbírat všechna jablíčka a dotknout se květiny (sedmikráska, myslím..). Ač se vám to může zdát triviální, skutečnost je mnohem horší. Většina z vás s radostí uvítá možnost, kdy můžete pro vás nesplnitelný level přeskočit a kdykoliv se k němu vrátit. Ale pouze třikrát. Samozřejmě také můžete spojit síly s kámošem (kámoškou) a vyzkoušet multiplayer." (Více…)

Hodnocení podle FreeHer: 95% (extratřída!)

Zbylá šestice her:

Magic Racer - karetní autíčka

Závodní hra? Již po delší dobu jsme si žádnou v našem přehledu nepředstavili a nyní konečně nadešel ten správný čas pro změnu. Chcete-li si tedy vyzkoušet svůj řidičský um, ať již proti počítačem řízeným protivníkům či skutečným lidem, jednou z mnoha dostupných možností je také výtvor Magic Racer:

"Vidíte své autíčko, stojí za dalšími třemi. Ozve se zvuk a všichni najednou vypálí. Také se rozjedete. V první zatáčce se začnou všichni postrkovat. Vy jen ladně projedete kolem nich a užíváte si pocit být první. Možná ne nadlouho ... I takhle může probíhat vaše závoděni ve hře Magic racer. Ale nepředbíhejme událostem. Začněme pěkně od začátku. Po spuštění hry dostanete možnost vybrat si, zda budete hrát sám nebo jste si na hraní pozval ještě dalšího kamaráda. Pak už si jenom vyberete jednu z osmi postaviček (čaroděj, elf, šašek, boojovní aj.). Podle postavy dostanete přidělenou i barvu auta. Pak už jen chybí vybrat jaký typ hry budete hrát a trať kterou byste rádi vyzkoušeli a vrhnout se do hry!" (Více…)

Hodnocení podle FreeHer: 62% (dobré)

Attaxx - králem žetonů

Staré hry dnes? Graficky zastaralé výtvory, které však nejnovější komerční tituly překonají po stránce hratelnosti. Koná se tento případ také u hry Attaxx, legendárního počinu, který se nám prezentoval již na prastarém systému Windows 3.11? Račte se sami přesvědčit:

"Hra Attaxx má bohatou historii. Najdete její podoby v MS-Dosu, na mobilních telefonech. Většinou pod různým názvem. O co vlastně jde? To si povíme v těchto několika odstavcích. Každá hra má pravidla. I tento legendární Attaxx. Cílem hry je mít více žetonů než soupeř, nebo všechny soupeřovy žetony přebarvit. Jak se to ovládá? Jednoduše kliknete na žeton a přesunete jej na potřebné políčko. Pokud políčko má od žetonu vzdálenost 1 políčko, tak žeton nepřeskočí, ale celý se tam zkopíruje. V této verzi hry(demonstrační shareware verze pro Windows 3.11 od Millennium Computer Corp.) máte na výběr dva protivníky- Easy Eddie a  Slick Rick. Možná jste pochopili, že to jsou protivníci podle zkušeností-začátečník a pokročilý. O nic více v této hře nejde." (Více…)

Hodnocení podle FreeHer: 10% (jen pro odvážné)

Falling Shit - "voňavá" práce

I když tomu název další hry nenapovídá, je výtvorem a dílem českých autorů. Jméno titulu Falling Shit však o hře prozradilo mnohé další a věřte, že tentokráte na vás rozhodně voňavá práce nečeká. Záchody, WC, toalety a nechutné množství situací, to přesně nabízí hra Falling Shit:

"Představte si tu situaci. Jste obyčejný čistič latrín a kadibudek S.R.O. Stejně jako každý den se vydáte čistit tyto chemické zbraně. Dnes máte na programu opravdu velikou latrínu, a tak vám nezbývá, než se patřičně obléci a spustiti se dolů po laně. Bohužel jste zapomněli dát štítek "mimo provoz" na dvířka záchodku. Zákon schválnosti se dostavil -jako vždy- přesně v tu nejnevhodnější chvíli. Jakmile se vaše nohy letmo dotkly špinavého dna latríny, někdo nahoře sebral záchranné lano. A jelikož jste od narození němý, nezbývá vám nic jiného, než čelit velkým hnědým příšerám a dlouhým žlutým hadům. Ano, už je to tak. V útrobách vesnického WC, beze zbraně, bez možnosti návratu. Musíte přežít co nejdéle, jinak je váš osud zpečetěn." (Více...)

