V deskovce This War of Mine prožijete válku z pohledu civilistů. A není to nic veselého

Hra staví na velmi silném příběhu a atmosféře. Vše vypráví za pomoci Deníku, který obsahuje na dva tisíce různých příběhů. Každá partie je díky tomu jiná.

Málokdy se člověk setká s deskovou hrou, která zpracovává vážné a depresivní téma tak skvěle, jako This War of Mine. Její tvůrci vzali stejnojmennou počítačovou hru a převedli ji do deskové podoby, v níž hrajete za skupinku přeživších civilistů ve městě, které je sužované válečným konfliktem. Hru vydalo Albi a je kompletně přeložená do češtiny.

P3168575.jpg 
Hru získáte v poměrně velké krabici, která je plná komponent.

Vaším úkolem bude přežít do konce války – shánět zásoby jídla, vody, vylepšovat si úkryt a snažit se ubránit nenechavým vojákům, pobudům a dalším nebezpečenstvím, které číhají v rozvalinách zničeného města.  Hra je kooperativní pro jednoho až šest hráčů a klade velký důraz na příběh a osudy jednotlivých postav, se kterými budete postupně prožívat jejich útrapy. A i když se nejedná o veselou hru, díky skvělé atmosféře a provedení si ji užijete.

Jak se hraje?

Jak jsem uved výše, hra je kooperativní, všichni hráči tedy hrají společně a snaží se „porazit“ hru. Na jednotlivých akcích se všichni domlouvají společně, rozhodující slovo má ale ten, kdo drží Deník, který je takovou putovní rekvizitou. Ten také určuje, co se aktuálně děje. Celá hra se skládá ze dnů, které jsou děleny na jednotlivé části – ráno, den, soumrak, večer, noc a úsvit. V každé fázi se dějí rozdílné věci, přičemž hra vás bude neustále stavět před těžká rozhodnutí – ať už herně, tak morálně.

P3168514.jpgP3168539.jpg
Hrací plán je poměrně velký, všechny karty apod. ale necháváte na něm, o moc více místa tak není třeba. • Součástí jsou i velmi pěkně vyvedené figurky postav.

Každé ráno se odehraje jedna událost, která ovlivňuje následující dění – přijdou vojáci, humanitární pomoc, nebo konečně skončí válka? V rámci dne se pak pohybujete se všemi svými postavami ve svém úkrytu. Ten je tvořený polorozpadlým domem, který je plný suti a neprozkoumaných kusů nábytku. Vše budete postupně odklízet a stavět si postele, kotel pro ochranu před zimou, sběrač na dešťovou vodu a další vychytávky, které vám pomohou přežít. Veškerých surovin je ve hře totiž neustálý nedostatek a často co si nevyrobíte, to nemáte.

První těžká rozhodnutí si na vás hra připraví hned za soumraku – každá postava potřebuje jíst a pít, už do začátku vám hra dá všeho méně, než je třeba. Kdo dostane najíst a kdo bude zase o žízni? Často tato rozhodnutí ovlivní, zda daná postava přežije do následujícího dne, či nikoliv. Večer se poté rozhodne, co přes noc uděláte. Budete odpočívat v krytu či se vydáte na průzkum města ve snaze ukořistit cokoliv, co se bude hodit? Nesmí se navíc zapomenout na hlídku, nepřátelé totiž čekají na moment, kdy svůj domov nebudete střežit.

P3168554.jpg 
Kniha příběhů je základní kámen hy – obsahuje téměř 2 000 různých útržků příběhů. Každý je přitom jiný a jsou překvapením, čtením dopředu byste se připravili o zážitek.

V noci se odehrává to, co dělá This War of Mine z dobré hry opravdu skvělou. V rámci průzkumu města totiž využijete i unikátní Knihu příběhů. Ta ukrývá téměř dva tisíce různých útržků příběhu, které vám hra bude předhazovat. Jednou potkáte partu pobudů, co se vás pokusí okrást, jindy opuštěnou matku s dítětem, kteří nemají jídlo a čekají na téměř jistou smrt. Díky velkému množství příběhů a šikovnému systému, kdy vám hra ukáže vždy jiný úryvek se ani po několika hraních neopakuje a vždy přinese hutný a až depresivní zážitek. Být civilistou ve válce není žádná procházka růžovým sadem.

Zatímco prozkoumáváte město, k vašemu úkrytu se někdo blíží. Kdo to ale bude? Ubráníte se, nebo vás okradou o všechny zásoby, či dokonce zabíjí ty v krytu? Možností je spousta a šance na úmrtí vysoká. Přežili jste celý den? Skvělé, máte štěstí a několik dalších neveselých dní ještě před sebou…

Není ta hra příliš složitá a na dlouho?

Podobná otázka vyvstane na mysli při pohledu na množství komponent, které se v krabici nachází. Krom jídla je zde nejrůznější vybavení, nástroje či zbraně. Hra s nimi ale pracuje intuitivně a není problém se v nich vyznat.

Samotná herní pravidla jsou navíc poměrně jednoduchá a potíže s nimi nebudou mít ani začínající hráči deskovek. Vším vás navíc provází Deník, který přesně popisuje, jaké máte aktuálně možnosti. Díky tomu není vůbec nutné pravidla studovat dopředu – hra je stavěná tak, že můžete začít hrát okamžitě po vybalení z krabice. U jednotlivých postav pak máte jednoduše znázorněný jejich stav za pomoci žetonů – tedy zda mají hlad, nedostatek spánku či jsou zranění a nemocní.

P3168571.jpg 
Hra nezapře svůj originál – počítačovou hru. Umožňuje totiž snadno partii uložit a pak znovu načíst.

Udávaná herní doba je 45 až 120 minut, očekávejte ale, že pokud se vám podaří přežít, může se hra protáhnout klidně i na 4 hodiny. Nemusíte se ale bát, že byste u hry museli v kuse sedět tak dlouho. Jak jsem psal na začátku, hra je na motivy počítačové verze a z ní si převzala i možnost uložení na konci každého dne. Do speciální tabulky si zapíšete aktuální rozestavění v rámci vašeho domu a do dvou sáčku rozdělíte komponenty. „Nahrání“ partie je pak otázka pouhých pár minut.

V další kapitole najdete jedno ukázkové herní kolo, v poslední pak závěrečné shrnutí.

Váš názor Další článek: God of War vypadá skvěle, podívejte se na galerii a záběry

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,