Apple | Google | Fortnite

Válka o Fortnite: Apple vyhrožuje vzdorovitým Epic Games zablokováním vývojářských účtů

  • Epic Games porušili podmínky obchodů s aplikacemi
  • Google a Apple vyřadili jejich hru Fortnite z nabídky
  • Nyní Apple hrozí zablokováním vývojářských účtů

Minulý týden jsme informovali o kauze, ve které na jedné straně stojí Apple a Google a na straně druhé vývojářské studio Epic Games, respektive jeho hra Fortnite. V podstatě jde o to, že autoři aplikací, kteří je chtějí publikovat v oficiálních obchodech (App Store, respektive Obchod Play), musejí akceptovat a dodržovat jisté podmínky.

Jednou z podmínek je povinnost realizovat jakékoli finanční transakce, jako jsou například nákupy v aplikaci, přes určenou platformu. Google i Apple si pak z každé částky, kterou uživatelé zaplatí, strhnou 30 %. Epic Games se napříč podmínkám, se kterými museli vyjádřit souhlas, rozhodli nabízet hráčům možnost platit přímo. Aby je k tomu motivovali, nastavili pro tuto variantu nižší cenovky.

Prostý vyhazov stačit nebude

Apple i Google reagovali shodně: z důvodu porušení podmínek odstranili hru Fortnite ze svých obchodů s aplikacemi. V případě Androidu existuje možnost nainstalovat ji jinou cestou, u iPhonů to však tak jednoduše nejde. Každopádně Epic Games na tento krok reagovali žalobou, ve které Google i Apple obvinili z monopolního chování.

Tím ale třenice zdaleka neskončily. V pondělí 17. srpna Epic Games publikovali na Twitteru zprávu: „Apple odstranil Fortnite z App Store a informoval Epic, že v pátek 28. srpna ukončí všechny naše vývojářské účty a odřízne Epic od vývojářských nástrojů v rámci Apple Developer Program pro iOS a Mac. Žádáme soud, aby zastavil toto odvetné opatření.“

Tímto krokem Apple zkomplikuje život nejen hře Fortnite, ale také všem hrám, používajícím nástroje pro tvorbu her Unreal Engine od Epic Games. „Poškození podnikání společnosti Epic a její reputace a důvěry zákazníků bude nevyčíslitelné a nenapravitelné.“ uvádí dotčená firma v oficiálním prohlášení.

Válka pokračuje

Epic nyní potřebuje, aby soud zvrátil rozhodnutí Applu pomocí předběžného opatření. Případná ztráta přístupu k tak velké a významné herní platformě, jakou je iOS, může být pro společnost obrovskou a velice citelnou ránou.

Tento fakt potvrzuje i vyjádření tiskového mluvčího Applu, který uvedl, že „Epic byl jedním z nejúspěšnějších vývojářů v App Store, který se rozrostl na mnohamiliardový byznys, jež oslovuje miliony uživatelů iOS na celém světě.“

Apple také naznačil, že je ochoten dát vývojářům Fortnitu druhou šanci. Jediné, co od nich žádá, je návrat k původnímu stavu – tedy provádění jakýchkoli finančních transakcí oficiální kanálem, ze kterého má svůj podíl. Epic však tvrdošíjně požaduje, aby byla hra Fortnite vrácena do App Store i se sníženými cenami a možností alternativní přímé platby.

Úplné vyřazení Epic Games z Apple Developer Program by znamenalo významnou eskalaci v bitvě o již tak vysoké sázky. Program pro vývojáře je totiž jedinou bránou k publikování aplikací na platformách Applu.

Diskuze (215) Další článek: GeForce Now míří na Chromebooky - pařit půjde v prohlížeči

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,