Unruly Heroes: Rayman v asijské kultuře (recenze)

Jednoduché roztomilé skákačky jsou typem her, který asi nikdy neztratí své kouzlo a mnozí vývojáři si to plně uvědomují. Pokud se vám například stýská po sérii Rayman, možná vám udělá radost napodobenina Unruly Heroes.

Co baví

  • Jednoduchá a zábavná hratelnost
  • Versus mód
  • Občasné speciality
  • Pěkná grafika

Co vadí

  • Ničím nenadchne
  • Pro jednoho hráče není ideální
7/10
Hodnocení

Herní trh je skvělý v tom, že nám dává možnost objevovat nové úžasné světy, zažít něco nového a originálního a dostat se až na samotnou hranici naší představivosti. Na druhou stranu většina her, které chceme hrát, ukazuje vlastně to samé. A nevadí to, jelikož některé myšlenky jsou zkrátka nadčasové. Je úžasné objevovat hranice své fantasie, každopádně po celém dni v práci si člověk chce spíše odpočinout.

Něco podobného mi vždy umožnila série Rayman. Respektive byl to odpočinek po škole, mé dětské vzpomínky však přetrvávají a jednou za čas si hru rád zopáknu. Zvlášť v případě, že mám na návštěvě podobně naladěné přátele. Když ale poslední Rayman vyšel v roce 2013, co teď? No, herní svět je v některých ohledech stejný jako ten skutečný. Vždy vyjde nějaká napodobenina.

Hurá do Asie

Hra sice svým herním stylem připomíná Raymana, ale jinak se liší skoro ve všem. Neodehrává se v žádném veselém světě, ve kterém se zpívá. Spíš bych to popsal jako temnou pohádku. Rozhodně je hned na první pohled vidět, že je hra mířena hlavně pro děti, nicméně až na výjimky jsem se zrovna nesmál. Spíš jsem chtěl ty zpropadené nepřátele konečně dostat.

unruly_heroes (1).jpgunruly_heroes (2).jpgunruly_heroes (3).jpgunruly_heroes (4).jpgunruly_heroes (21).jpgunruly_heroes (22).jpgunruly_heroes (23).jpg
Vypadá to jako Rayman ovlivněný asijskou kulturou

Hned po zapnutí hry je vám jasné, že se hra silně inspiruje asijskou kulturou a do popředí se dostávají hrdinové. Nevýrazný příběh o boji se zlem dává na stranu zla různé podlé čarodějky a všelijaké potvory a na stranu dobra čtveřici hrdinů – opici, mága, prase a jakéhosi siláka. Má to vliv na hratelnost, jelikož se všichni hrdinové od sebe liší.

 

Postavy se pochopitelně liší svým bojovým stylem. Každopádně nijak zásadně.

 

No dobrá, odlišnosti nejsou moc tak zásadní. Důležité je, že mág s prasetem se vznáší a opice se silákem umí dvojitý skok. Pak jsou tu jisté sochy se speciální schopností, které aktivuje vždy jen konkrétní hrdina. Aktivuje to například nafouknutí u prasete nebo světelný most u opice. Postavy se pochopitelně liší svým bojovým stylem. Každopádně nijak zásadně. Opice je rychlejší, mág má větší dosah… záleží hlavně na vás, kdo vám sedne nejvíc.

unruly_heroes (5).jpgunruly_heroes (6).jpgunruly_heroes (7).jpgunruly_heroes (8).jpgunruly_heroes (9).jpgunruly_heroes (10).jpgunruly_heroes (24).jpgunruly_heroes (25).jpgunruly_heroes (26).jpg
Dokonce se to hraje jako Rayman. Je to zkrátka klasická skákačka, novinky tu nehledejte

Tím hra dává jasně najevo, že se soustředí na multiplayer. Když hrajete sami, musíte mezi postavami přepínat. Navíc jsou všechny důležité – po smrti se promění v bublinu a pokud ji prasknete, tak je oživíte. Je to sice rychlé a bezproblémové, prostě se na místě změníte. Ale není to zrovna moc pohodlné a zvláště v některých částech a u většiny bossfightů cítíte, že singleplayer tratí. Není moc příjemné bojovat s bossem, který je vytvořen pro boj s více hráči najednou a v jednom jste zadupáni.

Neohromí, ale pobaví

Když to řeknu bez příkras, hra mě v ničem neohromila. Všechno, co ukázala bylo známé z jiných her. Jde hlavně o to skákat, přičemž u některých pasáží se opravdu zapotíte. Například když jsou tam trny nebo pohyblivé překážky. Občas s někým bojujete, přičemž nepřátel je víc druhů. Jde stále však pouze o to umlátit vše v dosahu. Hra se snaží být jednoduchá, nenáročná. Taková, že si začátečník prostě vezme ovladač a hraje.

unruly_heroes (11).jpgunruly_heroes (12).jpgunruly_heroes (13).jpgunruly_heroes (14).jpgunruly_heroes (27).jpgunruly_heroes (28).jpgunruly_heroes (29).jpg
Svým vizuální stylem cílí hra spíše na mladší hráče

Pokud mi něco udělalo radost, jsou to občasné speciality. Třeba fukar na mlhu, který zároveň šoupe s některými kmeny dřeva. Nebo proměna ve vládce vlků. Tyto speciality hru trochu ozvláštňují, aby zahladily pocit stereotypnosti. Ten naštěstí nepřichází příliš často díky příjemnému level designu. Počítejte ale s tím, že děláte pořád to samé.

 

Když to řeknu bez příkras, hra mě v ničem neohromila. Všechno, co ukázala bylo známé z jiných her. 

 

Dokonce tu nechybí ani sběratelské předměty. Artworky a hlavně mince. Za mince můžete svým hrdinům koupit nový vzhled, ale to je všechno. Je to jen doplněk, abyste měli důvod se do map opakovaně vracet.

unruly_heroes (15).jpgunruly_heroes (16).jpgunruly_heroes (17).jpgunruly_heroes (18).jpgunruly_heroes (19).jpgunruly_heroes (20).jpgunruly_heroes (30).jpgunruly_heroes (31).jpgunruly_heroes (32).jpg
O hře toho není moc co říct. Není v ničem nová, sází na jistotu a ve výsledku baví

Kdyby vás běžné mapy omrzely, je tu speciální Versus režim, který se nejlépe popíše jako variace na Super Smash Bros. Jde hrát proti skutečným hráčům i proti botům a snažíte se tam nepříteli ubrat život. Není ani zdaleka tak komplexní jako Super Smash Bros., nenechte se zmást. Každopádně mapy jsou celkem pestré a při boji použijete různé speciální předměty.

Příjemná kráska

Hře se nemůže odepřít příjemná atmosféra a celkem hezká grafika. Je vidět, že si s tím vývojáři opravdu pohráli a i když se u některých částí hodně zpotíte, dokáže hra posloužit jako místo pro relaxaci.

Rozhodně musím pochválit technický stav hry. Nenarazil jsem na žádné technické problémy ani propady snímků. A to jsem hru hrál na Nintendu Switch, kde to hrozí asi nejvíc.

Verdikt

Celkově je Unruly Heroes malá hra, která nenadchne, každopádně stále zabaví. Pokud celý život hrajete hry, nenajdete tu nic nového. Máte-li však po ruce pár přátel, budete se bavit.

Váš názor Další článek: PlayStation 4 se blíží stovce milionů prodaných kusů, oznamuje Sony

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,