Týden v rubrice Plné hry: vše je ve hvězdách

Dnešní směsici čtyř plných her příjemně okořenil také rozhovor s tvůrci připravovaného titulu Space Droids. Pokud však neholdujete zajímavému pokecu o jedné z nejzajímavějších vyvíjených her na české freeware scéně, pak na vás samozřejmě čekají také hry – podíváte se tak krom jiného do vesmíru, to vše díky špičkovému strategickému počinu T.H.U.G.S.

Space Droids 3D - rozhovor s tvůrci

Dnešní přehled plných her začneme opravdu netradičně - nenabídneme vám hru, která boří zažité žánry či se jinak vymyká všednímu průměru. Čeká totiž na vás malý bonus v podobě rozhovoru s tvůrci připravovaného vesmírného simulátoru Space Droids. Už nevím, co více dodat, snad tedy neodmítnete malý výňatek z celého interview:

"Mohli byste nějak upřesnit, jak vůbec bude hra vypadat, tedy tím myslím oč ve hře půjde?
FP: Je to normální vesmírná střílečka jako Descent Freespace, ale s mnoha dalšími vychytávkami. Létání na planetách, vesmírný obchod, vyjednávání, vlastnictví lodí, různorodé mise a ještě mnoho dalších vychytávek, takže se rozhodně nudit nebudete.

JP: Toto je otázka spíše na ADragona, já sice nějaký názor mám, ale... Koncepce hry se dost často mění, v závislosti na aktuální náladě. Dá se říci, že si postupně odkrajujeme z toho, co jsme si naložili. Chceme se pokusit o mix RPG a vesmírného "simulátoru". Vy jako vlastník vesmírné lodi budete prolétávat křížem krážem vesmírem, obchodovat a vylepšovat si svůj koráb. Postupem času si budete moci dokoupit obrané roboty (ony droidy), které budete v případě napadení vypouštět ze své lodi. Ovládání by mělo být intuitivní (no fuj, kdo tenhle název vymyslel). Pro zjednodušení orientace je hra omezena na jednu rovinu (co se týká pohybu lodě, nepočítám přelétávání, apod.). Časem možná zakomponujeme i síťovou podporu, ale to je zatím ve hvězdách.

FJ: Prakticky nikdo z nás neví, jak hra na konci bude vypadat a to je právě na její tvorbě to nejzábavnější, jedná se prakticky o objevování neznámých zemí. Prozatímní návrh vám řekl již Honza a já teď pracuji na bližší konkretizaci, aby se nic nepsalo zbytečně.

JH: Jak říkají kluci, je to trochu těžké. Hra se tak nějak pořád mění. Něco se ubere, pak se někde něco přidá (chce se přidat). Ale v zásadě by mělo jít o 3D vesmírnou akci v lodi, se kterou prolétáte vesmírem křížem krážem a jste součástí onoho světa, takže by nemělo zůstat jen u akce, i když ta bude hlavní náplní hry. Trochu mě nejdříve zklamalo, že se bude létat "jen" v rovině, ale chápu, proč to tak je a myslím, že hře to nijak neubere na hratelnosti." (Více…)

T.H.U.G.S. - výborná tahová strategie!

Od rozhovoru se přesuneme zpět do světa klasických her a hned při dnešní premiéře na vás čeká veskrze kvalitní a zajímavý titul. Hra T.H.U.G.S: zapadá do škatulky strategií, chlubí se výbornou grafikou, perfektní hratelností a co více, vydrží vám nemálo hodin. Je to málo?

Rozhodně to málo není a snad vás o tom přesvědčí i následující řádky. T.H.U.G.S. se řadí mezi tahové strategie a tak základní princip a fungování hry snad vyplyne už z tohoto holého faktu. Vaším konkrétním úkolem, zjednodušeně řečeno, bude obsazovat město vlastními jednotkami a tím pádem nad ním převzít veškerou kontrolu.

To vše tedy v překladu znamená jediné - z počátku disponujete omezeným kapitálem, který jen ztěží poslouží na nákup několika nezbytných spolubojovníků. Díky své armádě se můžete pokusit obsadit jedno ze sousedních měst. Hra je rozdělena na jednotlivé tahy, přičemž v každém můžete vlastnit libovolné množství vojáků. Důležitý je také fakt, jaké budovy se vám podaří v daném městě obsadit - právě od jejich typu se odvíjí vlastnosti vašich "svěřenců". Z počátku na vás pochopitelně čeká slabý odpor protivníků, který však s přibývajícím časem logicky začne narůstat. Boje pochopitelně probíhají hned na několika frontách a útok nepřítele, stejně jako ten váš, může přijít kdykoli, bez předchozího varování. Šťastným vítězem se stane ten, komu se podaří obsadit celé město. A můžete to být právě vy - stačí si skvostný titul T.H.U.G.S. stáhnout. (Více…)

Numberplace - hazard a tipování po česku

V naší republice se najde nemálo těch, kteří holdují hazardu, či třeba jen pouhému tipování výsledků sportovních klání. Pokud snad patříte mezi podobnou sortu lidí, pak pro vás dnes máme jednu perličku v podobě hry Numberplace, jež prapůvodně pochází… ano, od nás, z naší české domoviny.

