Velké rozepře mezi vydavatelem a výrobcem Half-Life 2

Soudní žaloby, hádky o značku, neuhrazené dluhy. Kdo by to byl řekl, že pod povrchem navenek standardního vztahu Vivendi Universal a Valve panuje značně nevraživá atmosféra. Senzační informace o vzájemných soudních přích vydavatele a vývojáře Half-Life 2 přinesl na svých stránkách GameSpot.

Podle nich vše začalo již v roce 2002, přesněji řečeno 14. srpna tohoto roku, kdy Valve podalo na Sierru Online, tehdejšího vydavatele své veleúspěšné hry Half-Life, žalobu z porušování autorských práv. Sierra podle ní překročila své pravomoci dané vydavatelskou smlouvou, když vybavovala internetové kavárny hrou Half-Life. Soud ještě v této věci nerozhodl. Sierra Online se mezitím pod názvem Sierra Entertainment stala součástí portfolia Vivendi Universal Games.

To ale není vše. Letos následovalo další obvinění. Vivendi podle něj bezdůvodně pozdrželo vydání hry Counter-Strike: Condition Zero tak, že nestihlo důležitý předvánoční trh. Zároveň také údajně vydavatel dluží výrobci peníze.

Vivendi se ale nenechalo jen tak zastrašit a vytáhlo do protiofenzivy. Zažalovalo Valve kvůli jeho postranním úmyslům se systémem Steam, který umožňuje prakticky stahovat veškeré produkty Valve mimo distribuční řetězec Vivendi. Součástí této žaloby je i snaha Vivendi získat práva na značku Half-Life.

  

Half-Life 2 - nechtěné dítě rozvádějících se rodičů?

Nejparadoxnější na všem je, že navenek vše skvěle funguje, Valve nedávno poslalo Vivendi konečnou verzi Half-Life 2, které by údajně mělo vyjít ještě letos. Ve světle nově objevených skutečností však vypadá, že loňské  zdržení možná nebylo způsobeno jen proklamovaným "ukradením zdrojového kódu" a že by se klidně mohlo letos opakovat.

Soud ve věci Half-Life 2 nerozhodne dříve než v březnu 2005, což činí následující kroky obou stran značně nevyzpytatelnými. Valve dle Gabe Newella věří, že všechny spory vyhraje.

O kauze vás budeme nadále informovat.

Zdroj: GameSpot, GamaSutra

 

 

Diskuze (2) Další článek: Kdy a za kolik vyjde Nintendo DS?

Témata článku: , , , , , , , ,