Úžasné závodění s tučňákem Tuxem zdarma

Představovat čtenářům počítačového a internetového periodika postavičku natolik známou, jakou je tučňák Tux, by bylo nejspíše nošením sov do Athén, neb žluto-černo-bílého tučňáčka, který se stal symbolem distribuce Linuxu, znají nejspíše všichni. Po několika více či méně zábavných hrách přichází titul vpravdě mistrný – závodění s Tuxem ve světě ledu a sněhu.
Představovat čtenářům počítačového a internetového periodika postavičku natolik známou, jakou je tučňák Tux, by bylo nejspíše nošením sov do Athén, neb žluto-černo-bílého tučňáčka, který se stal symbolem distribuce Linuxu, znají nejspíše všichni. Po několika více či méně zábavných hrách přichází titul vpravdě mistrný – závodění s Tuxem ve světě ledu a sněhu.

Tux RacerTux Racer

Byly tu hry typu Moorhuhn, avšak s jediným rozdílem – stříleli se tučňáci. Byla tu další spíše klikací a logická hra, kde šlo o předeponování tučňáků z ledového ostrůvku na druhý břeh. Byly tu 3D hry, kde jste stříleli tučňáky a konečně – byl tu i svlékací poker s Tuxem. Tux Racer však posouvají laťku vykořisťování úspěšné postavičky opět o krok dále – Tux Racer jsou totiž nefalšovanou závodní hrou, byť forma tradičního závodění byla okořeněna novým nápadem a líbivou grafikou.

O co tedy jde?
Závodění, jak jsem již zmínil. Váš Tux se rozeběhne brankou s nápisem START a po břiše klouže zledovatělou a zasněženou krajinou kamsi do dáli. Nechybí mu tradiční schopnosti jako brždění či naopak přidávání rychlosti, samozřejmostí je pochopitelně zatáčení. Samotné projetí trasy samozřejmě nestačí, je třeba bojovat na dvou frontách současně – zajet tedy trať v daném čase a sesbírat po cestě alespoň předem daný počet herinků.

Tux RacerTux Racer

Cesta, kterou Tux míří k brance s nápisem FINISH, je celá laděna v duchu zimy – hluboké závěje sněhu, po jejichž projetí zůstává za Tuxem zřetelně vytlačená rýha v zemi, zledovatělá údolí, na kterých se vaše "řidičské" umění redukuje na modlení a alespoň snahu sebrat herinka a podobně. Nechybí nadpřirozené útvary typu ledových sloupů, propastí a podobně. Lahůdkou a zároveň velkou výzvou jsou pak nepochybně levely jako Frozen River a jiné – zledovatělé koryto poskytuje jen málo prostředků pro poctivé manévrování tučňáka – o to radostnější pak je pohled na vítězné skóre.

Tux RacerTux Racer

Systém kampaní a jednotlivých "misí", tolik známý z jiných her, nejčastěji 3D, je blízký i této hře. Je možné jednotlivé trasy trénovat, stejně tak je ale i možné zajet rovnou celý šampionát, po jehož dokončení odemknete závody další. Autorů na hru bylo mnoho, neboť ve hře jsou přidány i mapy nadšenců – vzpomeňme Tower City a jiné. Vraťme se na okamžik ještě k tréninku – je možné si zvolit denní dobu, počasí, vítr a další atributy, které při samotném hraní setsakramentsky poznáte.

Vot éto těchňíka
Hudba je ve hře přesně taková, jakou by si člověk mohl představit do země ledu a sněhu – cinkající IT skladba (nikoliv information technology, ale impulse tracker) neustále se opakující, která ale neurazí a spíše příjemně podbarví celou hru – ve skutečnosti budete natolik zaneprázdněni "řízením" tučňáka, abyste přemýšleli o bližších technických specifikacích hry – vzdejme tedy hold screenshotům a hudbě, která je přímo jako ony IT skladby v jednom z adresářů hry přítomna.

Tux RacerTux Racer

O grafice nemá cenu dlouze přemítat – je hezká, led se leskne, ze sněhu je vidět, že před okamžikem napadl a vše je takové, jaké by člověk čekal. Rybky pověšené ve vzduchu jsou sice malinkým anachronismem, ale ke hře nepochybně patří taky – dávají jí tak další rozměr soutěživosti.

Co dodat?
Slova zaznívající vždy koncem článku, slova, bez kterých by žádný projev nebyl úplný a slova, která patří jednoduše vždy na místo, kdy již zbývá čtenáři vtipnou a lehce přístupnou formou vytmavit podstatné detaily, jako hodnocení, co, kdo, s kým, proč, kde, za kolik a tak… Nuže – Tux Racer jsou volně šiřitelnou plnou hrou, pročež je umístěna na serveru plnehry.doupe.cz. Hra má osm MB a je možné ji stáhnout z této adresy. Pochopitelně si můžete hru stáhnout i z VypalCD, pokud je na vás a váš modem 8 MB příliš – inu Doupě myslí na všechno.

Tux RacerTux Racer

Drazí čtenářové – zbytek je pak už jen a jen na vás. Přeji dobrou chuť, pokud zrovna obědváte.

Diskuze (4) Další článek: Unreal engine v novém balení

Témata článku: , , , , ,