Vánoce 2003: Hry, které by vám Doupě přálo pod stromeček

Vánoce se nezadržitelně blíží, s nimi i čas pohody a očekávaná nadílka dárků. Čtveřice redaktorů Doupěte zapátrala ve své paměti, vylovila pro vás pětici nejkvalitnějších her posledních 12 měsíců a na závěr přidala horký tip pro dlouhé zimní večery. Neváhejte a pojďte se společně s námi podívat, které hry by vám Doupě přálo pod stromeček!

Jedinečnost letošního roku budeme pravděpodobně zmiňovat v každém ohlédnutí za uplynulými měsíci – a jistě oprávněně. Po dlouhou dobu jsme neměli čest s tak nabitým obdobím, ve kterém jeden kvalitní titul střídal druhý a vybrat si mezi nimi ten svůj (nejlepší) se stalo takřka nadlidským úkolem. I pro nás nebylo sestavení vlastního výběru pětice nejlepších her (a jednoho vánočního tipu) procházkou růžovým sadem – spoustě her jsme odepřeli jejich zasloužené kvality a „téměř“ jisté místo ve špičce, jiné jsme povýšili až k samotným výšinám. Chcete tedy vědět, které hry jsou podle Doupěte zhola nejlepší? Následující výběry čtveřice autorů jsou seřazeny abecedně podle jména svého tvůrce.

Hry roku 2003 podle Kamila Grice

Call of Duty (recenze)

V sérii Medal of Honor se zrodil nový fenomén, který jsme konzolovým kolegům po dlouhou dobu záviděli - zbytečně, neboť i my jsme se nakonec dočkali. Medal of Honor: Allied Assault se stal zaslouženě jednou z nejlepších akčních her posledních pěti let a se stejnými ambicemi se jako zuřící uragán objevil letos na podzim titul Call of Duty. Stejný systém hry jako Medal of Honor, shodný grafický engine, totožné prostředí, ale atmosféra, kterou nelze s jakoukoliv jinou válečnou hrou ani vzdáleně srovnávat. Call of Duty vytvořilo novou kategorii atmosférických akčních her a já se už nemohu dočkat přislíbeného pokračování.

Max Payne 2 (recenze)

Max Payne 2

Max Payne ztratil vše, aby to opět získal. Nebo tomu bylo naopak? Mnozí z nás si ještě dnes vzpomínají na okamžik, kdy sympatický policista přišel o ženu, dítě i svobodu a uprostřed nejhorší bouře století skoncoval se svými nepřáteli. Druhé pokračování ukázalo, jak šetrně a efektně lze využít peníze získané prvním dílem - Max Payne 2: The Fall of Max Payne si svou filmovou příchutí získal nespočet fanoušků a nejen podle čtenářů Doupěte je nejlepší hrou letošního roku. Mohl by tedy chybět ve vaší letošní sbírce?

Hidden & Dangerous 2 (recenze)

Mohl bych opomenout domácí skvost, hru, která svým realistickým ztvárněním posunuje prožitek z války opět blíže skutečnosti? Illusion Softworks dodrželi veškeré sliby a ani slabší grafika kombinovaná s nadílkou zbytečných chyb se nemohla podepsat na obrovském úspěchu, který hra sklidila u domácích i zahraničních recenzentů. Hidden & Dangerous 2 je dalším důkazem, že i v českých podmínkách lze tvořit kvalitní a nadprůměrné herní tituly, které směle překonávají západní konkurence. Bravo, páni vývojáři.

Hru si můžete zakoupit ZDE (849 Kč)

Prince of Persia: The Sands of Time (recenze)

Pro mnohé z nás byl Prince of Persia první hrou vůbec, pro ostatní neskutečným zážitkem, na nějž jsme po dlouhá léta mohli pouze a jen vzpomínat. To vše je však minulostí. Mladý princ znovu okouzlil herní svět svou odvahou, nezapomenutelnými schopnosti a překrásnou grafikou. A nemusíte se bát - po jeho boku opět stanula mladá a krásná princezna. Prince of Persia: The Sands of Time je navíc živoucím ztvárněním nového herního žánru, směru, kterým se musejí vydat plošinovky a arkády 21. století. Pokrok zkrátka nezastavíme.

