Unreal Tournament – umělá inteligence nové generace?

Když byl v roce 1998 uveden na trh Unreal, jedním z jeho nejvíce ceněných atributů byla umělá inteligence monster a botů, za kterou stál Steve Polge, autor slavného Reaper Bota pro hru Quake. Nyní, když jsme se dočkali demoverze Unreal Tournamentu, Steven Polge mluví o AI nové generace.

Steven Polge, který se díky svým schopnostem v oboru programování umělé inteligence oponentů v 3D akčních hrách stal trvalým zaměstnancem firmy Epic, má lví podíl na AI v Unrealu i Unreal Tournamentu. Poté, co dal Epic k dispozici demo UT, časopis Adrenaline Vault požádal Stevena o bližší informace k tomu, co lze od UT v oblasti AI očekávat.

V UT se budeme moci setkat s osmi základními stupni inteligence protivníků. Polge se navíc vyjádřil, že tyto stupně budou doplněny plynulou řadou mezistupňů. Stupně 0 až 3 jsou označovány jako “začátečnické”, protože boti na této úrovni se pohybují pomaleji než hráči a jejich zbraně mají nižší účinnost než zbraně hráčů. Boti se stupni 4 až 7 se pohybují stejně rychle jako hráči a jejich zbraně jsou stejně účinné.

Boti nižších úrovní se pomaleji otáčejí a zaměřují oponenta. Mají také horší periferní vidění. Boti vyšších úrovní lépe míří a pronásledují. Umějí se také pohybovat do strany (strafe) nebo k nějakému cíli a zároveň střílet na nepřítele – například při ustupování s vlajkou v CTF. Jsou také méně dezorientováni po nečekaném zásahu a rychleji opětují palbu. Boti nižších úrovní se pohybují do strany mnohem pomaleji.

Boti vyšších úrovní také umí speciální pohyby s některými zbraněmi. Při pronásledování mohou zkusit hráče překvapit tím, že nepoužijí tu nejpřímější cestu. Tito boti se také umějí lépe vyvarovat nebezpečí, například biogelu ležícího na zemi.

K dalším schopnostem vyšších botů patří to, že se snaží předvídat obnovování hodnotných předmětů, například brnění. Umějí také lépe odhadovat polohu oponentů podle zvuků, které slyší. Polge se vyjádřil, že AI ještě dále dolaďuje a vylepšuje, takže se před uvedením hry na trh ještě můžeme dočkat nějakých změn.

Diskuze (1) Další článek: Blade Runner - návod

Témata článku: , , , , , , ,