Universal Studios Theme Park Adventure – odvážný projekt

S novou konzolí se nám vynořil i jeden (ne jediný) projekt novátorsky koncipované hry, která umožní těm chudším z nás podniknout virtuální výlet do jednoho z největších a nejlepších zábavních parků na světě, kam by se jinak ztěží dostali. Chtěli jste vidět Tyranosaura z Jurského parku nebo žraloka z Čelistí živě? Je v tom malý háček.

Multiplayer: ano, 1 – 2 hráči
Paměťová karta: 1 blok
Výrobce: Kemco (www.kemco-games.com)
Vydavatel: Nintendo

Myšlenka aneb první pohled

Určitě jste již slyšeli o tématických parcích. Jsou to obrovské areály, ve kterých jsou kulisy a postavy, které se snaží oživit nějaký film. Asi nejznámější bude Disneyland, ale nesmíme zapomínat ani na parky jiných velkých filmových společností, kde se můžete projít například po palubě vesmírné lodi z Hvězdných válek nebo vyrazit na objížďku pralesem Jurského parku. Přiznejme si, že pro většinu z nás zůstanou tato místa nenavštívenými předměty snů, nicméně jedna z prvních (už cítíte ten zápach?) her pro GameCube se pokusí vám takový výlet zprostředkovat alespoň v podobě extrémně zábavné a realistické (ironie někdy není na první pohled patrná, ale tady snad nemusím příliš naznačovat) videohry, jejíž náplň netvoří nic jiného, než právě ono procházení se tématickým parkem. Hra sama na obalu hlásá, že je to „VIP vstupenka do skutečného tématického parku“ – a je to taky vše, co se o hře z obalu dozvíte. Uznávám, že v podstatě není co dalšího tam napsat, snad jen tolik, že se autoři omlouvají a že to tak nemysleli.

  

  

Provedení aneb princip

Díky oné vstupence tedy projdete branou parku a jste v něm. Učinit tak můžete v podobě jednoho z několika dětí, jejichž nabídka silně připomíná výběr postav v bojové hře – rozdíl však bude pouze ve jménu, oblečení a pohlaví. Díky úžasnému výkonu současné nejsilnější konzole je hra tvořena kreslenými obrazovkami, po kterých pobíháte s polygonovu postavičkou. Pokud jste hráli starší díly Final Fantasy nebo Resident Evil série, pak víte, oč půjde. Park je až neuvěřitelně rozsáhlý (naštěstí máte k dispozici mapu, která je však naneštěstí tak dokonale 3D, že se mi ani s pomocí tří spolupracovníků nepodařilo cokoliv z ní vyčíst), můžete celé hodiny běhat tam a zpět, mluvit s dalšími dětmi (v parku najdete překvapivě málo dospělých), které říkají objevné věty typu „Ooooooh“ nebo „Není to nádhera?“. Odpovím jednoznačně: není. Renderovaná pozadí s polygonovými postavičkami jsou již dávno pasé a pokud někdo přesto vytvoří takovou hru pro nejnovější konzoli na trhu, pak a) nemá v její schopnosti mnoho důvěry nebo b) neumí či nechce doopravdy pracovat. Společnost Kemco omlouvá snad jedině to, že jsem od nich nikdy žádnou hru neviděl, takže tohle je zřejmě jejich první pokus nebo spíš omyl, který spáchali během vyrábění hraček pro nejmenovanou nadnárodní síť restaurací. Samotné pobíhání po parku tedy příliš zajímavé není, kromě (jak bylo naznačeno, nepříliš smysluplného) povídání s ostatními návštěvníky parku můžete ještě sbírat odpadky ze země a házet je do koše (jsou za to body, heh) a nebo písmenka, která jsou (překvapivě) také rozházena po zemi (jsou za to body…). Hlavní náplň hry (a parku) ale tvoří samotné atrakce – a tady začíná skutečný horor (nebo komedie?).

