Týden v rubrice Plné hry: freeware hra budoucnosti?

Jaké hry si budeme vychutnávat za několik let? Co nabídnou a čím se budou lišit od těch dnešních? Odpověď na tuto otázku vám poskytne jedinečný výtvor Tsunami 2010. Kromě něj si však nenechejte ujít variace známých her lodě, pexeso či hledání min, milovníci sportu a rychlých kol se pak jisto jistě odreagují u nejnovějšího zpracování kulečníku či závodech ve hře Flash-Racer.

Plná hra týdne:

Tsunami 2010 - hra budoucnosti

Jak budou hry vypadat v budoucnu, za deset, dvacet či sto let? Otázka, na kterou neznáme správnou odpověď - tu nám dá až čas. Přesto či snad právě proto vznikají netradiční projekty, které se nám snaží budoucnost herního průmyslu i jeho produktů přiblížit. Jedním z nich je také titul Tsunami 2010:

"O hře budoucnosti by se v tomto ohledu dalo mluvit pouze o grafickém zpracování. Já osobně pochybuji, že za sedm let budeme hry ovládat "pouhou" klávesnicí nebo myší. Technologie ale doposud nejsou tak daleko, a tak se musíme spokojit s futurální vizí grafiky budoucího světa. Vize autorů je opravdu skvělá, o čemž se můžete přesvědčit sami. Ovládání naprosto primitivní (šipky + tlačítka A, Q), zápletka nulová a i přesto skvělá hra. Čím to? Že by grafika měla takový vliv? Ano, i ta přispěla nemalým dílem do mlýna. Přitahuje svou zvláštností a doplňuje herní pointu. Ideální kombinace. Ale co je vlastně našim úkolem?" (Více…)

Hodnocení podle FreeHer: 89% (super)

Zbylá šestice her:

Saucer Attack - vzhůru do vesmíru

Cestování vesmírem není věru bezpečné - všude se pohybují hordy krvežíznivých ufounů, toužících po zajímavé kořisti i lidských obětech. Vaše vesmírná výprava tak musí čelit nenadálému nebezpečí. A chcete-li přežít, musíte se chtě nechtě bránit:

"Saucer attack je jednoduchá hříčka. Nemá žádnou složitou zápletku ani grafiku. Hru nainstalujete, spustíte, prohlídnete si jak se vlastně ovládá a už hurá do boje. Jak už jsem podotkla v úvodu, půjde o zabíjení nepřátel v prostředí vesmíru. Vy, jako malá červená vesmírná lodička si klidně projíždíte vesmírem. Když však zpomalíte nebo dokonce zastavíte, vyhrnou se z tmavých koutů ufounské lodě, které se k vám snaží nenápadně přiblížit a nabourat vás. Vy však máte na obranu zbraně. Vystřelíte je stiskem mezerníku. Zasáhnutím lodě buď oponenta zlikvidujete nebo jen zraníte." (Více…)

Hodnocení podle FreeHer: 38% (podprůměr)

Pirates - na bitevní lodi

Lodě jsou nejen populární počítačovou hrou, ale také zábavou unuděných studentů, kteří se tak pod lavicí pokoušejí potopit flotilu svého spolužáka. Netradiční pojetí této hry nabízí také postarší výtvor Saucer Attack:

"Lodě alias hra, která se dočkala tucty počítačových zpracování.  Pirates je jednoduší hra vycházející z pravidel lodí. Tak jdeme dál. Cíl hry znají snad všichni-potopit nepřátelskou flotilu. Zatímco v lodích jste si museli ještě k tomu hlídat tu svojí, v Pirates tento úkol odpadá. Zde pouze střílíte na plochu a snažíte se zasáhnout tu nepřátelskou. Aby to bylo nějak omezené, tak se nad hrací plochou zjeví rámeček. Ten omezuje počet střel. Za každou střelu vedle ubude modrý obdélník a za zásah se přičte červený. A když dojde, tak už jen game over. Přesněji na vás vybafne náhodná textová hláška v okně od piráta." (Více…)

Hodnocení podle FreeHer: 12% (jen pro odvážné)

234-Gleiche - pexeso trochu jinak

Pexeso je jednoduchá, až směšně primitivní hra. Lze dnes vymyslet její skutečně zábavnou variaci, kterou by nepohrdli ani zmlsaní počítačoví pařani? Nakolik se to může zdát nemožné a nepravděpodobné, odpověď je ANO:

"Překvapení, o němž mluvím je podle mého názoru naprosto skvělý nápad. Nebudu vás dlouho napínat. Kromě klasické hry, kdy máte na velikém poli karet najít dvě identické, a tím postupně odkrývat obrázek, zde máte na výběr i hru se třemi a čtyřmi odkrytími. Hned vysvětlím. Zatímco normálně vám stačily dvě stejné karty, při speciálním módu musíte najít tři, ba dokonce i čtyři stejné karty, abyste tak odkryli tolik očekávané umělecké dílo na pozadí. Jistě mi dáte za pravdu, že to nebude žádná procházka růžovým sadem. A přesně to byl záměr autorů. Ztížit hraní, a tím zároveň i zvýšit chytlavost. Já osobně si myslím, že se to autorům navýsost povedlo." (Více...)

