Uncharted 4: A Thief's End - poslední zvonění (recenze)

Uncharted 4 nás provedl mnoha nezapomenutelnými okamžiky. Dokáže uhranou i naposledy?

Sérii Uncharted asi netřeba dlouho představovat. Po narození jakožto dobrodružný klon Tomb Raidera se značka po několika injekcích Indiana Jonese a geniality kluků z Naughty Dog transformovala na blockbusterový hit, který prodával konzole a udával směr grafickým generacím. Po třech úspěšných dílech nyní přichází čtvrtý, poslední a dle slov tvůrců i nejlepší, aby důstojně uzavřel dlouholeté patálie Nathana Drakea s bandou a ukázal, jak se mají hry dělat. Zvládlo to studio i napočtvrté?

Cesta kolem světa

Odpověď je extrémně jednoduchá, ale to by tato recenze neměla moc smysl, zkusme tedy k odpovědi přistoupit zodpovědněji. Uncharted 4 si bere to nejlepší ze stěžejních bodů značky, a přitom dospívá. Přidává mnohem temnější atmosféru, realističtější pojetí postav a méně hollywoodských happy endů. Otisk The Last of Us je cítit na sto honů, a to je jedině dobře.

Uncharted™ 4_ A Thief’s End_20160509203054_2.jpgUncharted™ 4_ A Thief’s End_20160509221403_2.jpgUncharted™ 4_ A Thief’s End_20160510122211_2.jpg

Také samotný příběh je více osobní a nejde tolik do klišovitých dálav předchůdců. Nathan žije poklidným životem s manželkou Elenou a všechna svá dobrodružství vídá tak akorát na poličkách doma. Co ale čert nechtěl, vrací se starší brácha Sam, který byl dle retrospektivních událostí mrtvý (ach ti bráchové). 

 

Příběh připomíná staré známé postavy a uvádí i několik nových

 

A to není vše. Sam má totiž sakra velké problémy. Dluží totiž narkobaronovi poklad slavného pirátského kapitána a kdo jiný by mu k němu měl dopomoci, než starý dobrý Nathan. Naughty Dog naštěstí tuto jednoduchou kostru umí ověšet velmi lákavými odbočkami a flashbacky do minulosti bratrů a celé skvadry, díky čemuž příběh nepůsobí tak ploše a dokáže udržet pozornost. Ano, je to pořád ta samá honba za bájným pokladem. Ale je to zatraceně zábavné.

Uncharted™ 4_ A Thief’s End_20160510144948_2.jpg

Od všeho trochu

Hráči sérií odkojení se tu budou ihned cítit jako doma. Nathan se svými věrnými parťáky cestuje světem a následuje střípky informací za bájnou pirátskou kolonií, kde by měly být ukryty nevídané poklady. Není však na to sám, cestu mu kříží konkurence v podobě Rafe Adlera, bývalého parťáka s velkou brašnou peněz, který touží po uznání a slávě. A jak už to tak bývá, dělit se nehodlá.

Velmi se mi líbil mnohem osobněji pojatý příběh, který se soustředí hlavně na postavy, jejich vztahy a problémy. Putování vás zavede do mnoha zemí, od Skotska po Madagaskar až na tajúplný pirátský ostrov se ztracenou kolonií. Na každé mapě je na co koukat, čím se kochat a především co hledat. Již tradičně je po světě rozeseto spousta bonusů k vyhledání a easter eggů, pomrkávajících jak po sérii, tak po dalších hrách studia. 

Uncharted™ 4_ A Thief’s End_20160510214716.jpgUncharted™ 4_ A Thief’s End_20160510220500_1.jpgUncharted™ 4_ A Thief’s End_20160510222045_1.jpg

S Nathanem budete opět běhat, skákat a šplhat pomocí nového animačního systému, který je skvěle navržen, pohodlně se ovládá a především věrohodně působí. Jednou novinkou je lano, díky kterému se budete moci houpat mezi budovami jako Spider-Man a využívat rozličných záchytných bodů, což dává hráči mnohem více možností k pohybu prostředím. Hned několik úrovní je navíc semi-otevřeného charakteru. Neženou příběh dopředu tak rychle a dávají hráči prostor si jej procestovat dle libosti. Ať už budete křižovat Madagaskar na džípu nebo tropické ostrovy na loďce, vždy jde o skvostný zážitek.

Akční chaos

Také přestřelky doznaly změn. Nathan dokáže nyní při potyčkách tělo na tělo mnohem více využít prostředí (opět pěkná inspirace The Last of Us) a předmětů okolo, lépe se krýt a pohybovat se v krytu. Střelba zůstala arkádovější, v menu si však můžete nastavit stupeň pomoci při míření, každý si tak přijde na své. 

Uncharted™ 4_ A Thief’s End_20160511122447_2.jpg

Pochválit musím i umělou inteligenci. Ačkoliv není bezchybná, nepřátelé reagují pohotově, umějí prozkoumávat hluk, dělit se na skupinky pro zvýšení efektivity a pěkně vás obcházet a zahánět do rohu. Také parťáci umí skvěle pomoci, mnohem více se podílejí na akci a neslouží jen jako neviditelné křoví. Zde tedy palec nahoru.

