Už letos můžete v Česku navštívit muzeum počítačových her

Muzea počítačových her jsou celosvětovým fenoménem. V České republice se nyní připravuje otevření expozice domácích konzolí a počítačů.

Počítačové hry jsou s námi již téměř padesát let. Někdo by mohl namítnout, že to není pravda, že lidé na počítačích hrají mnohem déle. A měl by pravdu. První herní experimenty vznikaly v laboratořích a na univerzitních počítačích od roku 1958. Jenže skutečný boom videoherního průmyslu se datuje až na přelom 70. a 80. let minulého století. Arkádové automaty ve specializovaných hernách začaly doplňovat domácí herní konzole, se kterými přišly série jako Mario nebo Zelda a osobní počítače, na kterých se objevily první díly klasických RPG sérií jako Ultima, Might & Magic nebo Wizardry. Hraní se tím přesunulo do lidských obydlí, kde také do dneška zůstává.

Zapomenuté kusy

Všechny ty dekády herního vývoje jsou plné nejrůznějšího hardwaru a samozřejmě softwaru. Vzhledem k tomu, že technologie se valila kupředu raketovým tempem, šlapaly si herní stroje po patách a hry byly čím dá tím hezčí. Logicky jich proto hodně skončilo v propadlišti dějin a dnes o nich nevíme. Přitom z nich autoři současných her vycházejí a není proto od věci si ty staré kousky připomenout.

5059276_muzeum-videohry-gamesy-v0.jpg
K vidění bude celá řada retro herních konzolí i herních automatů z našeho dětství a mládí

Muzeum počítačových her Cibien's Corner Čeňka Cibiena má sloužit právě k takovému připomínání. Podnikatel, jehož vášní je sbírání starých her, počítačů a herních konzolí, má ve své sbírce kolem tisícovky kusů hardwaru a mnohem více samotných her. Motivací pro otevření muzea je, jak sám říká, snaha ukázat cestu, po jaké se sunul videoherní vývoj.

Podívejte se na to sami. Máte doma PlayStation 4 nebo nový Xbox? A víte, jak vypadala úplně první PlayStation z roku 1994? Jaké hry na ní běžely? Pravděpodobně ne. Přitom to není zas až tak dávno, stejně jako v případě PlayStation 2 nebo 3. Řada her je stále zamknutá na těchto platformách a nemůžete si je zahrát jinak, než na původním hardwaru. A ten doma skoro nikdo nemá. Čeněk chce proto do muzea postavit všechny možné konzole od Sony, Microsoftu a Nintenda a dalších výrobců (bylo jich opravdu hodně) a ukázat na nich to nejlepší.

Chcete se o muzeu a jeho exponátech dozvědět více? Přečtěte si podrobnější herní článek na abicko.cz >>>

Váš názor Další článek: Skin z akce Overwatch vydělal přes 10 milionů dolarů na charitu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,