Válka distributorů – II. díl: neoficiální dovozy

Válka není čestná a spravedlivá věc a ani válka distributorů není výjimkou. V dnešním díle seriálu poodkryjeme problematiku neoficiálních dovozů. Vysvětlíme vám, co to neoficiální dovozy jsou, v čem spočívají, ukážeme vám konkrétní příklady a zeptáme se na názor zástupců jednotlivých distribučních společností u nás.
Válka není čestná a spravedlivá věc a ani válka distributorů není výjimkou. V dnešním díle seriálu poodkryjeme problematiku neoficiálních dovozů. Vysvětlíme vám, co to neoficiální dovozy jsou, v čem spočívají, ukážeme vám konkrétní příklady a zeptáme se na názor zástupců jednotlivých distribučních společností u nás.

Před několika dny proběhla na Internetu docela bouřlivá diskuse na téma černých / šedých / nelegálních dovozů? Ptáte se, co to jsou nelegální dovozy? Představte si, že jeden herní distributor (společnost XYZ) získá výhradní práva na hry nějakého zahraničního distributora. Tím, že se jedná o výhradní (tedy exkluzivní) smlouvu pro naši malou zemičku zahraniční vydavatel jaksi očekává jistou záruku kvality od lokálního (tedy našeho XYZ) distributora. A tak výhradní tuzemský distributor překládá manuál (příp. i celou hru), stará se o propagaci, a toto vše zabere nějaký čas.

Toho využije jiná firma (ABC) a pěkně potichoučku neoficiálně doveze ze zahraniční anglické originálky a začne je prodávat u nás. Když pomineme to, že pravděpodobně porušuje autorský zákon, protože díky exkluzivní licenci firmy XYZ by nikdo jiný „neměl“ na našem trhu dané hry prodávat (ano, uvozovky jsou na místě – NEMĚL, ale on je prodává), tak přichází ke slovu otázka, jak je prodává. Hráči se samozřejmě mohou rozloučit s českým manuálem, ale to by se ještě dalo přežít. Horší je, že firma ABC prodává danou hru třeba za DVOJNÁSOBNOU CENU (!!!) než společnost XYZ. Takže místo pařby hry s českým manuálem za osm stovek vypláznete jeden a půl tisíce a ještě budete muset mžourat každou chvíli do slovníku.

Nejpřekvapivější ze všeho je že se tohoto jednání dopouštěla a nadále dopouští dominantní Cenega. Chcete konkrétní příklad – stačí zabrousit do ceníku jednotlivých distributorů: Rally Trophy s českým manuálem u Dynamic Systems stojí 999 Kč, kdežto Cenega stejnou hru nabízí za 1799 Kč (s anglickým manuálem). Alone in the Dark 4 – Dynamic x Cenega (999 Kč x 1599 Kč) nebo z jiného soudku Evil Twin od Playmana za 999 Kč kdežto od Cenegy za 1599 Kč anebo IL-2 Sturmovik souboj Playman x Cenega vychází 1199 Kč oproti 1599 Kč u našeho dominantního distributora. He? Stále tomu nemůžete uvěřit? Bohužel je to pravda. Zástupci Playmanu i Dynamic Systems nám potvrdili, že mají na výše uvedené tituly výhradní práva pro prodej v ČR. Když jsem se obrátil na Cenegu, zda-li by mi mohla svoje počínání vysvětlit, odkázal mě marketingový manažer Cenegy Jaroslav Uher na svoje prohlášení uveřejněné v časopise BonusWeb.

Co z tohoto prohlášení vyplývá? Jaroslav Uher se hájí tím, že rozhodně není prokázáno porušování zákona: „...Obvinit kohokoli z porušení práva, resp. označení jeho konání za nelegální je možné pouze po důkladném rozboru právního pozadí dané problematiky a nezkresleným přihlédnutím ke konkrétním reáliím konkrétního případu. Zveřejní-li kdokoli zprávu o tom, že distribuce konkrétního titulu jiným než daným subjektem je nelegální, jedná se přinejmenším o velmi problematické prohlášení.