Pokud jste po mém předchozím popisu čekali hru, která vám snad nabídne rozsáhlou možnost nezávazného soutěžení o vysoké částky, pak budete do značné míry zklamáni - vaším úkolem je tak pouze zadávat čísla od 0 do 12. Podle toho, na kolikátý pokus vámi vybrané číslo padne, získáváte předem určený počet bodů. Faktorem ovlivňujícím hru je kromě paní štěstěny také nastavení obtížnosti, které má samozřejmě prsty v bodování a také počtu bodů, který musíte získat k úspěšnému dokončení hry.

Hra je napsána v Javě, pro její spuštění tak budete potřebovat kompatibilní internetový prohlížeč. Zpracování je chudé, grafika vás ničím neosloví. Celkově hru hodnotím jako silný podprůměr, ve své podstatě totiž nenabízí zhola nic - jen nudné a neustálé tipování her. Na vás je, zda-li podobnou nabídku přijmete či odmítnete. (Více…)

Jardinains - zábavný Arkanoid

Prakticky každý den se na Internetu vynoří nový klon populárního a nezapomenutelného Arkanoidu. I my si dnes jeden trochu blíže představíme. Na rozdíl od mnoha svých kolegů se však může pochlubit několika inovacemi, které ho vysoko posouvají nad současný průměr. O co se tedy jedná?

Již první fakt je ve své podstatě velmi příjemný - čeká na vás sbírka rovných padesáti levelů, které jsou snad dostatečnou zárukou celkové délky hry. Jako vždy je vaším úkolem odpalovat pálkou umístěnou v dolní části obrazovky poletující míček a díky němu bořit okolní kostky a cihličky. Čas od času se dočkáte nějakého toho bonusu, který vám vaše snažení usnadní. Klasika, ke které snad netřeba nic dlouze dodávat.

Co je tedy na hře tak originálního? I když je to možná na první pohled trochu divné, tím inovativním prvkem jsou pobíhající skřítkové, kteří se občas objeví na kostičkách, které máte ničit. Vaše snažení vám znepříjemňují shazování květináčům - v případě, že zasáhnou vaší pálku, ztrácíte body. Vaším úkolem je tak v podstatě nejen ničit všechny cihličky, ale také být dostatečně pozorní a rychlí na to, abyste unikli zákeřným praktikám zmiňovaných skřítků. 

Zpracování hry je vcelku ucházející, grafika vás nijak nezaujme, ale ani neoslepí. Nijak se neliší ani ozvučení, které také patří mezi současný průměr. No a jako malý bonus na konec jsem si nechal zmínku o přítomném editoru, který vám zpříjemní i další chvíle po dohrání všech přítomných levelů. (Více…)

Who wants to do a millionare - kdo chce udělat milionáře?

Známý televizní pořad se opět dočkal nové adaptace. Ne, tentokrát na vás opravdu nečeká zápolení odvážných lidiček naší či jiné z mnoha zemí světa. Naopak, celá soutěž u nás známá pod názvem "Chcete být milionářem?" dostala zcela nový rozměr a to díky nové hře Who wants to do a millionare?.

Jak se jistě ti bystřejší z vás dovtípili (on o tom konec konců již vypovídá název hry), přesuneme se tentokráte do neprozkoumaných končin erotiky. Otázky dotěrného moderátora tak dostaly trochu peprnější příchuť a co více, v hlavní roli hry se objevila některým možná již známá "slečna" Charlie. Asi netřeba příliš zmiňovat, co na vás čeká - spousta zajímavých scén, to vše okořeněné výborným humorem, který však samozřejmě ocení jen ti z vás, kteří jsou dostatečně zdatní v anglickém jazyce.

Celá hra běží ve Flashi a může se pochlubit vcelku povedeným grafickým kabátem, perfektní je ozvučení, týká se to hudby a bez výjimek také klasických zvuků. Hledáte-li tedy povedenou erotickou hru, která vám nabídne také pořádnou porci kvalitního humoru, jinou možnost než zvolit právě Who wants to do a millionaire? prostě nemáte. (Více…)

A na závěr musím jako vždy připomenout, že všechny plné hry i dnešní rozhovor jsme vám přinesli ve spolupráci se serverem Freehry.cz.

Váš názor Další článek: Novinky na stránkách sličné upířice BloodRayne + obrázky

Témata článku: , ,