Vánoční tipy aneb Co přinese Ježíšek?

Tuhle otázku si klade v těchto dnech zejména mnoho dětí, ale ani zbytek lidstva není bez očekávání, co že vlastně pod vánočním stromečkem najde. A proto se pojďme podívat na několik vhodných dárků z oblasti počítačů, tedy her a hardwaru. Čtěte, když si nebudete vědět rady, co dát svým blízkým…
Tuhle otázku si klade v těchto dnech zejména mnoho dětí, ale ani zbytek lidstva není bez očekávání, co že vlastně pod vánočním stromečkem najde. A proto se pojďme podívat na několik vhodných dárků z oblasti počítačů, tedy her a hardwaru. Čtěte, když si nebudete vědět rady, co dát svým blízkým

Nejprve si všechny ty možné dárky, a že jich bude, rozdělíme do dvou kategorií: software (hry) a hardware. Nakonec ještě přidáme bonbónek v podobě přídavku "Ostatní".

Software - Počítačové hry
Novinky

Aliens vs. Predator 2
Žánr: 3D akce
Cena: 1599,- Kč
Koupíte: JRC
Psali jsme: preview

Pokračování jedné z nejlepších 3D akcí poslední doby, Aliens versus Predator od britské společnosti Rebellion, přichází nejen opět se třemi různými rasami, za které lze hrát (člověk - mariňák, predátor - lovec a vetřelec), ale také s vylepšeným ovládáním, grafikou a mnoha dalšími vymoženostmi. Krvavě slizoidní akce nabývá opět nebývalých rozměrů a kusy masa i vnitřností létají vzduchem stejně, jako za starých dobrých časů. Tohle není hra vhodná pro děti :).

Comanche 4
Žánr: akční simulátor vrtulníku
Cena: 1499,- Kč
Koupíte: JRC
Psali jsme: screenshoty

Slavný Comanche je zpátky v celé své kráse. Čtvrté pokračování jedné z nejoblíbenějších akčně-simulátorových sérií přináší na 30 misí, které vás chytnou a nepustí, dokud hru nepokoříte. Množství různých zbraní a variabilita prostředí zaručuje zábavu na dlouhé hodiny, výborná 3D grafika je dnes již standardem. Multiplayer je příjemným vylepšením.

FIFA 2002
Žánr: sport
Cena: 1599,- Kč
Koupíte: JRC
Psali jsme: recenze

Nástupce hry FIFA 2001 přináší jako vždy nové, detailnější hráče, novou grafiku, nové tabulky a přehledy. Chcete si zahrát fotbalové Mistrovství světa 2002? Není problém, pořiďte si FIFU 2002. Má vylepšený systém přihrávek, přes 75 národních týmů a 16 ligových soutěží.

Harry Potter and The Philosopher's Stone
Žánr: akční 3rd person adventura pro malé i velké
Cena: 1551,- Kč
Koupíte: Vltava
Psali jsme: zde

Nová mánie od britské spisovatelky J.K. Rowlingové zachvátila všechny (děti) všude… celý svět nyní pohlíží na malého čarodějnického učně Harryho Pottera jako na nástupce Pokémonů, jako na další "kulturní přeháňku". Vydělá stamiliony a pak se zase pomalu ale jistě vytratí… Nebo ne? Uvidíme. V každém případě v téhle gamesce se zhostíte role malého Harryho a budete prozkoumávat jeho svět. Potkáte i staré přátele z knižního vydání a budete řešit množství hádanek, abyste pak nakonec triumfálně zvítězili nad Zlem.

NHL 2002
Žánr: sport
Cena: 1359,- Kč
Koupíte: Vltava
Psali jsme: recenze

Pro všechny fanoušky hokeje je tu další ročník klasické série od EA Sports. Šest nových herních módů, lepší modifikovatelnost hráčů, nová práce s kamerou, měřič emocí, lepší interakce s publikem, všech 30 týmů NHL, 20 mezinárodních týmů. To je samozřejmě jen zlomek z toho, co nejlepší hokejová simulace současnosti nabízí.