Dále argumentuje tím, že Cenega jen logicky pokrývá poptávku po zboží: „...Jestliže zákazník požaduje konkrétní produkt a je ochoten za něj zaplatit, naprosto logickým řešením je dodání tohoto produktu. Pokud firma tento produkt nemá, musí jej někde opatřit. A nakupuje tam, kde je mu prodáno. Firma, která uskuteční šedý dovoz, se stává samozřejmě trnem v oku oficiálního dodavatele. Pokud se na tohoto dodavatele obrátí z poptávkou nákupu jeho produktů a jejich další distribuce, tento „naštvaný“ dodavatel, bohužel v našich zeměpisných šířkách dost často, odmítne a firma je nucena poptávku svého zákazníka uspokojit jiným způsobem. Vzniká tím začarovaný kruh, ze kterého zdánlivě není úniku.

A jak tento problém vyřešit? „…Řešení existuje. Tímto řešením je ukončení nevraživosti a start kooperace. Společným postupem vůči dodavatelům lze dosáhnout úpravy smluvních podmínek a zvýšení ochrany lokálních distributorů... Obchodní spolupráce na civilizované, přirozeně konkurenční úrovni s přehledem eliminuje zbývající příčiny šedých dovozů,“ nastiňuje svoje řešení Jaroslav Uher.

Doufejme, že to pan Uher myslí vážně a že na českém trhu vznikne zdravé konkurenční prostředí bez zbytečných podrazů, kde bude nejdůležitější osobou hráč-zákazník. Možná by se dalo polemizovat, co znamená obchodní spolupráce při zachování konkurenčního prostředí (slovo spolupráce mezi distributory, vyvolává myšlenku uzavíraní „tichých dohod“ o cenách stejně jako je tomu dnes u třeba benzínek). Ale to jsou jen pouhé spekulace – nemusíme všechno vidět hned tak černě.

Na problematiku nelegálních dovozů jsme se zeptali i dalších herních distributorů:

Martin Leváy (TOP): „Myslím, že vše je otázkou domluvy a ujasnění pravidel. Jak už jsem řekl někde jinde, je mrzuté, že se takové věci dějí, snad by možná stačilo si ujasnit přesný výklad Autorského Zákona, o kterém, přiznejme si, donedávna panovalo mnoho předsudků o tom co se smí a co se nesmí.

Petr Boška (DYNAMIC): „K neoficiálnímu dovozu asi jen to, že až budu cítit, že nás neoficiální dovozci ohrožují a situace začne být neúnosná, tak předám celou záležitost právníkům. V každém případě naše tituly jsou k dispozici kromě našich zákazníků I pro další distributory a není tedy nutné, naše tituly dovážet načerno.

Petr Kučera (Playman): „Myslíme si, že to je problém, ovšem netrápí jen Českou republiku. Neoficiálním dovozům se brání každý subjekt na trhu kdekoliv na světě a víme, že podobné problémy řešil například i Ubi Soft v Anglii. Zkuste si představit, že by zde neexistovala žádná pravidla, každý by si dovezl hry ze zahraničních skladů a prodával je zde - to by pak herní trh vypadal úplně jinak. Nikdo by neplatil lokalizace, nikdo by nedělal hrám marketing, vrátili bychom se prostě do herního pravěku.

Ať už dopadne problém nelegálních dovozů jakkoliv, až budete kupovat nějakou hru, raději se informujte, která společnost je distributorem pro Českou republiku. Přece nechcete zbytečně platit více, když za „méně peněz dostanete více muziky“ v podobě českých manuálů a dalších bonusů.

Diskuze (9) Další článek: 3D Breakout – Arkanoid v 3D hávu!

Témata článku: , , , ,