Grafika, udávající směr generaci

Nebudeme chodit kolem horké kaše, Uncharted 4 je jednou z nejlépe vypadajících her současnosti. Tvůrci zapracovali na kvalitě textur, částicových efektech, kterých je svět plný, animacích postav, rozlehlosti a pestrosti herního prostředí a nádherné práci světla. Kapitolou samou o sobě je pak interakce s prostředím a motion-capturing, který je na té nejvyšší úrovni. Natolik věrohodně podané a zpracované herecké výkony totiž nenajdete v žádné jiné hře.

Uncharted™ 4_ A Thief’s End_20160509220747.jpgUncharted™ 4_ A Thief’s End_20160510124741.jpgUncharted™ 4_ A Thief’s End_20160510142850_2.jpg

Mnozí by mohli namítat, že tu přece najdeme i mázlé textury, občasné zhoršení modelů postav a další maličkosti. Člověk ale musí pochopit, že genialita se skrývá v detailech a tom, jak vše funguje dohromady. A v tom nemá Uncharted 4 konkurenci. Vše je navíc podpořeno již tradičně filmovým pojetím a epickým soundtrackem.

Když příběh skončí

Ať už si budete užívat příběhu sebevíc, jednou musí skončit. A co pak, ptáte se? S cenovkou bych neměl problém, ani kdyby šlo o čistě singleplayerový zážitek. Jenže nejde. Tvůrci vrací i populární multiplayer, který tu není jen přifařeným dodatkem pro vytáhnutí větších finančních obnosů z kapes fanoušků. Jde o dlouhodobou a propracovanou zábavu.

Multiplayer si bere inspiraci ze druhého dílu. K mání máte pestrou škálu výzev, kterými se naučíte základní pravidla multiplayeru. Tam pak máte k dispozici klasické módy jako týmový deathmatch, bránění území či populární kradení totemu, což jsou všechno alternativy z dalších známých her. Při hře hrajete týmově, používáte prostředí a snažíte se splnit úkoly.

Uncharted™ 4_ A Thief’s End_20160512154014_1.jpgUncharted™ 4_ A Thief’s End_20160512153746.jpgUncharted™ 4_ A Thief’s End_20160512154531.jpgUncharted™ 4_ A Thief’s End_20160512154641_1.jpg

Novinkou jsou aktivní perky a magie, kterou si můžete během zápasů aktivovat a nakoupit. Možností je spousta. Můžete si na pomoc povolat snipery a těžkooděnce, případně medika, co bude pobíhat a léčit celý tým. Do batohu si můžete vzít více granátů či se na chvíli proměnit v ohnivého démona. A co takhle hodit totem, který zabije všechny v dosahu? I to je možné. Tyto magické prvky velmi osvěžují hru, jelikož nikdy nevíte, co čekat. 

 

Ve hře se podíváte do všemožných lokací po celém světě

 

Map je dostatek a jsou dostatečně pestré na to, aby udrželi vaši pozornost. Jsou tu džungle, města, vesničky, lesy a ruiny. Veškeré další mapy a módy, kterých se dočkáme časem, budou navíc zcela zdarma, což velmi potěší.

Uncharted™ 4_ A Thief’s End_20160512153559_1.jpg

Aby to online pobíhání k něčemu bylo, najdete tu propracovaný systém úprav a přizpůsobení postav. Všechny známé postavy ze hry jsou tu k mání, můžete si jim zakoupit nové oblečení, šátky či brýle a další maličkosti, upravit si zbraně a jejich skiny a vůbec si je přizpůsobit k obrazu svému. Vše si navíc můžete odemknout čistě hraním a sbíráním herní měny, což vítáme s otevřenou náručí. Pokud si chcete zakoupit něco kosmetického, k dispozici jsou tu samozřejmě i mikrotransakce. Ty vám ale nikdo nenutí.

Dostupné pro: PS4
Žánr: Akce | Akční adventura
Výrobce: Naughty Dog
Začátek prodeje: 10. května 2016
  • Poutavý příběh
  • Nádherné lokace
  • Skvělá hratelnost a ovládání
  • Grafická špička
  • Multiplayer
  • Občasné grafické chybky

Uncharted 4 voní. Voní hezky. Peníze a zkušenosti tvůrců jsou na něm zatraceně vidět a je extrémně těžké hledat nedostatky na vypiplaném herním klenotu. A to jednoduše proto, že tu nedostatky, jež by stály za zmínku, jednoduše nejsou. Pokud vám není tento žánr cizí, je Uncharted 4 povinností. Pokud mu neholdujete, měli byste minimálně seriózně zauvažovat. Hry podobných kvalit se totiž objevují sakra zřídka. 

Diskuze (16) Další článek: Podívejte se na nový DOOM, běžící na kartě GTX Titan X

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,