Hodnocení podle FreeHer: 71% (velmi dobré)

Overflow - voda v akci

O čem pojednávala legendární série her Lemmings? Zbytečný dotaz, jednoduchou tématiku těchto výtvorů však využila také nová hra Overflow - místo skupinky človíčku či jiného "živého materiálu" tak budete tentokráte přesouvat dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku - tedy obyčejnou vodu:

"Hra je sice v němčině, ale vzhledem k tomu, že v ní není příliš textu by to nemělo činit potíže ani neznalci tohota jazyka. Při každém spuštění uvidíte nejprve demo a teprve po stisknutí Escapu se objeví hlavní menu. Můžete začít novou hru nebo si zahrát nějakou mapu, do které jste se již dostali. Také se vyskytuje možnost nastavení několika mála parametrů. První mapu již asi znáte z úvodního dema, a tak by neměla činit problémy. Druhou už asi neuděláte napoprvé, protože si musíte okoukat, kdy a jak vybuchují bomby. Nicméně byste se na třetí pokus měl dostat do třetí mapy, kde se již silně projeví jak nevýhody kreslení na počítači (všichni známe:Myš pořád někam skáče atd.), tak výkon počítače. Protože když jsem hrál Overflow na starším počítači, do cíle nedoteklo ani 1% vody. Ale na novějším počítači jsem tuto mapu nedokončil jen kvůli prvně zmínněné nevýhodě." (Více...)

Hodnocení podle FreeHer: 82% (super)

Nuclear Nibble 3D - radioaktivní had

Populární had - proslavily ho zejména mobilní telefony značky Nokia, setkali jsme se s ním také na našich PC. Převést tuto jedinečnou hru do 3D zpracování, právě o to se pokusili tvůrci titulu Nuclear Nibble 3D. Jak se jim to povedlo? Přesvědčete se sami v recenzi serveru FreeHry:

"Zmínil jsem se také o změně ovládání. To je jistě největším přínosem pro celou hru. Pokud si pamatujete klasického hada, mohli jste se otáčet pouze o devadesát stupňů. Nebyl to sice problém, ale působilo to poněkud uměle. Nyní můžete zatáčet pomocí kurzorových kláves bez omezení o kolik stupňů chcete. To zní opravdu lákavě, co říkáte? Ale není to zdaleka všechno. Hlavním úkolem je sběr nukleárních znáčků. Čas od času se ovšem na herní mapě, jež se vždy po určitém dosaženém počtu bodů změní a ztíží, objeví bonusové bedničky. Ale nepřináší vám jenom dobré vlastnosti. Samozřejmě můžete dostat power-up a tím i vlastnost skákání, ale může to také zapříčinit nové překážky na mapě, způsobí halucinace atd. Nových prvků je -jak vidíte- přehršle a vyjmenovávat je všechny by byla zbytečnost." (Více...)

Hodnocení podle FreeHer: 90% (extratřída)

Blackjack - karbaníkův ráj

Karetní hry jsou zdrojem odpočinku - nevyžadují po člověku přehnanou dávku soustředění a myšlení, dokáží zpříjemnit nudný večer. Trápíte-li se nedostatkem aktivit v těchto požehnaných letních dnech, může vám přijít vhod právě nový karetní titul Blackjack. Čeká na vás jako vždy hra oko či 21.

"Blackjack. Tolik hraná hra v kasinech a tolik možných freeware variant na internetu. Blackjack od Daniela Favota se řadí do celkem lepšího průměru a sběratelé počítačových karetních her by ji neměli vynechat. Pravidla hry buď znáte, nebo neznáte. Jen tak lehce vám je převyprávím. Podrobnosti totiž najdete v této hře, nebo v profesionálních návodech na internetu. Vaším hlavním cílem se stává magické čísílko 21. Snažíte se ho dosáhnout, nebo být co nejblíže k němu. K tomuto číslu se dostáváte pomocí braní karet za určitých hodnot. O hodnatách, splittingu, doublingu a insurance vám povídat nebudu. Na to se podívejte ve hře. Tato hra, jako každý správný Blackjack, je hazardní. Ze svých imaginárních dolarů můžete na jednu hru vsadit maximálně 50." (Více…)

Hodnocení podle FreeHer: 56% (lepší průměr)

Na závěr opět připomínám, že všechny plné hry vám přinášíme ve spolupráci se serverem Freehry.cz.

Váš názor Další článek: Elitním pilotem ve hře Secret Weapons Over Normandy

Témata článku: , , , , , ,