Týden v rubrice Plné hry: předsilvestrovské vydání

Zítřek bude posledním dnem roku a tak vám možná přijde vhod nová sbírka zajímavých freeware her, kterou vám přinášíme. Pomůže vám překonat příznaky ospalosti v čase čekání na silvestrovskou půlnoc, slavnostní přípitek a první minuty roku 2003. Šťastný nový rok a příjemné zážitky při hraní titulů našeho dnešního přehledu.

The Fly - těžký to muší život

Již samotný název první dnešní hry napovídá o tomto počinu vše podstatné. Jistě jste i přes nedokonalé znalosti anglického jazyka došli při troše snahy ke správnému překladu slova "fly" - v češtině znamená mouchu. Co má právě tento hmyz společného s hrami? To si právě nyní řekneme.

Náplň hry je opravdu netradiční. Právě vy osobně se vtělíte do malé bezbranné mušky a budete s ní prožívat každodenní touhu po lepším životě, úspěchu, no a tak podobně. Nyní nadešel čas změny - příležitost vydělat si nějaké ty drobné navíc jistě není na škodu a tak se i vy o něco podobného pokusíte. Pryč jsou však časy, kdy legální znamenalo nejlepší a tak se tedy snížíte k hnusnému to údělu zločince - kradení. Ocitáte se tak na malé farmě, kde také celá hra probíhá. Obětí vašich zlodějských chutí budou obyvatelé místní usedlosti a především pak jejich majetek, vyskytující se na kuchyňském stole. V těle mušky tak můžete krást všemožné předměty umístěné na desce, mimo jiné jídlo. Ty pak následně prodáte v dražbě čtyřem broukům.

Pokud se někomu sáhne na majetek, nese to těžce a jen ztěží se s něčím podobným smíří - a to je také případ majitele farmy. Připravte se tedy na boj o holý život a na souboje s lidským protivníkem. Pokud vás zajímá, co si můžete pořídit za peníze získané v dražbě, pak vězte, že můžete mušce dokoupit životy, ale také ji vylepšit celkově, tedy "upgradovat". Zpracování hry skvěle doplňuje netradiční námět, celkově tedy nezbývá než titul The Fly doporučit opravdu každému. (Více...)

Jingleballs - koulovačka

Vánoční svátky a zima jako taková je vždy zpestřena nadílkou sněhu, materiálu vhodného pro stavění sněhuláka, lyžování, bobování, ale také k tolik zejména u dětí populární koulovačce. Byť vám to možná bude připadat zvláštní, právě ta je obsahem titulu Jingleballs.

Prostě a stručně řečeno - námětem hry a vaším úkolem je koulovat se a porazit všechny kolemjdoucí, to vše v kůži nezbedného klučiny na náměstí neznámého městečka. Za "sestřelení" ubohého a nic netušícího človíčka získáte určitý počet bodů, vaším úkolem je pochopitelně nashromáždit co možná nejvyšší skóre. Jako vždy nechybí spousta bonusů, celá hra je omezena časovým limitem sto osmdesáti vteřin.

Celá oblast vašeho působení, tedy místní náměstí, je tvořena dvěma oblastmi, mezi kterými můžete libovolně procházet. Samotného klučinu ovládáte pomocí šipek a mezerníku, který slouží ke střelbě. Aby bylo vše patřičně ztíženo, čas od času se můžete při svých "hrátkách" setkat s šedým mužem, který vaši zábavu zrovna neschvaluje. Pokud se k němu přiblížíte, zničí vám zásobu koulí. (Více...)

The Will II: The Castle - povedená adventura 

Již delší dobu se v našem přehledu neobjevila opravdu povedená adventura - alespoň tak tomu bylo do dnešního dne, kdy si blíže představíme zajímavý počin The Will II: The Castle od známého týmu Ambrosine. Skvělá zápletka a příběh vůbec, hratelnost, to vše s trochu pokulhávající grafikou, snad tak by se dala ve zkratce hra The Will II: The Castle charakterizovat.

Příběh hry přivádí vás hráče do tajuplného hradu, kde bude vaším úkolem za použití všech možných i nemožných prostředků vypátrat deset vzácných drahokamů. Přestože hrad, narozdíl od svých skutečných středověkých kolegů, není příliš rozsáhlý, najít všech deset kousků zmiňovaných drahokamů bude oříškem i pro fanoušky a znalce klasických adventur.

Trochu zklamáním z jinak povedené hry je grafický kabát, který mohl být v dnešní době parádní 3D grafiky opravdu povedenější. Trochu zvláštní je také použitý pohled - všechny herní scény tak budete sledovat z pohledu první osoby, tedy vlastních očí. I přesto však nelze než titul The Will II: The Castle hodnotit jako zajímavou hru vhodnou pro všechny z vás, kterým se stýská po klasických adventurách. (Více...)

