UPDATE: Ochrana u Xbox 360 byla prolomena

Skupině hackerů se podařilo prolomit jednu z ochran konzole Xbox 360 od Microsoftu. Takto upravená konzole může být použita pro spouštění programů i z neoriginálních médií.

Již nějakou dobu pracuje The Specialist a jeho tým na prolomení ochrany Xboxu 360. To se však zprvu zdálo obtížné, protože každý spustitelný disk má své soubory podepsány, čímž se zaručuje, že je není možné změnit. A součástí spustitelných souborů je i informace o médiu, které daný soubor nese. Řešení, které hackeři použili, se zakládá na pozměnění firmware čtečky disků, která poté rozpoznává media nekorektně.


Uprostřed kopie Project Gotham Racing 3, nahoře originál

Můžete si říci, že takto již mají vyhráno všichni zloději, kteří by si rádi pořídili nelegální kopie. Naštěstí však tomu tak není, protože skupina se rozhodla svoje řešení nezveřejňovat právě proto, že zatím by jej využili pouze tito zloději. Je sice možné, s vysokými znalostmi, sestrojit podobné řešení s pomocí jejich fóra, ale i tak je stále problém, jak vlastní firmware do Xboxu 360 nainstalovat. Microsoft totiž samozřejmě neposkytuje žádné nástroje na změnu firmware, takže si případný kutil musí poradit sám.

UPDATE: Konečně zde máme video, jež by mělo dokazovat prolomení ochrany Xbox 360. Tématicky se jedná o Project Gotham Racing 3 doprovázený písní Smack My Bitch Up od Prodigy. The Specialist by měl mít k dispozici i kompletní stomegové video, které není momentálně k sehnání.

Download (video, 18 MB): Doupě

Petr Kolář komentuje: Je docela vtipné sledovat, že mohutná ochrana, kterou Microsoft ohlašoval, padla již po čtyřech měsících od vydání konzole.  Na druhou stranu je příjemné sledovat i chování Specialisty a jeho skupiny, kteří sice zveřejnili podobné úpravy u původního Xboxu, ale to proto, že umožňovaly spouštět homebrew aplikace a různé hrátky s Linuxem. A protože ještě nebyla prolomena ochrana spustitelných souborů, není zatím možno žádné podobné experimenty dělat.

Zdroj: Techamok

Diskuze (20) Další článek: Tým kolem Katamari se rozpadl

Témata článku: , , , ,