V Evině rouše

Che, che. Dobrá, dobrá, uznávám, že tento nadpis slouží pouze a jen ke zlákaní nevinných čtenářů Doupěte a nemá absolutně nic společného s obsahem článku. Žádné nahotinky tady neuvidíte, zde totiž půjde čistě o další Masivně Multiplayerovou Vesmírnou Simulaci. Vy, kteří jste očekávali kdo ví co, byste si ho ale stejně mohli alespoň letmo přelétnou, protože tahle hra vypadá více než dobře.
Che, che. Dobrá, dobrá, uznávám, že tento nadpis slouží pouze a jen ke zlákaní nevinných čtenářů Doupěte a nemá absolutně nic společného s obsahem článku. Žádné nahotinky tady neuvidíte, zde totiž půjde čistě o další Masivně Multiplayerovou Vesmírnou Simulaci (MMVS). Vy, kteří jste očekávali kdo ví co (jako že to ví asi každý), byste si ho ale stejně mohli alespoň letmo přelétnou, protože tahle hra vypadá více než dobře.

Celý její název zní EVE: The Second Genesis (Druhé Zrození). Jedná se o klasickou vesmírnou simulaci postavenou na bojích a obchodování, podobnou Elite či Privateerům, jen s tím rozdílem, že ji bude moct hrát několik stovek, ne-li tisíc, hráčů najednou. S nimi všemi se vy, jako jeden z nich, budete moct setkat, povídat, bojovat, spolupracovat, prostě všechno, co se vám zachce.

Eve: The Second GenesisEve: The Second Genesis

Svět, ve kterém se to vše bude dít, by měl sestávat z "tisíců" (dle oficiálních stránek hry přes 5000) slunečních systémů, kde se budou pohybovat (opět) tisíce živoucích a "dýchajících" hráčů. Zmíněná spolupráce mezi nimi půjde až do takové hloubky, že když se jich složí dostatečné množství, budou si dokonce moct koupit vlastní planetu (ale to budou asi muset být opravdu pilní obchodníci, možná něco jak náš skvělý Velký Vilík Branka Gates). To je samozřejmě extrém, mnohem reálnější jsou nějaké ty výrobní kapacity či vesmírné stanice, těžební stanice na asteroidech, a podobné záležitosti. Potom se hráč stane třeba jedním z nejbohatších magnátů celého vesmíru. Nebo nejznámějším desperátem. Nebo nejznámějším pilotem, nebo pirátem ... těch nebo je hodně, protože vše, co v onom vesmíru podniknete, záleží pouze a jen na vašem svědomí (svině tedy klidně mohou zůstat sviněmi a "dobří" lidé se v ně mohou bez obav proměnit).

Hráči si sami budou moci měnit vzhled jak vlastní lodi tak samotné postavy, která se bude zjevovat například při obchodních transakcích nebo při rozhovorech s jinou postavou. Hra bude obsahovat pět různých ras. Všechny sice humanoidní, ale každá přeci jen mírně vzhledově odlišná, a to kvůli lehkým genetickým proměnám, které se za nespočetné generace, ve kterých bylo lidstvo roztroušeno po každém koutku vesmíru (resp. Mléčné dráhy), přeci jen objevily.

Eve: The Second GenesisEve: The Second Genesis

Nebude existovat dělení na "profese", jak to známe z většiny internetových RPG. Ono by to vlastně bylo stejně spíše kontraproduktivní, protože vesmír sám je symbolem svobody, kterou by výběr jakéhosi předem daného určení poněkud potlačoval. Zato však budou existovat tzv. skills, tedy schopnosti. Ty budou získávány přes hardware, takzvané kity, se kterými samozřejmě bude probíhat čilý obchod. Různé kity pak budou ovlivňovat vaše schopnosti (huh :) např. řídit vesmírnou stanici, uzavírat výhodné kontrakty, apod.

Velice zajímavě je řešena vaše, respektive hráčova, smrt. Pokud totiž někoho vyhodíte do vzduchu v jeho vesmírné lodi, neznamená to zdaleka ještě, že je opravdu mrtvý. Chrání ho totiž kapsle, která je při výbuchu z lodi vystřelena. Pokud se však podaří zničit i kapsli, jako že je to však mnohem těžší, než zničit loď, hráč je zabit. Avšak ani to ještě neznamená, že bude muset začít znovu od úplného začátku. Bude si totiž moci pořídit svůj klon - čím dražší, tím lepší (originálnější) - a znovu se s novou vervou pustit do načatého života. Pokud ale na klon mít nebude (cenové relace jsem nikde nepostřehl), bude to zřejmě konečně jeho definitivní smrt.

Eve: The Second GenesisEve: The Second Genesis

Bude na výběr z pěti typů lodí - fregaty, křižníky, průmyslové lodě, bitevní lodě a nakonec titáni. Poslední dvě zmiňované ale budou moct být pouze ve vlastnictví společností, nikoliv jednotlivých hráčů. Ti budou sice moci vlastnit více lodí najednou, ovšem pilotovat ve stejném čase samozřejmě pouze jednu.

Beta testing hry započne kolem počátku roku 2001, zatím však není zcela jasné, kdy přesně hra vyjde. V každém případě by to ale mohla být opravdu bomba, obzvláště co se týče grafického zpracování.

Diskuze (4) Další článek: Dart'm'up - plná hra zdarma