Vampyr: E3 dojmy z nelidského doktora

Na to, jak jsou upíři atraktivním tématem pro hry, jich nevzniká zrovna moc, kde by se tato zubatá monstra vyskytovala. Jejich novou vlnu ve videoherním průmyslu by mohl spustit titul s přímočarým názvem Vampyr, který by se zanedlouho měl konečně dostat na pulty obchodů.

O Vampyru víme už nějakou dobu, ale až nyní známe podrobnosti o tom, v čem by nás tahle hra vlastně měla uchvátit. Někomu může stačit, že na ní pracuje studio Dontnod, které se do hráčských srdcí zapsalo příběhovou adventurou Life is Strange. Musím vás ale zklamat. Tým, který má LiS na starosti, momentálně pracuje na Before the Storm a další sérii. Vampyr tvoří jiná část studia, která v minulosti vytvořila akční adventuru Remember Me, která sice neměla velký úspěch, ale stále se jedná o dobře hodnocenou hru.

V Remember Me přišli vývojáři s mechanikou skládání vzpomínek, od toho se ve Vampyrovi dost odkloní. Hlavní roli si střihne vojenský doktor Jonathan Reid, který je čerstvě přeměněným upírem. Roku 1918 se od vojska vrací zpět do Londýna, který zrovna sužuje epidemie španělské chřipky. Jako doktor tedy okamžitě najde uplatnění. Momentálně je ale rozpolcen na lidskou a upírskou existenci, se kterou se ještě pořádně nesžil.

1.jpg2.jpg3.jpg

Příběh je tady vesměs jednoduchý. Souboj dobra proti zlu. Je ale jen na vás, na kterou stranu se přidáte. Vývojáři tady totiž trochu zaexperimentovali. Jonathan bude mít ukazatel života, staminy a krve. Logicky vás napadne, že budete muset pít krev, jinak to nedopadne dobře. Všechny tyto ukazatele se vám ale postupně doplňují sami. Za vysávání krve z lidí dostanete pouze zkušenosti, které následně využíváte pro zisk nových schopností nebo vylepšování statistik. Můžete se tedy rozhodnout, že za celou hru nevysajete ani jednoho smrtelníka. Na druhou stranu ale bude hra o dost těžší, protože zkrátka nebudete tak silní. Vývojáři doporučují kompromis, zabíjet pouze špatné občany Londýna. Musíte si ale dávat pozor, abyste si vybrali správný cíl, jinak můžete rozložit fungování celého města.

Ve Vampyru neexistuje postava, kterou nemůžete zabít. Odstraněním určité postavy můžete přijít o některé části příběhu. Vývojáři nastínili scénář, při kterém byl zabit zdejší obchodník. Následkem toho stouply ceny po celém městě, situace v dané čtvrti se zhoršila a zvýšila se aktivita Skalů, což jsou nižší upíři, kteří nepřemýšlejí a jediné o co jim jde je krev. Každá oblast bude mít svoje měřítko stability. Pokud klesne pod určitou hranici, lidé s vámi přestanou komunikovat a Skalové vás napadnou na každém rohu.

4.jpg

Na pozadí toho všeho se odehrává stoletá válka mezi lovci a upíry. Na vás je, abyste mezi těmito dvěma světy udrželi rovnováhu, alespoň co se Londýna týče. Právě tohle budete řešit většinu herního času. Vampyr je velmi zaměřený na příběh a mezilidské vztahy. Boje tady nebudou nic obvyklého a do potyček byste se měli dostávat jen zřídka. Abyste se nepouštěli okamžitě do rvačky a raději svého nepřítele ukecali, vývojáři udělali souboje náročnější, než byste čekali. Samozřejmě vám v nich pomohou vaše nadlidské schopnosti, tedy pokud si zvolíte cestu upíra a budete vysávat lidi. Po vzhledové stránce není Vampyr úplně na výši, svou stylizací ale rozhodně neurazí. Jen ty animace by mohly být plynulejší, ale je možné, že jejich mírná trhanost je uměleckým záměrem vývojářů.

5.jpg

Občas se budete muset vydat do nepřátelského prostředí. Souboj jeden na jednoho ještě zvládnete, ale se skupinkou nepřátel už je to horší. V tom případě budete muset přikročit k tichému postupu. Aby si vás nepřítel tak snadno nevšiml, budete mít k dispozici několik speciálních schopností. Například se Jonathan může přesouvat pomocí stínu, což funguje podobně jako blink z prvního Dishonored. Pomůže vám také schopnosti vycítit krev, což v překladu znamená, že nepřítele můžete vidět i přes zeď.

Jako upír si musíte dávat pozor na určité věci. Oheň vám vůbec nesvědčí a stříbru se raději vyhýbejte obloukem. Vývojáři o tom sice nemluvili, ale vsadil bych se, že ani s česnekem si nebudete úplně rozumět.

Souhrn

Vampyr zase jednou přinese klasické upírské RPG, jaké známe ze série Vampire the Masquerade. Sice si neužijeme tolik soubojů, ale kdo by pohrdl temným příběhem z Londýna ve 10. letech minulého století? Můžete sice mít nějaké výhrady ke vzhledu, ale pokud vývojáři splní všechny sliby, tak tyhle věci budeme moci s klidem přehlédnout. Příběh Jonathana Reida si prožijete letos v listopadu. 

Diskuze (3) Další článek: Gran Turismo Sport předvádí kampaň v nových záběrech ze hry

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,