Týden v rubrice Plné hry: závody formulí!

Další týden, dalších devět plných her, které jsme vám přinesli ve spolupráci se serverem Freehry.cz. Tentokráte tak budete moci okusit, jaké je to ovládat závodní formuli, ale také jak nelehké je se stát se milionářem ve hře českého původu. Pro chvíle odpočinku se pak jistě hodí také tituly Pišqorky, Poker Duell či Desktop Destroy 2!

Pišqorky - je libo jednu českou gamesku?

Je jistě potěšitelné, že se v posledních týdnech objevuje opravdu úctyhodný počet nových plných her českých tvůrčích týmů. Jak je tedy vidno, čeští autoři se opravdu činí a nám nezbývá než doufat, že tomuto tak bude i nadále. Že však rozhodně nehodlají usnout na vavřínech, dokazuje zajímavý titul Pišqorky týmu MAX Corporation.

Jak lze již z názvu vcelku logicky usoudit, čekají na vás klasické piškvorky. Soupeřit můžete s počítačem řízeným, ale také živým protivníkem. Nejdříve tedy něco málo k principu - po spuštění hry se vám na obrazovce objeví spleť různých políček. Ta neslouží k ničemu jinému, než že na ně budete vkládat své značky, tedy křížky a kolečka. Vaším úkolem je spojit pět i více svých značek v jakémkoliv směru. Snahou protihráče je zamezit vám ve vytvoření této pětice a pokud to jen trochu jde, vytvořit vlastní.

Ve hře nechybí ani tabulka nejlepších hráčů, takže své výsledky můžete porovnat s dalšími mistry oboru "piškvorek". Grafika hry je vcelku povedená, muzika také. Máte-li tedy rádi klasickou hru piškvorky, rozhodně neváhejte obětovat trochu toho času a peněz a stáhněte si jejich počítačové zpracování Pišqorky. (Více...)

Desktop Destroy 2: Chicken Carnage - ničte si plochu!

V minulém přehledu plných her jsme vám nabídnuli titul, díky němuž jste si mohli vyřídit účty s jinak velmi neposlušným systémem Windows - jak si jistě mnozí vzpomínají, šlo o zajímavý program, který vám umožnil pohrát si a zničit vlastní plochu. Titul Desktop Destroy 2 se taktéž řadí to kategorie podobně "užitečných" počinů a tak si tedy teď o něm povíme něco málo více. 

K dispozici je hned několik módů - free vám umožní hrát si s plochou, jak sami chcete, bez jakýchkoliv omezení. Score mód je však naopak omezen časem a také body, které můžete získávat, či naopak také ztrácet. K dispozici je bohatá nabídka zbraní - za všechny jmenujme pastelku, bombu, plamenomet, raketomet, flintu či slepici.

Grafika programu není nijak světoborná, ale pokud přimhouříte oko, jistě se přes tuto negativní stránku hry přenesete. Vcelku ucházející je pro změnu ozvučení, byť ani to nepatří mezi dnešní nadprůměr v oblasti freeware titulů. (Více...)

The Race - závody pro dva...

Kvalitní a především realistických závodních her je v oblasti freeware titulů jako šafránu. Čas od času se však i zde objeví zajímavý počin, kterému se hodí věnovat trochu toho času. Podobným výtvorem by se mohl stát také titul The Race, jehož jednou z hlavních předností je možnost zahrát si s živým protihráčem.

Princip hry je samozřejmě velmi prostý - po spuštění hry se objevíte na neznámé trati. Svěřena vám bude jedna ze dvou na dráze stojících formulí, tu druhou pak bude ovládat váš živý soupeř. Vyhrává ten, kdo rychleji projede kolo. I když to možná zní na první pohled jednoduše, mnozí z vás budou mít bezpochyby problémy s ovládáním formulí - ty jsou totiž značně přetáčivé a to možná méně zkušeným motoristům bude činit vážné problémy.