Nejzábavnější atrakce na světě aneb pistoli, prosím

V manuálu ke hře se dočtete, že park nabízí „pěknou spoustu atrakcí!“, což okomentuj pouze tím, že je spočítáte na prstech rukou. Horší ale je, že některé atrakce zaberou několik sekund (!!!) a jiné zase několik minut, které vám budou připadat jako ty nejdelší na světě (nic není větší nuda, než bojovat se žralokem z Čelistí, vážně). Abych byl konkrétní. Představte si atrakci Vodní svět. Už zdaleka vidíte ony monumentální kulisy z neslavně známého katastrofického filmu ztrapňujícího Kevina Costera (no ale kdysi hrál v jednom dobrém filmu). Tak tedy vejdete dovnitř a vidíte, že kulisy obklopují velké jezero. Je vám nabídnuto, abyste si vybrali křeslo po jeho straně. Křesel je na výběr pět. Vybere si jedno, sednete a atrakce začne: ozve se rána, do jezírka sjede po kulisách plavidlo, voda vyšplíchne a je konec atrakce. Teď si můžete vybrat jiné sedadlo a podívat se na to z jiného úhlu. Za shlédnutí této blbosti z jiného úhlu dostanete další nášup bodů. Už jste někdy slyšeli o takhle „úžasné“ hře? A co třeba ty Čelisti, ptáte se? Nuže, stojíte na bárce, která se plaví mořem a je naložená sudy. K bárce se z různých úhlů přibližuje žralok, pomaličku, a vy musíte přijít k té části lodi, u které se vynoří a hodit na něj sud. Pokud to neuděláte, ukousne kus lodi. Když ukousne dostatečný počet kusů, potopíte se. To je vše. Je to pomalé, strašlivě primitivně provedené a ještě se to cuká. Nevěříte? Tak si utíkejte tuhle báječnou hru někam zahrát. Možná vám udělá radost (jako mě) alespoň to, že o odpovídajících filmů hrají jejich původní melodie.

  

  

Světlé stránky hry
  • hudba ze známých filmů
  • hra je na krásném malém disku (jako všechny ostatní pro GC)
  • můžete ji vypnout, rozkousat, vyhodit
Temné stránky hry
  • nesmyslná mapa, bez níž (stejně jako s ní) nelze najít cestu
  • hra spočívá v nudných, místy NEinteraktivních úkolech
  • grafika by byla k smíchu i před pěti lety

Nepochopení a obdiv (vůči odvaze autorů)

Existuje jediné vysvětlení neuvěřitelné primitivnosti celé hry. Je určena pro děti od 0 do 3 let. ELSPA sice na obálce tvrdí od 3 let nahoru, ale tomu se mi nechce věřit. Nevím jak vy, ale já ve třech letech poskakoval v potůčku před domem a to mi připadalo mnohem zábavnější, než Universal Studios Theme Park Adventure. Navíc hra obsahuje textovou znalostní soutěž, která klade takové otázky ohledně filmů a herců, že je malé dítě vůbec nemůže zvládnout (ani já jsem většinu nevěděl a to jsem filmový maniak). Podotýkám, že tento písemný test je povinný a bez jeho splnění se nedostanete na další atrakce. Nevím, jak to v Universal parku vypadá ve skutečnosti, ale pokud tam malé děti trápí otázkami „jakou barvu kravaty měl Redford ve Slídilech“, pak tam nechci nikdy zavítat. Na druhou stranu je na obalu hry uvedeno, že není „skutečnou“ reprezentací reálného parku, takže snad jde jen o noční můru chorých programátorských mozků, kterou bych rád co nejdříve zapomněl. Snad jsem vás varoval dostatečně důrazně.

Grafika: 1/10
Zvuk: 1/10
Hudba: 5/10
Hratelnost: 0/10

Co je to? Hra nebo osmý div světa?

Celkové hodnocení: 1/10

Váš názor Další článek: Galactic Civilizations - Intro

Témata článku: , , , , , , , , , , ,