Operace Flashpoint
Žánr: taktická 3D akce
Cena: 849,- Kč
Koupíte: Vltava
Psali jsme: recenze

"Nejkomplexnější válečná hra všech dob." není vůbec přehnaná definice tohoto titulu. Skutečně, bojová simulace od českých Bohemia Interactive se dostala na vrcholy žebříčků světové prodejnosti a sklízí úspěch dokonce i u americké armády, která chce na jejím základě vyvinout tréninkový simulátor. Detailní 3D grafika, možnost potkat různé dopravní reálné prostředky a ovládat až 12 dalších členů týmu, to jsou jen některé z vlasností, kterými tato výborná česká hra oplývá. Pokud chcete udělat radost nějakému vojákovi nebo vojandě, neváhejte…

Startopia
Žánr: budovatelská strategie
Cena: 1551,- Kč
Koupíte: Vltava
Psali jsme: recenze

Tahle originální simulace života ne vesmírné stanici budoucnosti, kdy se tam potkávají desítky a možná i stovky různých ras z nejrůznějších koutů vesmíru, je skutečným klenotem strategického žánru. Nejenže se docela snadno ovládá a dá se poměrně rychle pochopit, ale je i velmi zábavná, docela mírumilovná (tedy vhodná i pro menší hráče) a navíc oplývá krásnou 3D grafikou.

Red Alert 2: Yuri's Revenge
Žánr: realtime strategie
Cena: 679,- Kč
Koupíte: Vltava
Psali jsme: preview

Yuriho pomsta je do dnešní doby tím nejrozsáhlejším datadiskem, jaký kdy Westwood Studios vydali. Obsahuje množství nových jednotek pro obě dvě původní strany a navíc přidává jednu stranu úplně novou, totiž Yuriho armádu. Nechybějí ani nové mise, nové možnosti v multiplayeru, a další nové vychytávky.

Return to Castle Wolfenstein
Žánr: 3D akce
Cena: 1599,- Kč
Koupíte: JRC
Psali jsme: recenze

Nejnovější remake asi nejslavnější 3D akční hry všech dob - Wolfensteina, praotce všech 3D stříleček - přichází se vším, co by dnešní 3D akce měla mít. Neuvěřitelná 3D grafika vysávající výkon vašeho 3D akcelerátoru až na samou hranici (běžící na modifikovaném enginu Quake 3 Areny), zajímavý příběh a dokonalá interaktivita prostředí. V roli amerického agenta B.J. Blazkowicze se opět vydáváte na hrad Wolfenstein, podívat se, co to tam ti proradní nacisté kutí za okultnosti.

The Sims: Hot Date
Žánr: Uh? …prostě další datadisk k The Sims
Cena: ? (asi kolem 800,- Kč)
Koupíte: JRC
Psali jsme: recenze The Sims

Nejnovější datadisk pro slavné The Sims přináší nově možnost párování vašich Simů s ostatními Simy. Mohou teď flirtovat, domlouvat si schůzky, pořádat intimní večeře ve dvou, dávat si pusinky na dobrou noc…a tak dále :). Pro všechny milovníky (Simů) nutná koupě! Plno nových koníčků, nějaké ty nové předměty jsou pak třešničkou na dortu.

Klasika

Blade Runner
Žánr: revoluční adventura
Cena: 489,- Kč
Koupíte: Vltava
Psali jsme: muzeum

Blade Runner jest fenoménem. Ridley Scott stvořil film, na který někteří z nás nikdy v životě nezapomenou. Hra z dílen Westwood Studios ho výborně doplňuje, uchvacuje svou propracovanou grafikou (kterou se později inspirovali například i tvůrci The Longest Journey) a hned několika možnými zakončeními. Pokud jste příznivci adventure žánru a máte nějakou tu hodinku nazbyt, neváhejte s pokuste se Blade Runnera znovu dohrát, tentokrát zase jiným způsobem.

Hypercore
Žánr: arkáda
Cena: 290,- Kč
Koupíte: Vltava
Psali jsme: recenze

Klasická česká pářka, ve které bojujete se svým hodným robotem proti tunám zlých nepřátel ze všemocné společnosti QuadraTec. Je to levná, ale zábavná česká záležitost s pěknou grafikou a neméně zdařilým ozvučením.