Díky možnosti zahrát si se živým protihráčem jsou závody vcelku zábavné, byť se pyšní velmi omezenou nabídkou tratí a formulí. Na druhou stranu je poměrně kvalitní také zpracování - týká se to grafiky i zvuků. (Více...)

Killer Cars - originální klon Pacmana

Psát o každém klonu populárního Pacmana není jednoduché pro žádného žurnalistu. Inu, není divu, kdo by dokázal psát tisíckrát o tom samém. Přestože je dnešní hra další variací této nenapodobitelné klasiky, v mnoha ohledech se od ní liší. Chcete vědět více?

V každém z levelů nebude vaším úkolem nic jiného, než vysbírat všechny kuličky. Tentokráte ovšem ne co by malá postavička, ale zajímavý pojízdný automobil! K dispozici jsou tři rozdílné obtížnosti, které se ve hře projevují počtem nepřátelských aut a jejich rychlostí. Vaše snažení je pochopitelně omezeno pouze počtem životů. Jakmile je všechny vyčerpáte, hra končí a vám je umožněno zapsat se do tabulky nejúspěšnějších hráčů.

Jedním z negativů hry se mi zdál být rok původu a vše ostatní od něj se odvozující. Zrození titulu Killer Cars je totiž datována do roku 1994, takže zpracování rozhodně nepatří mezi špičkové - hudba mi nepřišla nijak nápaditá, zvuků je ve hře minimum a o grafice si můžete udělat představu sami z obrázku, který se nachází u tohoto textu. Jednou z mála předností hry je pak tedy její malá velikost (Více...
 
The Race 3D - závody formule ve 3D

Již podruhé vám dnes nabízíme novou simulaci, tentokráte závodů populární série F1. Toužili jste se někdy stát novodobým Airtonem Sennou nebo nástupcem zbožňovaného i zatracovaného Michaela Schumachera? Dnes máte jedinečnou šanci - hra The Race 3D vám totiž něco podobného nabízí!

Princip hry je doufám všem jasný, přesto si neodpustím ho zopakovat - vaším úkolem není nic jiného, než pilotovat barevnou formuli a přitom zajet jedno kolo v co nejrychlejším čase. Aby vše bylo řádně zpestřeno, neváhali tvůrci na trať doplnit spoustu zajímavých překážek, které vám mohou znatelně znepříjemnit život.

Je rozhodně škoda, že se tvůrci omezili pouze na nudné projíždění okruhu a snahu o co nejrychlejší kolo - je jasné, že vás trať i celá hra po chvíli omrzí. Ani chování a jízdní vlastnosti formulí nejsou nikterak realistické. Grafika hry je kompletně 3D a i když to mnohdy bývá zárukou kvality, v případě The Race 3D je pravý opak pravdou - zejména okolí je málo propracované. (Více...)

BOX - klon Sokobana...

Klasickou a také již řádně postarší hru Sokoban měl jisto jistě možnost okusit takřka každý z vás. Český tým BLS, jehož stránky jsou hostovány na našem spřáteleném serveru Freehry.cz, se rozhodl znovu zpracovat myšlenku této hry a výsledkem jeho snažení je nová flashová kopie Sokobana nazvaná prostě a jednoduše BOX!

Hned z kraje vás jistě potěší zjištění, že je hra velmi malá, dosahuje totiž velikosti pouhých 363 kB. Teď přichází na řadu pár slov o jejím principu. Vaším úkolem je posunout krabice na určená místa. Přestože to zní jednoduše, není tomu tak - není vám totiž umožněno krabice zvedat či odtahovat, naopak s nimi můžete posouvat a s trochou logického uvažování tak level jistě dokončíte.

Ve hře BOX na vás čeká celkem 11 levelů, které jsou navíc doplněny editorem, který vám umožní vytvořit si vlastní a třeba i mnohem těžší úrovně. Grafika i zvuky jsou ucházející, samozřejmě na možnosti pouze 363 kB velikého souboru. Právě vzhledem k příznivé velikosti je však kvalita titulu BOX velmi dobrá. (Více...)