Hru si můžete zakoupit ZDE (1274 Kč)

Rise of Nations (recenze)

Jsem doslova a do písmene "ačkně pozitivní" a odpovídaly tomu také předcházející patra mého žebříčku. Akční hry mu sice suverénně vévodí, do vybrané společnosti těchto titulů se však právem řadí božská strategie a klenot letošního prvního pololetí, výtvor Rise of Nations. Po titulech Age of Empires 1 & 2, Age of Mythology či Empire Earth se tak moje já znovu pokochalo hrou, která mu dala okusit historii lidské rasy, navíc zaobalenou do chutné kampaně i parádního zpracování. V mých očích je Rise of Nations nejlepší RTS letošního roku a jasným tipem pro ty z vás, kteří se ve strategických hrách vyžíváte.

Hru si můžete zakoupit ZDE (1632 Kč)

Horký vánoční tip: Star Wars: Knights of the old Republic (recenze)

Poslední týdny letošního roku si pro nás přichystaly neskutečnou lahůdku, o jejíž vybrané chuti byli mnozí z nás přesvědčeni již z dob jejího vítězného tažení světem konzole Xbox. Konverze na PC se povedla a my se tak musíme sklonit před umem mistrů ze společnosti Bioware. Star Wars: Knights of the old Republic je s velkým náskokem nejlepším RPG letošního roku, hrou, jenž svou atmosférou mnohonásobně předčila poslední filmové snímky ze světa Hvězdných válek. Hledáte-li tedy nápaditou, rozmanitou a graficky okouzlující hru pro dlouhé vánoční večery, neexistuje lepší volba. Star Wars: Knights of the old Republic je totiž (alespoň v mých očích) vůbec tou nejlepší PC hrou letošního roku.

Hry roku 2003 podle Honzy Horčíka

Beyond Good & Evil (recenze již brzy)

Před vánocemi se na nás každoročně sesype smršť nejen předem očekávaných hitů, ale i ohromujících překvapení. Originální akční adventura Beyond Good & Evil je jedním z nich. Jedinečný dobrodružný příběh z fantastického prostředí planety Hillys zaujme stejně dobře děti i dospělé a stává se tak jedním z nejideálnějších dárků těchto vánoc.

Hru si můžete zakoupit ZDE (849 Kč)
 
Etherlords 2 (recenze)

Druhé pokračování propracované ruské strategie s sebou přináší mnoho zásadních změn - všechny bez výjimky jsou to ale změny k lepšímu. Dlouhatánské dobrodružství v podivuhodném fantasy světě plném hrdinů i antihrdinů si vás dokáže získat, stejně jako výborné audiovizuální zpracování. Pozor, tahle hra je návyková!

Hru si můžete zakoupit ZDE (849 Kč)
 
Call of Duty (recenze)

Pokořitel Medal of Honor nám přišel ukázat, jak se má dělat skutečná válečná 3D akce. Je krátká, je přímočará, ale je také 100% hratelná - a to je důležité. Chcete se stát součástí válečného filmu? Vyzkoušejte si Call of Duty!

 

C&C: Generals + datadisk (recenze)

Zatím poslední pokračování léty prověřené série realtime strategií sice neznamená žádný velký převrat, ale ve spojení s nejnovějším datadiskem jde o velice slušnou porci zábavy na dlouhé zimní večery.
 
Hru si můžete zakoupit ZDE (1415 Kč)

Space Colony (recenze)

Oddychová budovatelská strategie, tak nějak se dá ve stručnosti popsat hra Space Colony. Užijete si jak starostí o své kolonisty, tak boje proti dotěrným cizákům. Je to zábavné a pěkně to i vypadá!


 
Horký vánoční tip: Posel Smrti (recenze)

Pojetím klasická, zpracováním moderní adventura Posel Smrti už také nepatří mezi nejnovější tituly. Stále ještě ale dokáže zaujmout svým povedeným příběhem a především vynikající temnou atmosférou. Myslíte si, že máte pro strach uděláno? Zkuste si zahrát Posla Smrti!