Polda 3
Žánr: humorná adventura
Cena: 449,- Kč
Koupíte: Vltava
Psali jsme: recenze

Nezbývá již mnoho týdnů (nebo měsíců?) do vydání čtvrtého pokračování Poldy, a tak si určitě doplňte sbírku o poslední díl, pokud jste tak již neučinili dříve.

Sim City 3000
Žánr: budovatelská strategie
Cena: 484,- Kč
Koupíte: Vltava
Psali jsme: návod

Sim City 3000 je "neblaze" proslulé pokračování ještě proslulejšího Sim City 2000. Vydání "pro třetí milénium" mělo být nejprve zcela kompletně ve 3D grafice, pak zase nemělo, pak zas ano, no prostě byla kolem toho strašlivá šlamastika. Nakonec jsme rádi, že jsme se dočkali alespoň něčeho - výborné budovatelské strategie s poněkud vyššími nároky na hardware, ale výbornou grafikou. Sic nepřináší nic originálního, je to dobrá zábava na dlouhé, poklidné zimní večery.

Starcraft
Žánr: klasická realtime strategie
Cena: 484,- Kč
Koupíte: Vltava

Tak o téhle klasice se snad nemusím nijak podrobně rozepisovat, snad opravdu jen základ pro ty, kteří o Stacraftu nikdy neslyšeli (Uaaa? Cože?;). Jedná se o do dnešních dnů nejoblíbenější realtime strategii, odehrávající se v dalekém vesmíru, kdy proti sobě bojují rasy Terranů (lidí), Protossů a Zergů. Celá hra je proložena úžasným příběhem, který jen tak v nějaké jiné realtime strategii nenajdete. A to je také jedna z mnoha předností Starcraftu - vedle dokonale propracovaného, snadného ovládání, úchvatné grafiky, ozvučení a animovaných sekvencí. Prostě povinnost pro každého…

Hardware
Sound Blaster Live! 5.1 MP1
Typ: zvuková karta
Cena: 1204,- Kč
Koupíte: CYBEX Online

Pokud chcete někomu udělat radost novou zvukovou kartou, pak tohle je myslím vhodná volba. Je to levná (bulk balení, tj. karta + CD s ovladači), avšak velmi kvalitní karta, nová verze SB Live přináší jako vždy množství vylepšení, jako například zabudovaný dekodér AC3 Dolby Digital, EAX systém a další.

SideWinder Joystick
Typ: joystick (pákový ovladač pro ostatní:)
Cena: 775,- Kč
Koupíte: CYBEX Online

Každý správný hráč počítačových her musí mít doma alespoň jeden, lépe však více kusů tohoto zařízení. SideWinder od Microsoftu je jedním z nejlepších ve své cenové kategorii. Připojení přes USB.

Logitech Wingman Strike Force 3D
Typ: joystick
Cena: 2750,- Kč
Koupíte: CYBEX Online

Tak tohle už je trochu něco jiného. Docela profesionální joystick od společnosti Logitech využívá technologie zpětné vazby (force feedback), má devět nastavitelných tlačítek, otáčecí rukojeť. Připojuje se přes USB.

SideWinder Force Feedback Wheel
Typ: volant
Cena: 3707,- Kč
Koupíte: CYBEX Online

Nu a nakonec tu máme i něco pro milovníky automobilových simulátorů - microsoftí volant se zpětnou vazbou (pro lepší pocit při nárazech:). Připojení přes USB.

Ostatní aneb úplně odjinud
Velká kniha komiksů
Cena: 472,- Kč
Koupíte: Vltava

Tato publikace shrnuje ty nejlepší komiksy, které vycházely v časopise ABC od roku 1965.

MIG 21 - Snadné je žít
Cena: 375,- Kč
Koupíte: Vltava

Naprosto originální hudba skupiny Mig 21 mi prostě uchvátila a tak vám ji zde dnes bezpodmínečně musím doporučit.

Váš názor Další článek: Devil May Cry – Conan v Matrixovi proti Diablu

Témata článku: , , , , , ,