BecherSlide - dobývejte svět s Becherovkou!

Po trojici nejlepších her soutěže Becher Game 2002, které jsme si představili již minulý týden, tu pro vás máme čtvrtý titul celkového pořadí, počin BecherSlide. Jedná se o vcelku kvalitní hru, která těží ze zajímavého námětu a zpracování.

Nejdříve tedy pár slov k obsahu hry. Ve své podstatě se jedná o zajímavý logický titul, ve kterém je vaším úkolem získat co největší počet políček hrací plochy. Na začátku hry jsou tak na některá políčka umístěny Becherovky, kapky a další předměty, všechny symbolizují konkrétního hráče. Jak jsem již uvedl, cílem je zaplnit co největší část celé plochy. A jak na to? Pokud kliknete na svoji láhev, objeví se v jejím okolí zelené a žluté políčko - po kliknutí na zelené se na něm objeví nová, stisknutí žlutého pouze přesune vaši láhev na toto místo. Když se tímto způsobem dostanete vedle soupeřových lahví nebo kapek, okamžitě se přemění na lahve Becherovky a tím je získáte na svou stranu.

A aby toho nebylo málo, autoři nezapomněli ani na ty hráče, kterým se podaří celou hru postupně dokončit a tak je tedy umožněno stáhnout si z Internetu nové mapy. (Více...)

Blow up Santa - v boji proti Santovi

Ani dnes nebude v našem přehledu chybět hra s čistě vánoční tématikou - kdo by si však myslel, že svátky klidu a pohody s sebou přináší pouze hry nenásilné, bude možná titulem Blow up Santa zklamán. Ale nepředbíhejme.

Příběh hry je rozhodně netradiční a i z toho důvodu si vaším pozornost jisto jistě zaslouží. I stalo se tak jednou, v dobách neznámých, že jakási společnost vyrobila umělého Santu. Jak to tak ale bývá, celé snažení se nevyplatilo a místo spravedlivého Santy, který poctivě rozdává a rozděluje dárky mezi děti celého světa, se zrodil zlý a nebezpečný člověk. A vaším úkolem bude jediné - zbavit se ho za použití jakýchkoliv prostředků.

Celá hra se odehrává v zasněžené oblasti na neznámém území. Abyste mohli Santu zprovodit ze světa, máte k dispozici kulomet, který ovládáte pomocí šipek. Netřeba snad dodávat, že právě pomocí něj musíte na nebi ve svých saních létajícího Santu sestřelit. Nebude to samozřejmě tak jednoduché, Santa jako postava nadpozemská má slušnou to výdrž. Vaší snahu navíc znepříjemňují všude padající dárky, které po dopadu vybouchnou a zasadí ránu ubohé matičce přírodě. Zpracování hry je slušné, povedená je zvláště grafika. Spolu se zajímavým námětem vám zajistí, že se u titulu Blow up Santa rozhodně nudit nebudete. (Více...)

The Way of the Exploding Stick - nová bojovka 

Od vánočních her se opět přesuneme do světa klasických akční titulů, které dnes zastupuje počin The Way of the Exploding Stick. Kdo by od něj čekal dlouhou zábavu na několik probděných nocí, bude možná zklamán - i přesto však díky několika nepopiratelným přednostem stojí tato hra za vyzkoušení.

Ve hře se tak vžijete do role jakéhosi mistra kung-fu a v jeho kůži budete procházet nebezpečnými lokacemi, které v případě tohoto titulu zastupuje pouhopouhý jeden level. Na jeho konci na vás samozřejmě čeká Boss, nejtužší a nejzákeřnější ze všech protivníků. Ovládání není příliš složité, využijete k němu klasické šipky pro pohyb, chvaty pak vykonáte klávesami S, X, D, C, V. Během hry, ale také po jejím úspěšném či neúspěšném dokončení, se vám zobrazí dosažené skóre. Na základě jeho výše jste poté odměněni slovním ohodnocením vaší práce - z mnoha hlášek uvedu například "Many warriors walk in fear of your skills, and your breath".

Titul The Way of the Exploding Stick pak krom jiného exceluje také z pohledu své velikosti, pouhých 455 kB opravdu není na dnešní dobu přehnané číslo. Grafika je ručně kreslená, z tohoto důvodu se zřejmě nebude líbit každému. (Více...)


Na závěr opět připomínám, že všechny plné hry vám přinášíme ve spolupráci se serverem Freehry.cz.

Váš názor Další článek: Vánoční týden: recenze těch největších pecek

Témata článku: , , , ,