Hru si můžete zakoupit ZDE (509 Kč)

Hry roku 2003 podle Honzy Morkese

Grand Theft Auto: Vice City (recenze)

Série GTA, to nejsou krvavé, násilné a rasistické hry, jak by se mohlo člověku neznalému souvislostí z některých zpráv zdát. GTA je v prvé řadě úžasně fungující svět s nejasně danými pravidly a cíli, ve kterém si hráč může dělat, co si zamane. V GTA: Vice City se navíc povedlo do nelineárního světa vložit příběh, který není příliš omezující, přesto hru neskutečně obohacuje a vytváří z ní naprosto neopakovatelnou záležitost. Nemůžu se dočkat, co u Rockstarů vymyslí příště.

Hru si můžete zakoupit ZDE (919 Kč)

Vietcong (recenze)

Hidden and Dangerous 2 jsou jasnou letošní tuzemskou jedničkou, ale myslím, že by bylo chybou zapomenout na jinou, původem domácí hru jen proto, že vyšla na jaře. Vietcong je jedna z nejpovedenějších akcí letošního roku. Konflikt ve Vietnamu je svým pojetím dosti odlišný od standardů druhé světové války, a pokud bychom si odmysleli masovost, mohli bychom Vietcong po stránce atmosféry srovnávat třeba i s Call of Duty. Pro našince je navíc hra zajímavější díky úžasnému dabingu (instruktor výcviku by měl dostat nějaké speciální ocenění).

Hru si můžete zakoupit ZDE (849 Kč)

Max Payne 2 (recenze)

Max Payne 2

Maxi, Maxi, co jsi nám to letos udělal?! Nejenže jsme díky tobě museli znovu okusit taje Tvého prvního příběhu, abychom si připomněli, jak úžasné to bylo a potom? Místo, aby jsi nás konečně nechal být, naservíroval jsi nám novou dávku neuvěřitelně senzitivního příběhu, který mnohé z nás citlivějších povah dohnal místy až do stavu rovnajícímu se Tvému šílenství. Ještě, že tak brzo skončil, jinak bychom pravděpodobně teď nakupovali dárky s pomocí bullet-timu.

Rise of Nations (recenze)

Ať si říká, kdo chce co chce, Rise of Nations je dle mého názoru králem mezi real-time strategiemi v letošním roce. Ano, nepředstavuje kdovíjakou revoluci a opravdových novinek bychom nenapočítali mnoho. Autoři ale dali dohromady všechny dobré nápady a výsledkem je skvěle hratelný titul, který by neměl chybět ve sbírce žádného stratéga.

Hru si můžete zakoupit ZDE (1632 Kč)

Call of Duty (recenze)

Válka je vůl a ačkoli existují hry, které z hráčů dělají nepřemožitelné terminátory, kteří kulkami jen proplouvají a jen tak nějaký zásah je nerozhodí, naštěstí se na pulty obchodů dostávají také tituly s mnohem větším důrazem na realističnost. Call of Duty nenabízí realismus ve smyslu jedna kulka=smrt, ale spíše prostřednictvím neuvěřitelné atmosféry, která poodkrývá opravdové hrůzy válek, a která vám připomene, že jste jenom obyčejný smrtelný voják.

Horký vánoční tip: KnighShift: Příběh rytíře (recenze již brzy)

Reklamy nabízející dva produkty v jednom většinou vypadají ve spotřebitelových očích více než podezřele a je jedno, jestli se jedná o novou verzi modrého chlupatce azuritka, hubič lupů v šampónu anebo hru obsahující oddělený RPG a RTS režim. A přitom je to docela škoda. Nemohu mluvit za první dva výrobky, ale třetí z nich – RPG a RTS, které pod krycím názvem KnightShift obsadilo Českou republiku je více než povedený. Skvělá grafika, zajímavý pohádkový příběh a netradiční surovina v kombinaci s dvojnásobnou životností a kompletní českou lokalizací z něj alespoň pro mě dělají horkého favorita letošních Vánoc.

