Týden v rubrice Plné hry: nadílka 8 nových titulů!

Dnešní novoroční přehled tentokráte nabízí opravdu bohatou sbírku plných her – celkem na vás čeká rovných 8 povedených hříček, mezi nimiž nechybí ani několik opravdových skvostů. Je tedy libo vyzkoušet si roli létajícího skřítka či okusit, jak „chutná“ hra, jenž se stala vítězem kategorie Flash Action posledního ročníků soutěže Becher Game?

International Gnome Hunting  - skřítek jako skokan na lyžích

Čeští skokané na lyžích nezažívají v posledních měsících příliš šťastné období, o čem krom jiného jasně hovoří také jimi dosažené výsledky. V dnešní netradiční plné hře se sice nevžijete do těla skokana či letce na lyžích, tomuto sportu je však nový titul International Gnome Hurling do jisté míry podobný. Chcete vědět více?

Ve hře se tak ocitnete v roli jakéhosi skřítka letce, jenž je podivným katapultem vystřelován do vzduchu. Zde se musí za vaší pomoci a asistence udržet, aby následně doletěl co možná nejdále. Hra vás po spuštění nepřivítá žádným menu, ihned jste tak vrženi do víru děni. Nejprve si navolíte počet hráčů, poté počet skoků a nakonec přijde čas pro napsání jmen všech zúčastněných, tedy vás a případných dalších hráčů.

Nyní přichází čas na samotné hraní - po stisknutí mezerníku se započnou měnit barvy na před vámi stojícím semaforu. Jakmile naskočí zelená, budete vymrštěni pomocí dřevěného katapultu do vzduchu. Teď máte veškeré dění pevně ve svých rukou a v závislosti na vašem umu se skřítkovi podaří doletět do určité vzdálenosti. Pomocí vertikálních šipek měníte výšku skřítková letu. Ať se vám to však líbí nebo ne, po čase přijde moment dopadu. Po něm skřítek ještě chvíli klouže po ledu, hra počítá vzdálenost jeho úplného zastavení. Jste-li opravdu nadaní, podaří se vám bez větších problémů překonat hranici 520 metrů. (Více...)

Becher Logical - vítěz kategorie Flash Action!

Ani další týden nebudou v našem přehledu chybět některé hry, které se úspěšně či s úspěchem menším zúčastnily letošního ročníku soutěže Becher Game 2002. Prvním zástupcem těchto titulů je hra Becher Logical, která získala první místo v kategorii Flash Action.

Jak už napovídá název kategorie Flash Action, vítězný titul je naprogramován ve Flashi, díky čemuž se tedy vyhnete otravné instalaci. Po spuštění hry se před vámi objeví hrací pole plné malých kulatých tácků s různými motivy, převážně však Becherovky. Vaším úkolem je dostat k sobě minimálně tři stejné, čehož dosáhnete vyměňováním pozic dvou sousedících koleček. Pokud si s dalším tahem nebudete vědět rady, můžete využít pomoci samotné hry, která vám nabídne místo, kde by se mohla po výměně objevit trojice stejných koleček. Musím však upozornit, že tato nápověda vás bude stát několik cenných bodů z celkového skóre.

Zpracování hry není nikterak úžasné, grafika i zvuky jsou totiž zcela průměrné. Na druhou stranu je však vynikající hratelnost - máte-li tedy chuť, titul Becher Logical si rozhodně nenechejte uniknout. (Více...)

Becher Joe - za záchranu Becherovky na divokém západě

Karlovarská Becherovka se stala mimo jiné námětem také další hry Becher Joe, která v prozatím posledním ročníku soutěže Becher Game 2002 pokoušela štěstí. Na rozdíl od mnoha konkurentů a kolegů však tentokráte zasadili tvůrci svůj počin do nezvyklého prostředí divokého západu.

A rozhodnutí to nebylo vůbec špatné. Příběh hry se točí okolo známého gangstera Dona Juana Chanceze "Kojota" Peppeho zvaného v podsvětí též "Prcek". Ten spolu se svou bandou kumpánů zaútočil na americkou pobočku výrobce velmi oblíbeného likéru Becherovka, což se samozřejmě projevilo na nedostatku tohoto i v USA velmi oblíbeného nápoje. Vám tedy nezbývá než opustit rodnou Českou republiku a vydat se vstříc světu kovbojů a indiánů.

Pro splnění svého úkolu, tedy ztrestání všech hnusných kojotů a navrácení dobrého jména Becherovce, budete muset úspěšně projít skrz tři levely a na samý závěr se utkat s Donem. Hra nabízí tři různé obtížnosti, zpracování je také vynikající. (Více...)

Hacman - další klon starého Pacmana

Po delší době se v našem přehledu objevilo také nejnovější zpracování nezapomenutelné klasiky jménem Pacman. Hra Hacman však rozhodně nepatří mezi silně podprůměrně klony tohoto vynikajícího titulu, který nás baví již po několik dlouhých let.

Cíl hry Hacman je vcelku prostý. Po úrovni jsou rozmístěny žluté kuličky, které musíte svou postavičkou sežrat a zároveň se nenechat chytit nepřáteli - stálo by vás to totiž jeden ze tří životů. Nechybí ani bonusy v podobě větších kuliček, díky kterým můžete jíst i zmiňované protivníky.

Co do velikosti má titul Hacman přes jeden megabajt, ke škodě této hry však hovoří četné problémy s její plynulostí na slabších i silnějších PC. Co se týče zpracování, ani zde nebude jistě znalec potěšen - hudba je podprůměrná, ani grafika vás neuchvátí. Navíc se budete muset spokojit s nadílkou pouho pouhých 4 levelů. (Více...)

