Venom – akční nebo taktická hra?

Akční hry – velice zajímavý žánr, jež se dá úplnému laikovi popsat velice jednoduše – chodit a zabíjet a to stále dokola. Taktické hry – dá se říci, opak her akčních. Místo klasického „zabíjení“ se musí u těchto her především přemýšlet. Spojit tyto dva celky - ano, je to možné, což už ukázalo mnoho her. Ale Venom se od nich bude trochu lišit.
Akčně taktické hry patří bezpochyby mezi třešničku na dortu počítačových her. Spojují totiž v sobě klasickou akční část (čili chodit, zabíjet, chodit, zabíjet…), ale kromě toho jsou natolik propracované, aby hráč musel při jejich hraní přemýšlet – tedy konkrétně snažit se, aby ostatní zabil nepozorován, prostě odvedl uhlazenou a čistou prácičku. Ukazateli tohoto herního „stylu“ jsou mnohé tituly, které si u nás, ale i ve světě, získaly velkou oblíbenost.

VenomVenom

Venom je tedy už podle těchto vlastností hra jistě velice zajímavá. Kromě toho však přidává ještě něco, co klasickým taktickým hrám šlehnutým akcí chybí – totiž onu dávku „atraktivity“. Klasická taktická hra je svým tématem většinou velice zajímavá, ale občas je právě ona taktičnost až ke škodě samotného titulu. Proto se autoři rozhodli přidat k těmto klasickým prvkům více akce, hra by se tedy měla blížit spíše ke klasickým 3D střílečkám a tím možná i zaujmout více počítačových hráčů.

Právě ona propracovanější akční část by se měla objevit především v jádru klasických misí, které nebudou nějak takticky přeplácané, spíše naopak. Konkrétně pak v těch nejvyostřenějších chvílích, kdy je pomalu povinností zapomenout na taktiku a prostě jen střílet a střílet :). A kde se objevuje taktická část, která by měla hrát druhé housle? Konkrétně u umělé inteligence všech postav. Možná, že to někomu nebude připadat podstatné, ale právě na tomto staví celá taktičnost hry. Udělat složitou misi plnou nástrah, u kterých musí hráč myslet, je sice fajn, ale pokud to autoři doplní naprosto „hloupými“ protivníky, můžou svůj titul rovnou hodit do koše (ovšem, pokud se nejedná o čistou střílečku – zde se b...í protivníci přímo vítají :). Proto si vývojáři dávají v tomto místě opravdu záležet – nepřátelští bojovníci tedy budou reagovat na dění v okolí, každý se bude chovat trošinku jinak.

Ve hře se ocitnete v kůži jednoho ze speciálních vojáků, který plní všelijaké úkoly na různých místech světa. Není jasné proč, není jasné pro koho. Ale o to tu vlastně nejde. Venom by vás neměl chytit velice nápaditým příběhem, ale prostou, leč dokonalou hratelností a zábavou – což je myšlenka jistě velice zajímavá. Možná, že se nebude jednat o úplně nejlepší přirovnání, ale Venom se hodně podobá například hře Rollercoaster Tycoon. Tato hra na vás také nechrlila nějaký „dokonalý“ příběh, ale své fanoušky si získala právě jen skvělou hratelností a spoustou zábavy, kterou si u ní takřka každý užil. A v tom toho má Venom právě s RT hodně společného.

VenomVenom

A jak je na tom grafická stránka hry? Zkráceně řečeno celkem dobře, neřku-li nadprůměrně. Možná, že kdyby použitý engine nebyl vytvořen již roku 1998, mohl by Venom vypadat ještě mnohem lépe. Přesto má však proti svým „vyspělejším“ kolegům jednu nepostradatelnou výhodu – bude se pyšnit opravdu velice slušným rozsahem celé vykreslené scény. Budete tedy moci útočit na protivníka vzdáleného třeba i několik kilometrů (no tak, možná jen jeden, dva :).

Co říci na závěr. Snad jen, že si autoři vybrali opravdu nelehký úkol. Ono vždy vytvořit hru, která je svým způsobem nová, je těžké a ve většině případů i nedoceněné. Venom však vypadá vskutku zajímavě a především hratelností by mohl excelovat.

Diskuze (1) Další článek: Football Manager - zahrajte si český fotbálek!

Témata článku: , , , , , ,