Hru si můžete zakoupit ZDE (849 Kč)

Hry roku 2003 podle Martina Zavřela

HALO (recenze)

Jestliže mám na tomto místě sestavit hitparádu her, u kterých jsem se letos nejlépe bavil, budu muset do této nejvybranější společnosti dosadit HALO, ačkoliv je mi po reakcích na recenzi jasné, že se mnou bude hodně hráčů nesouhlasit. Přesto je ale fakt, že jsem se u HALO nejlépe bavil – výborný sci-fi příběh, prostředí, design zbraní, vozidel i architektura staveb, povedené filmové pasáže, vynikající hudba a hlavně: nekonečná, báječně hratelná akce, ve které máte naprostou svobodu využívání prostředí, vozidel i zbraní. Prohánět se po loukách, lesích, močálech a plážích HALO se svými spolubojovníky a ve velkém kosit armády mimozemšťanů, to mne chytlo skoro tolik, jako před mnoha lety vyvražďování pekelných bestií v útrobách základny na Marsu (Doom). HALO je čirá hratelnost, podpořená dobrým příběhem, settingem i výslednou atmosférou.

Hru si můžete zakoupit ZDE (1648 Kč)

Max Payne 2: The Fall Of Max Payne (recenze)

Max Payne 2

Tak mám pocit, že právě tahle hra zvítězí po celém světě v hitparádách o nejlepší hru roku 2003, navzdory tlaku ze strany Call Of Duty. Proč? Max Payne je báječná akce, jednoduchá svojí hratelností a tudíž zábavná, podpořená 100% zvládnutou technickou stránkou (grafika, zvuky, hudba... taky fyzika), nejlépe ze všech počítačových her využívá práci kamery a zpomalené záběry, ale jak to vidím já, hlavním tahákem MP2 je jeho atmosféra. Příběh, postavy, ladění do temné noirové detektivky se vším, co k ní patří, v čele s nádhernou ženou, pro jakou se umírá... kdo z dnešních hráčů, jejichž průměrný věk prudce stoupá ve srovnání s předchozími roky, by si něco takového nechal ujít? Určitým zklamáním je pro mne pouze relativní přímočarost příběhu a hlavně mizerně napsaný závěr, který mohl být nesrovnatelně emotivně silnější, kdyby na něm dělal šikovný Japonec :-).

Hidden And Dangerous 2 (recenze)

Kdo mne zná, ten ví, že strategické hry a taktické akce nehraji, nemám je rád. Jak se tedy HD2 dostala do mé hitparády? Protože je to natolik propracovaná hra, ze které čiší česká poctivá práce a smysl pro humor, že mne strhla „navzdory“ žánru. Už během zkoušení různých skopičin ve výcvikovém táboře na začátku hry jsem padal  ze židle se smíchem, co na mě velící důstojníci pořvávali a co já pak prováděl (boural auta, kradl zbraně ze zbrojnice a tak dále) a při tom všem jsem si neustále uvědomoval smysl pro detail, realističnost a živost všeho (postavy, dialogy, prostředí, zbraně... všechno). S každou další misí HD2 jsem pak byl více a více ohromen a jakkoliv nemám tento žánr rád, HD2 mě připravila a drahocenný čas v době, kdy jsem měl dělat něco úplně jiného. Stejně jako předtím Mafia (závodní hry taky nemusím... a hlavně neumím) mě HD2 přesvědčila, že se vyplatí dát šanci jakékoliv hře od Illusion Softworks, nehledě na to, co si myslím o daném žánru. Je možné, že do značné míry své zavinila i báječná atmosféra, navozená bezkonkurenčním českým dabingem, ale rozhodně má lví podíl také výborná hratelnost, která čiší ze hry na první pohled.