Becher Train - nová variace klasiky Vlak

Mnozí z vás si jisto jistě vzpomenou na vynikající českou hru Vlak, která patří mezi nejslavnější české hříčky minulého století. Nový titul Becher Train, který obsadil vynikající osmé místo v soutěži Becher Game 2002, námětově čerpá právě z této klasiky.

Hra obsahuje šest rozsáhlých světů, z nichž každý samozřejmě tvoří několik těžkých úrovní. Vaším úkolem v každém z nich je sesbírat předměty na herní obrazovce, s každým však vzroste délka vašeho vláčku o jeden vagón. Jakmile posbíráte všechny objekty (mezi nimi láhev Becherovky atd.), musíte se ještě přesunout na políčko, díky kterému proklouznete do následující úrovně.

Aby bylo vše ještě více ztíženo (ono už samotné správné vměstnání vláčku na herní obrazovku není jednoduché), vaše snažení je omezeno časovým limitem. Co se týče zpracování, je na tom titul Becher Train vcelku průměrně - grafika je velmi podobná té, kterou jsme měli možnost spatřit už u původního Vlaku či jeho druhého pokračování. (Více...)

Burger Space - návrat z minulosti

Další předělávkou starších a úspěšných her je také nový titul Burger Space, který si vzal na mušku vynikající hru nedávné minulosti stejného názvu. Retro grafika, skvělá hratelnost a dlouhotrvající zábava, to vše vám nejnovější zpracování tohoto titulu nabízí.

Nejdříve tedy pár slov k průběhu hry. Sami ovládáte malého panáčka v kuchařské čepici, vaším úkolem je pak pomocí různých plošin, žebříčku a dalších předmětů, shodit do dolní části obrazovky všechny části hamburgeru. Čelit však musíte hordám nepřátel, kteří na sebe netradičně berou podobu párků, šunek a dalších potravin. Jejich letmý dotyk způsobí vašemu kuchaři smrt, proto buďte opravdu opatrní!

Jako ostatně u většiny freeware titulů, i v případě hry Burger Space je vám odměnou za dobře vykonanou práci bodové ohodnocení. Trochu smutný je fakt, že se autoři neobtěžovali se zpracováním zvuků a hudby, místo nich vás tak čeká jen prosté ticho. (Více...)

Život není krásný 2 - pokračování české adventury

Adventura Život není krásný si získala v českých luzích a hájích i přes nepříliš slušivé grafické zpracování spoustu příznivců. Bylo to dáno zejména osobitým stylem humoru, jistou dávkou brutality, která rozhodně není cizí ani nově vypuštěnému volnému pokračování.

Příběh druhého dílu již na první pohled patří mezi ty bližší skutečnému životu. Před rokem jste se tak stali absolutní troskou, feťákem. Byť se vám povedlo získat zpět bývalou práci, zjistilo se, že dlužíte 350 táců velkému kápovi, jehož dvě gorily rozhodně nejsou přívětivé a slova strpení, odklad, dejte mi ještě týden, jim rozhodně nic neříkají. Do večera tak musíte dlužné peníze chtě nechtě získat a navrátit!

Vydělat 350 tisíc korun během jednoho dne, to je úkol nadlidský, nepatříte-li tedy zrovna k nejlépe placeným sportovcům naší planety. Průběh hry je opět založen čistě na logice - čeká tak na vás časté sbírání předmětů, četné rozhovory atd. Na rozdíl od prvního dílu zabředlo pokračování ještě více do světa brutality a násilí. Škoda jen toho otřesného grafického zpracování… (Více...)

Afro Santa - černošský Santa?

Vánoční svátky jsou již pomalu za námi a všechny školáky tak počínaje dnešním dnem čeká tolik nenáviděný návrat do školních lavic, většina dospělých se pro změnu nevyhne povinnostem zaměstnání. Díky hře Afro Santa si však můžete i zpětně navodit vzpomínku na pozitivní události letošních vánoc - spadený stromeček, který zapálil záclony, kost ze štědrovečerního kapra, která uvízla ve vašem krku, či ponožky, které jste dostali místo mercedesu. Ale zpět kře hře Afro Santa.

Název samotné hry je opravdu nezvyklý a možná i v mnohých z vás vzbudil pocit, že tentokráte budete mít tu čest a africkým Santa Clausem. Naštěstí i naneštěstí tomu tak není - název je totiž odvozen od výrobce hry AfroHorse, jenž hře propůjčil ono slovíčko Afro.

Nejdříve tedy pár slov k příběhu. Jak jste jistě uhodli, opět se vžijete do role Santa Clause, jehož úkolem je posbírat všechny dárečky a zanést je zpět pod vánoční stromek. Vše to ale má malý háček - nikdy nesmíte být spatření všudypřítomnými lidmi. Pokud se tak stane, seznámíte se s jakýmsi pekelným duchem, který na vás začne chrlit jedovaté koule.

Netradičně hra využívá pohledu první osoby, vše tak působí do jisté míry více realisticky. Grafika jako celek je navíc velmi povedená. Napadá vás tedy nějaký důvod, proč se rovnou nepustit do stahování? (Více…)


Na závěr opět připomínám, že všechny plné hry vám přinášíme ve spolupráci se serverem Freehry.cz.

Váš názor Další článek: Nový týden: rozhovor s Radovanem Holubem

Témata článku: , , , , , , ,