Ytrade - zbohatnete?

Zajímavý autorský tým Ypkis Studio se před nedávnem představil hrou Yzlob se, jejíž nápaditý námět byl bohužel doplněn nepříliš kvalitním zpracováním. Záliba tvůrců v písmenu ypsilon je do sytosti patrná také na jejich novém titulu, Ytrade, který se však tentokráte točí okolo peněz.

Stát se milionářem, to jest snem mnoha z nás - nemáte-li však dostatek štěstí pro výhru ve Sportce, umu a vědomostí pro televizní soutěž Chcete být milionářem? či revoluční myšlenku, která z vás přes noc učiní miliardáře, podobný osud vás pravděpodobně nečeká. Přestože se tedy v reálném světě může jen málokterý člověk pyšnit sedmimístným číslem na svém bankovním kontě, v počítačových hrách není nic nemožného.

Ve hře Ytrade se stanete soukromým podnikatelem v oblasti IT technologií, se kterými budete obchodovat. Život dealera však není lehký - musíte kupovat levně a prodávat draze, jinak si nic nevyděláte! Vaším úkolem ve hře pak není nic jiného, než získat během jednoho měsíce částku rovných deseti milionů korun. (Více...)

Poker Duell - staňte se karbaníkem!

Karetní hry patří mezi jeden z mála žánru, který je mnohými zatracován, stejně jako i zbožňován. Nepochybné je, že právě karetní hříčky často slouží k odreagování, mohou se však stát i zábavou lidí holdujících hazardu. Dnes vám přinášíme zajímavý titul Poker Duell, ve kterém si to v populární hře poker rozdáte s počítačem.

Titul Poker Duell se odehrává v neznámé hospodě, která je pro podobné typy karetní hry snad tím nejvhodnějším prostředím. Soupeřit budete s jakýmsi starším kovbojem. Ve své ruce pochopitelně držíte pět karet - a vaší snahou je získat kombinaci, která má ve hře co možná nejvyšší hodnotu. Nechybí ani sázky, díky nimž můžete svého soupeře řádně oškubat či, v opačném případě, přijdete pro změnu o vše právě vy.

Grafika hry je velmi dobrá, se zvuky je to však trochu horší. Škoda jen, že se autoři nepokusili svou hru trochu více rozvést - nevím, na jak dlouho vás samotný poker dokáže zabavit, zpracování většího počtu her by jistě přišlo vhod. Máte-li však čas, hru si určitě vyzkoušejte. (Více...)

Giddy 3 - hopsačka jak má být

Při vzpomínce na opravdu kvalitní hry žánru plošinovek si jistě mnozí z vás vybaví populárního instalatéra Mária či ostatní světoznámé postavičky. Byť se s nimi nesetkáte v případě hry Giddy 3, zapadá tento titul právě do kategorie hopsaček. Částečně se však liší. Chcete vědět jak?

Kromě klasického skákání, přelézání a vyhýbání se překážkám se totiž autoři nebáli do své hry přimíchat taky trochu logiky. Pro splnění mise vám tak nepostačí projít celou mapu. Navíc jsou zde totiž rozmístěny hordy předmětů, které jsou nezbytné pro splnění dané úrovně. Kupříkladu v první misi hry tak bude vaším úkolem odstranit velikého zeleného tvora z cesty. K tomuto nelehkému úkolu využijete sud plný piva. Myslím, že již netřeba říkat, co s ním máte provádět.

Titul Giddy 3 bohužel běží v klasickém DOSu, grafika je tak podprůměrná a týká se to i ozvučení. Škoda, přeškoda, právě zpracování kazí jinak výborný dojem ze hry. Stále však platí heslo, podle kterého je hratelnost na první místě a tak si tedy hru Giddy 3 i přes některé nedostatky nenechejte uniknout! (Více...)


Na závěr opět připomínám, že všechny plné hry vám přinášíme ve spolupráci se serverem Freehry.cz.

Váš názor Další článek: Hratelná demoverze Sabotage

Témata článku: , , , ,