Unravel Two: probuďte své vnitřní dítě (recenze)

Druhý díl adventury Unravel se chlubí zejména možností kooperace. Každopádně nejsilnějším prvkem hry je opět opěvování krás světa kolem nás.

Co baví

  • Překrásný herní svět
  • Úžasný soundtrack
  • Zábavná hratelnost
  • Multiplayer

Co vadí

  • Menší problémy, pokud hrajete sami
  • Krátká herní doba
8/10
Hodnocení

Herní vývojáři se nám neustále snaží vnutit velké tituly, ale občas nám udělá největší radost malá plošinovka, ve které si zahrajete za potvůrku, jenž opěvuje běžné radosti života. Unravel v roce 2016 pohladil na duši a od pokračování jsme očekávali to samé.

Yarny už není sám

Hlavní novinkou Unravel Two je možnost zahrát s kámošem. Ve skutečnost budete muset vždy spolupracovat, a to buď s živým člověkem nebo zkrátka sami se sebou. Logické hádanky jsou založeny na tom, že obě postavičky jsou propojené vlnou a velmi často se jedna za tu druhou zavěsí apod. Obě postavičky mimochodem můžete vzhledově upravit, změnit jejich barvu, podobu hlavy atd.

Unravel_Two (7).pngUnravel_Two (1).pngUnravel_Two (2).pngUnravel_Two (3).pngUnravel_Two (4).pngUnravel_Two (5).pngUnravel_Two (6).png
Hra tentokrát podporuje multiplayer s kámošem na jednom gauči

Měl jsem samozřejmě strach, jak to bude fungovat v jednom hráči, ale naštěstí to funguje skvěle. S kamarádem na gauči je samozřejmě hra mnohem zábavnější, ale i v jednom hráči je zážitek naprosto plnohodnotný. Mezi postavami totiž přepínáte a když zrovna potřebujete hrát jen za jednu, propletete je dohromady.

 

Budete muset vždy spolupracovat, a to buď s živým člověkem nebo zkrátka sami se sebou

 

Celkově to funguje téměř bezchybně. Problém nastává pouze v případě, kdy hra vyžaduje precizní provedení. Přepnutí mezi postavami není vždy jednoduché, zvláště ve chvíli, kdy druhá postava na něčem visí a musí zůstat viset i po přepnutí. Pokud na to nepomyslíte a nebudete držet tlačítko pro visení, po přepnutí se postava pustí. Podobné problémy občas prostě nastanou a těžko říct, zda se tomu mohli vývojáři nějak obratně vyhnout.

V jednoduchosti je síla

Celkově hratelnost funguje a logické hádanky to skvěle využívají. Jedná se sice o jednoduší hádanky, ale vůbec to nevadí. V jednoduchosti je zkrátka síla. První Unravel pro mě znamenal zejména odpočinek za krásné hudby v překrásném světě a dvojka není výjimkou. Jednoduchost hry vám umožní si stoprocentně užít herní svět.

Unravel_Two (8).pngUnravel_Two (9).pngUnravel_Two (10).pngUnravel_Two (11).pngUnravel_Two (12).pngUnravel_Two (13).pngUnravel_Two (14).png
Les je pravděpodobně nejkrásnější lokací hry

Unravel Two vás vezme do nejrůznějších míst, ať už mluvíme o nočním městě, opuštěné továrně či překrásném lese. Každopádně prostředí není zcela přátelské. Opět budete čelit pár nepřátelským zvířatům, ale také zvláštním černým padoušským pohyblivým duchům, nebo co to je. Zvířata vás opět zatáhnou do utíkacích pasáží a černí duchové vám občas zkomplikují logické hádanky a občas se jim musíte jen vyhnout.

 

Unravel Two vás vezme do nejrůznějších míst, ať už mluvíme o nočním městě, opuštěné továrně či překrásném lese

 

Kdyby vám hra dělala problémy, můžete zpomalit čas a v logických hádankách aktivovat nápovědu. Myslím si, že je to dobré rozhodnutí, jelikož Unravel Two by neměl být otravný nebo dokonce frustrující, což zejména v utíkacích pasáží občas hrozí. Je sice pravda, že neustálé nabízení nápovědy vás občas přinutí nechat si poradit i ve chvílích, kdy byste danou hádanku vyřešili, což částečně kazí herní prožitek. Unravel Two nicméně neklade klacky pod nohy a snaží se vytvořit komfortní prostředí pro oddych.

Unravel_Two (15).pngUnravel_Two (16).pngUnravel_Two (17).pngUnravel_Two (18).pngUnravel_Two (19).pngUnravel_Two (20).png
Největší nevýhodou hry je krátká herní doba

Bohužel celkový počet kapitol je hrozně malý. Je jich pouze sedm, přičemž ta první je v podstatě tutoriál. Každý level je samozřejmě znovuhratelný, opět se zde nachází sběratelské předměty, díky kterým tentokrát dokončujete obrazy. Odkrývání obrazů v majáku každopádně není nijak zvlášť chytlavé a průzkum jednotlivých kapitol je pravým motorem hry.

Unravel_Two (21).pngUnravel_Two (22).pngUnravel_Two (23).pngUnravel_Two (24).pngUnravel_Two (25).pngUnravel_Two (26).png
Noční město má své zvláštní kouzlo

Herní dobu se pokouší prodloužit Challenge, což jsou malé mapičky, ve kterých se snažíte zachránit dalšího Yarnyho. Jeho zachránění odemkne další možnosti, jak si upravit vzhled. Všechny Challenge však dokončíte docela rychle a opakování hry není to pravé.

Zemský ráj to na pohled

V recenzi opakovaně zdůrazňuji, že právě krása herního světa je to, kvůli čemu stojí za to si hru koupit. A mám k tomu důvod! Hra je překrásná a promyšlená do nejmenšího detailu. Pohled na les plný stromů, popadaných větví a zeleného mechu skutečně rozbuší srdce.

Unravel_Two (34).pngUnravel_Two (28).pngUnravel_Two (29).pngUnravel_Two (30).pngUnravel_Two (31).pngUnravel_Two (32).pngUnravel_Two (33).png
Ve hře si užijete každý sebemenší detail

Vývojáři si pohráli s tím, aby každý detail světa probudil vaše vnitřní dítě. Pohled na drobná gesta Yarnyho vždy pohladí na duši. V pozadí opět uvidíte duchy malých dětí, kteří se občas baví a občas utíkají před silným klukem, který je šikanuje. Všechny detaily vás nutí prozkoumávat a vy se budete těšit na každý nový metr herního světa.

Korunku tomu nasazuje překrásný soundtrack. Pohled na noční město je úžasný, ale pohled na noční město s pohádkovou melodií vám prostě vyrazí dech. Hudba dokáže vždy dokonale vykreslit okamžik, čímž zvýší váš prožitek z hraní.

Unravel Two je úchvatný titul, který ve vás probudí vaše vnitřní dítě a pomůže trochu relaxovat po těžkém dni. Drobné chybičky v hratelnosti hře rádi odpustíte a budete si užívat každou minutu. Těch minut je bohužel velmi málo, jelikož hra je opravdu velmi krátká.

 
Diskuze (2) Další článek: E3: Akční záběry z World War Z lákají na zombie kooperaci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,