Hodnocení podle FreeHer: 80% (super)

Mineswept - hledač min

Hledání min je jednou z nejoblíbenějších her, kterou nám zbožňovaný i zatracovaný softwarový gigant Microsoft přibalil k nový verzím systému Windows. Nyní se s touto klasikou setkáváme v nové podobě. Stojí za to nebo je jen trapným vykradením originální myšlenky?

"Pro lepší pochopení hry si osvěžíme pravidla. Na ploše(v této hře 6*6 políček) jsou náhodně rozmístěny miny. Váš úkol je miny odhalit. Po kliknutí na políčko se otočí a ukáže vám číslo. Číslo značí počet min v okolí políčka. A na základě svého logického myšlení odhalíte všechny miny. Zatímco ve windowsovském Hledači min jste si mohli políčka označovat vlaječkou, v tomto graficky lepším zpracování to nelze. Pokud máte podezření na políčko, tak na něj jednoduše neklikáte. A kolik je v 36 políčkách min? Celkově napočítáte 6 min. To tedy pokryje jednu celou stranu. Narozdíl od Windows předchůdce zde nemůžete měnit počet polí a min. Dokonce vám nebliká čas, takže soutěžení s kamarády o nejlepší čas se nekoná." (Více...)

Hodnocení podle FreeHer: 8% (ruce pryč :o)

Pool`m up - kulečníkové běsnění

Kulečník je veskrze oddychový a oblíbený sport, jehož přednosti doceníte při zdlouhavém večeru v hospodě či klubu. Otestovat si ho však můžete také na svém PC v rámci některého z freeware výtvorů. Mezi ty povedenější se řadí také titul Pool`m up:

"Hru lze hrát sám nebo s kamarádem. Na začátku jsou všechny kuličky uspořádané v trojúhelníku. Na druhé straně stolu je bílá kulička, kterou se potom strefíte do trojůhelníku kuliček. Kladete si otázku čím vlastně kuličku odrazíte? Stejně jako u normálního kulečníku i zde se odpaluje tágem. To dáte myší do takové polohy, do jaké potřebujete potom zmáčknete tlačítko myši, tágo se začne oddalovat (čím dále tágo bude tím větší bude síla odpalu). Když tlačítko pustíte tágo vrazí do bílé kuličky. Pokud se bílá kulička po odpalu dotkne jiné kuličky a ta spadne do díry dostáváte plus body, pokud nespadne body se vám odečtou. Body se vám odečítají i pokud do díry spadne bílá kulička." (Více...)

Hodnocení podle FreeHer: 65% (dobré)

Flash-Racer - pekelné tempo

A na závěr tu máme něco pro milovníky pekelně rychlých závodů - přestože nás nečeká žádná simulace závodů formule 1, titul Flash-Race nabízí povedené a kvalitní klání různorodých automobilů. Přesvědčete se o tom na vlastní kůži:

"Hru zahájíte výběrem obtížnosti. Nabídnou se vám klasická trojka - easy, medium a hard. Následně se dozvíte, jak vypadá vaše auto. Zbývá vám jen jedna věc a to stisknutí klávesy S. Váš úkol zná i malé dítě - dojet první. Pomocí dvou šipek budete kličkovat mezi autíčky, loužemi. Vyzkoušíte si nájezdy na skokánky. Hra probíhá dost rychle a moc toho nepostřehnete. Při jízdě si můžete prohlédnout vaše časy každého kola(3). To je asi vše. Při hře hraje docela pohodová, náladová hudba. K tomu diskrétní zvuky aut. Grafika celkem ujde, protože nic lepšího bychom očekávat neměli. Nic víc se ke hře dodat nedá, raději posuďte sami." (Více…)

Hodnocení podle FreeHer: 63% (dobré)

Na závěr opět připomínám, že všechny plné hry vám přinášíme ve spolupráci se serverem Freehry.cz.

Váš názor Další článek: Nový týden: nový Tomb Raider podruhé

Témata článku: , , , , , , ,