Velký den Microsoftu: Ukázal Windows 10 a brýle HoloLens

Microsoft se pochlubil s dalšími pokroky při vývoji Windows 10 a testovací verzi uvolní příští týden. Ukázal také prohlížeč Spartan, streamování her z Xboxu a brýle budoucnosti HoloLens.

Microsoft včera v podvečerních hodinách představoval své novinky ze světa Windows 10. Na rozdíl od první zářijové keynote věnované především podnikům ale tentokrát Microsoft zamířil do vod každodenních spotřebitelů a dobré dvě hodiny ukazoval, jak bude vypadat Windows 10, jak jej propojí se světem Xbox One a na závěr si nechal překvapení, které tak trochu zastínilo vše ostatní. Textový živý přenos pro vás včera připravil Karel Javůrek a já strávil zbytek večera shromažďováním produktových videí a fotografií ve vysokém rozlišení. Pojďme se tedy na ty nejdůležitější novinky podívat ještě jednou v obrazech.

Upgrade na Windows 10 bude zdarma

Hned v úvodu se Microsoft konečně pochlubil, jak to bude s cenou Windows 10. Všechny verze redmondského operačního systému dohromady používá 1,5 miliardy lidí a Microsoft by byl rád, kdyby pokud možno všichni koncem léta přešli právě na Desítky. Upgrade z Windows 7, Windows 8.1 a Windows Phone 8.1 tedy bude první rok zdarma.

320246949
Přesně toto jsme chtěli vidět. Upgrade zdarma.

Nový Windows 10 Preview až příští týden

Microsoft sice v průběhu večera představoval novinky ve Windows 10, čerstvá lednová verze Windows 10 Preview ale dorazí až příští týden. Ke všemu není jisté, kolik z novinek vlastně bude obsahovat, Microsoft totiž včera večer často ukazoval speciality, které prý budou hotové až v řádu několika měsíců.

Opět nová nabídka Start

Microsoft už na podzim upozorňoval, že vývoj Windows 10 je velmi živý proces, prakticky všechny části systému se tedy mohou v průběhu následujícího roku ještě výrazně proměnit. Jednou z nich je i nabídka Start, která nově působí graficky jednotnějším dojmem a může fungovat v malém i celoobrazovkovém režimu.

nabidka start mala.jpg
Nová nabídka Start v základním rozhraní
nabidka start velka.jpg
Nová nabídka Start zvětšená na celou obrazovku

Vylepšený notifikační panel

V podzimním sestavení Microsoft představil také Action Center – panel se všemi notifikacemi počínaje poštovním klientem a konče různými událostmi v systému. Notifikační centrum ale doposud nic moc neumělo. To se nyní mění, přebírá totiž i část funkcí, které v minulosti plnil postranní panel Charm. Notifikace ke všemu mohou obsahovat i obrázky a různá tlačítka třeba pro rychlou odpověď na poštu. 

Action Center.jpg
Nové notifikační centrum

Cortana ve Windows

Že se Cortana dostane i do Windows 10, už samozřejmě nějaký měsíc víme, tentokrát ale Microsoft ukázal, jak si to vlastně představuje. Na jednu stranu bude Cortana fungovat jako sémantický hlasový ovladač systému, takže když zvoláte „Cortana, be quiet,“ nebo „Cortana, send e-mail to David,“ Windows 10 ztlumí hlasitost, respektive odešle e-mail Davidovi, aniž bych musel spouštět poštovní klient. No a na druhou stranu to bude opravdu vaše osobní sekretářka, která bude zkoumat vaše data v kalendáři, na úložišti OneDrive a bude vás v předstihu informovat o nejrůznějších událostech.

Cortana.jpg
Cortana na ploše Windows

Zní to až příliš dobře, kde je tedy zakopaný pes? Cortana není k dispozici v češtině, a vzhledem k tomu, že doposud podporuje jen několik málo největších jazyků na světě, nejspíše se jen tak nedočkáme.

Project Spartan

Další očekávanou novinkou byl samozřejmě Spartan – nový prohlížeč, který nahradí Internet Explorer. Ten ale bude v systému nejspíše nadále dostupný pro starší a především podnikové aplikace.

428553925
Prohlížeč Spartan na Windows 10 pro mobil a nejmenší tablety a na velké úhlopříčce desktopu

Spartan bude používat nové vykreslovací jádro, nové grafické rozhraní, které připomíná spíše Firefox a Chrome, bude v něm opět integrovaná asistenční Cortana a také kreslící režim, kdy převážně na tabletu budete moci webovou stránku pokreslit nejrůznějšími poznámkami a pak ji sdílet. Nebude chybět ani režim pro snadné čtení webů, jehož starší podoba je už dnes k dispozici v Internet Exploreru pro Metro.

win10_windows_spartan_Print.jpg
Grafické rozhraní Spartanu v detailu a režim ručních poznámek na stránce, které pak můžete sdílet. Všimněte si, že se jedná o univerzální aplikaci ze Storu a nikoliv klasickou aplikaci pro desktop. Proto bude tentýž Spartan dostupný napříč form-faktory.

Bohužel nezaznělo ani slovo o doplňcích, to ale ještě nic neznamená, Spartan je totiž stále ve velmi raném stádiu vývoje a dočkáme se jej až v horizontu několika měsíců. Je tedy možné, že doplňky si Microsoft nechává až na jarní vývojářskou konferenci Build.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,