Valve mění piráty v platiče

Že se společnosti Valve se službou Steam podařilo solidně zabodovat není žádným tajemstvím. To ostatně nepřímo potvrzuje i klesající prodej krabicových verzí PC her, o němž jsme vás dnes již informovali. Jakoby to ale téže firmě nestačilo. Její zaměstnanci totiž "vyhlásili" menší válku softwarovým pirátům, přičemž se jim podle všeho podařilo proniknout vnější obranou.

Jason Holtman totiž prozradil, že obracení pirátů na "správnou cestu" není tak složité jak si původně mysleli. Pro příklad si vzal ruský trh, který je softwarovými (stejně jako filmovými, či hudebními) krádežemi nechvalně proslulý. Podle Holtmana však stačilo zpřístupnit tamějším hráčům očekávané tituly digitálně v den vydání v západním světě, a kriminalita prudce klesá.

"Důvod proč je v Rusku tak velká míra pirátství je prostý," uvedl Holtman. "Rusové totiž běžně naráželi na hry, po kterých byla velká poptávka, avšak odpovědí od lokálních distributorů jim ve většině případů bylo: Hru dopravíme na trh do šesti měsíců ... možná."

Valve tak v matičce Rusy objevilo spící potenciál, jenž by mohl v budoucnu zajistit slušné výdělky. Vždyť jen minulý rok se na území Ruska prodalo úctyhodných 255 milionů stolních počítačů. Netřeba dodávat, že šance, že by se jednalo o samé nehráče je více než mizivá. Ruský Steam se tak pomalu ale jistě začíná plnit, a do budoucna by se jeho nabídka měla ještě rozšířit.

Není přitom tajemstvím, že by se tak mělo stát především díky nově objevenému trhu. Je tedy docela dobře možné, že za pár měsíců bude ke stažení i rozličný extra obsah, který by velice snadno mohl přilákat další zájemce a rozšířit tak početnou komunitu uživatelů (doposud hlásí Steam něco málo přes 15 milionů zákazníků).

Zdroj: Eurogamer

Diskuze (3) Další článek: The Godfather 2 nedostane demo

Témata článku: , , ,