Hru si můžete zakoupit ZDE (849 Kč)

Call Of Duty (recenze)

Jasně, když profíci vycvičení ve studiích DreamWorks Stevena Spielberga přijdou s novou hrou, která využívá všech fines velkovýpravných hollywoodských válečných trháků, pak je těžké odolat kouzlu a bezchybné prezentaci takové hry. Samozřejmě profesionálové, stojící za sérií Medal Of Honor, si dali dobrý pozor, aby se hra také dobře hrála, běhala a přitom dobře vypadala na každém počítači. Výsledkem je totálně návyková akce s profesionální filmovou prezentací, u které si připadáte jako u skutečného trháku v pořádném kině. Zážitek je to mimořádný, ale osobně jsem po třech dílech MOH na konzolích a jednom se dvěma datadisky na PC u druhé světové války ala Spielberg již docela znuděný, takže mě Call Of Duty nedokázala oslovit tak jako jiné. Přesto jde ale o povinnou hru pro všechny fanoušky MOH nebo her s báječnou výpravou a hratelností.

XIII (recenze)

„Třináctka“ je pro mě tak trochu srdeční záležitost, jelikož jsem sběratelem komiksů, podle kterých hra vznikla a tak ji sleduji již dlouhé roky. Když konečně vyšla, v ničem mne nezklamala – originální převod komisku do hry z vlastního pohledu je bezchybný, plný revolučních nápadů a působí mnohem svěžeji, než třeba Red Faction se svojí možností poprvé ve hře tohoto typu bourat prostředí. Kromě toho, že XIII revolučně vypadá a vychází svým povedeným příběhem ze slavné knižní předlohy, je to hlavně báječná akční hra, u které jsem se královsky bavil.

Hru si můžete zakoupit ZDE (849 Kč)

Horký vánoční tip: Silent Hill 3 (recenze)

Sice jsem tuhle hru hrál již před půl rokem na PS2, kde se hraje o pořádný kousek lépe než na PC, ale stejně jsem neodolal si pro zajímavost projít konverzi závěrečného dílu mojí milované série. PC verze SH3 má stejné kouzlo, jako ta původní z konzolí – fascinující příběh, dialogy, postavy, hudba, jakou nikde jinde neuslyšíte a hlavně hrátky s emocemi, jaké jiné hry zatím nezvládly – při bojích s nepopsatelnými stvůrami z temnot v ulicích prokletého městečka Silent Hill zapomenete na realitu a budete prožívat příběh mladé Heather, jako kdyby byla vaše živoucí kamarádka. SH3 je mistrovské dílo po všech stránkách a třeba takový Max Payne 2 by si zde mohl vzít vzor z toho, jak se dělají postavy, příběh a jeho finále nebo třeba samotný filmově-herní soundtrack. Pokud jste SH3 ještě nehráli, těžko si naplánovat zajímavější štědrovečerní noc, než právě s touto hrou!

Hru si můžete zakoupit ZDE (939 Kč)

Suma sumárum

Šestice her a čtveřice autorů. Jak jste si jistě sami všimli, vkus jednotlivých tvůrců vašeho oblíbené Doupěte se příliš neliší - i přesto se však našly tituly, které zmínil byť jen jeden jediný z nás. Absolutním vítězem našeho „výběru“ vánočních tipů se stala akce Call of Duty (zmíněna 4x, tedy ve všech žebříčcích), zdárně jí sekunduje také Max Payne 2 či český skvost Hidden & Dangerous 2. Že jsme takzvaně „akčně-pozitivní“ nezastíráme, přesto si v našem výběru našly zasloužené místo také vysoko hodnocené hry ostatních žánrů – z RPG vám vřele doporučujeme horkého kandidáta na nejlepší hru vůbec, titul Star Wars: Knights of the Old Republic, z adventur nepohrdněte domácím Poslem Smrti a pro stratégy je pak bezpochyby určen povedený výtvor Rise of Nations.

Snad vám tedy náš dnešní přehled pomohl při výběru vhodného vánočního dárku pro nejbližší příbuzné (eventuelně sebe samotného) či vám poslouží jako inspirace, kterou z her si stojí za to v čase svátečního volna vyzkoušet. A pokud snad s naším výběrem nesouhlasíte, není nic jednoduššího, než se o svůj názor na nejhodnotnější herní kousky letošního roku podělit v diskusi pod tímto článkem.

Váš názor Další článek: Německý žebříček prodejnosti – NFS vede!

Témata článku: , , , , , , , , , ,