Týden v rubrice Plné hry: chcete tvořit vlastní hry?

Do dnešní pětice plných her se nám vměstnal vskutku netradiční počin – je jim český engine FireXtreme, který slouží pro tvorbu jednoduchých her. Krom něj však na vás čekají již klasické a plnohodnotné tituly – ať již malý had jako požírač jablk, populární hra „kámen, nůžky, papír“ či cyklistické hody v podání hříčky Super Tour 3.

FireXtreme - chcete tvořit hry?

Začneme opět trochu netradičně. Nebudete si tak moci vychutnat některou z nových plných her, ale český engine FireXtreme, který slouží pro tvorbu vlastních her, ne nepodobných legendární a populární sérii Moorhuhn. Chcete přispět na herní scénu svým vlastním freeware počinem? Prosím, máte jedinečnou šanci!

FireXtreme pochází z dílny Petra Kratiny, programátora a člena týmu Neo-Soft. Idea při tvorbě jeho nového programu byla jasná - umožnit i další hráčům, kteří neoplývají znalostmi programování, možnost vyvinout si jednoduchou vlastní hru.

Jak jsem zmínil v předchozím odstavci, pro zvládnutí a pochopení celého enginu není třeba mít jakékoliv znalosti či zkušenosti s programováním. Vše je tak znatelně ulehčeno - stačí si vytvořit několik kvalitních obrázků symbolizujících herní postavy a předměty, hodí se i přidat několik zvuků. Bum, bác, bum, vše je hotovo a vy se můžete těšit z vaší první vlastní hry. Nevěříte? Pak není nic jednoduššího než engine FireXtreme na vlastní kůži vyzkoušet. (Více…)

Rock It - kámen, nůžky, papír!

Představovat hru "kámen, nůžky, papír" snad není třeba. Mnohdy slouží jako rozlosování při neshodách, amatérském fotbalovém utkání a v mnoha dalších případech. Na principu této hry je postavena také hra Rock It, kterou vám nyní blíže představím.

Herní obrazovka se dělí na dvě důležité části - ve vrchní se pohybuje jeden ze třech zmiňovaných předmětů (kámen, nůžky nebo papír), ve spodní pak ten vámi vybraný. Princip hry je tedy vcelku jasný - správnou volbou musíte porazit soupeře, přičemž o všem rozhodují již léty prověřená pravidla - kámen ztupí nůžky, nůžky rozstříhají papír a papír zabalí kámen. Jak prosté, jak jednoduché.

Při hraní jste samozřejmě omezeni určitým časovým limitem a také počtem životů. Po konci hry můžete svoje skóre odeslat tvůrcům. Zpracování je ucházející. Celkově je tedy titul Rock It zajímavou hru, která vás může zabavit ve chvílích nudy.(Více…)

X-pired - česká hra po anglicku

Ani dnes nechybí v našem přehledu hra z českých luhů a hájů. Je jí titul X-pired, který se však k jistému překvapení všech nechlubí češtinou jako standardním jazykem - naopak, tvůrci vsadili na osvědčenou a světovou angličtinou.

Do hlavní role hry byla obsazena jakási tajemná postavička v zeleném hábitu, kterou budete samozřejmě ovládat vy sami. Čeká na vás rovná třicítka rozmanitých levelů. Váš úkol v každém z nich je vcelku prostý - musíte se za použití jakýchkoliv prostředků dostat až na políčko označené znakem "X".

Není to ovšem tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Čelit budete muset spoustě překážek, které v případě hry X-pired zastupují zdi, bedny atd. Jednotlivé předměty jste tak donucení za použití trochy logického myšlení neustále přesouvat z místa na místo, tak, abyste se dostali dále. Bohužel negativním jevem je fakt, že se obtížnost s postupující hrou příliš nezvyšuje, tak, jak je to ostatně zvykem.

Jako vždy jste omezeni určitým počtem životů, díky zapamatování hesla na úvodní obrazovce se můžete přenést do daného levelu. Zpracování hry je velmi jednoduché, přesto je grafika velmi pěkná. Hratelnost je také na úrovni a tak se dá říct o titulu X-pired jediné - jedná se o kvalitně odvedenou prácičku, která stojí za pozornost! (Více…)

H2001 AD - had jako požírač jablíček!

I tvůrci další dnešní plné hry se narodili a žijí na území České republiky. Členové vývojářského týmu Moonquake Studio nám tak dnes přinášejí novou konverzi populárního hada, kterého můžete znát nejen z obrazovek počítačů a konzolí, ale především z displejů mobilních telefonů jedné nejmenované severské značky.

Jak jste již mohli pochopit z předchozích řádků, tentokráte se vžijete do role hada a jeho nekonečného honu za chutnými jablky. Na začátku hry si můžete zvolit obtížnost, která je zde samozřejmě reprezentována rychlostí, jakou se had bude pohybovat. Vaším úkolem je samozřejmě pozřít co nejvíce jablk a získat tak co možná nejvyšší skóre.
 
Užitečnou funkcí je možnost kdykoliv si hru uložit, což oceníte zejména v pokročilých fázích hry. Trochu snad zamrzí možná až příliš jednoduchá grafika a absence jakéhokoliv ozvučení. Titul H2001 AD tak je zábavou pro chvilkové pobavení. (Více…)
 
Super Tour 3 - cyklistické hody

Cyklistika rozhodně nepatří mezi klasické náměty počítačových her a i to je jeden z důvodů, proč by vás mohl titul Super Tour 3 zaujmout. Rozhodně však má tato hra také další trumfy, které v boji o potencionální hráče mají svou hodnotu.

Vžijete se tak do role majitele/šéfa týmu - na začátku hry tak na vás čeká výběr dresů stáje, jezdců a mnohé další. Trochu překvapením pro mnohé z vás pak bude jisto jistě zjištění, že nemůžete ovládat jednotlivé závodníky vaší stáje přímo - naopak, jejich jízdu můžete ovlivnit pouze určitými příkazy, kterých je zde také poměrně úctyhodné množství. Každý ze závodníků však disponuje pouze omezenou energií a tak se mimo jiné musíte starat i o pravidelné občerstvení svých svěřenců. 

Hra nabízí opravdu mnoho možností, jak si vyhrát s celým spektrem vašich jezdců. Trochu nepříjemným překvapením pro mnohé bude ovšem zjištění, že samotné závody také patřičně dlouho trvají - ve většině případů i v řádu hodin. Co říci ke zpracování hry? Grafika je příjemnou pastvou pro oči, drobným zklamáním je slabé ozvučení. (Více…)

Na závěr musím jako vždy připomenout, že plné hry vám přinášíme ve spolupráci se serverem Freehry.cz

Váš názor Další článek: První pohled na českou verzi Mafie

Témata článku: , , , , , ,