Viděli jsme budoucnost: Na Playstation přijdou úžasné hry pro VR

V Londýně se konala akce věnovaná budoucnosti platformy Playstation VR. Dostali jsme exkluzivní možnost nahlédnout, co Sony v oblasti virtuální reality chystá.

Virtuální realita už je nedílnou součástí herního průmyslu. To, co máme možnost vidět v současné době na trhu, jsou přitom jen skromné začátky. Ostatně, už nyní se dají najít originální nápady a parádní projekty obohacující některé akční filmy. Na virtuální realitu z filmu Ready Player One si pravděpodobně ještě počkáme, už teď to ale začíná vypadat slibně.

IMG_20180328_135053.jpgIMG_20180328_151620 (1).jpgIMG_20180328_161555.jpg
V prostorách haly panovala stylová atmosféra.

Proto jsme neváhali ani minutu a přijali exkluzivní pozvání Sony na Showcase v Londýně, kde jsme měli možnost nahlédnout na budoucnost platformy Playstation VR

Brýle beze změn

Jednou z největších otázek bylo, zda se v Londýně dočkáme představení něčeho nového. Třeba nové verze brýlí PS VR, případně doplňkového příslušenství. Prozatím se ale budeme muset spokojit s tím, co máme. Současná, lehce inovovaná verze brýlí s označením CUH-ZVR2 v zásadě nabízí lehce vylepšený design a ergonomii, je opticky menší a uhlazenější, a především přináší integrovaná stereo sluchátka

original.jpgPlayStationVR-Side-View-1024x439.jpg
Vizuální změny jsou letmé a soustředí se hlavně na pohodlí a ergonomii.

Mnohem podstatnější je vylepšená procesorová jednotka, která nyní podporuje HDR pro PS4 a TV obsah, aniž by bylo nutné cokoliv přepínat či vyměňovat kabely, což je mnohem pohodlnější a praktičtější. Jinak jde z hardwarového hlediska o stejný výrobek. Ono se ani není čemu divit, plnohodnotná druhá generace brýlí se pravděpodobně představí až s příchodem konzole Playstation 5. To už je ale jiný příběh. 

Hry na sto způsobů

Sony se tak v útulných prostorách haly soustředilo na to, co mu jde nejlépe - skvělé hry. Představena byla celá řada nejnovějších projektů, které mají obohatit platformu PS VR v nadcházejících letech. Herní seznam je to vskutku pestrý, byla však zcela jasná tendence soustředit se především na skvělé a kvalitní zážitky z pohledu první osoby. Ať už jde o akční střílečky, tvůrčí a umělecké projekty nebo taktické akce, jde zcela dle očekávání o nejpopulárnější žánry ve virtuální realitě a je dobré vědět, že si je toho Sony vědomo. Ono by bylo škoda nevyužít nedávno vydaného ovladače PS Aim, který supluje zbraň ve hře a dává akcím zcela nový rozměr. 

IMG_20180328_160017.jpgIMG_20180328_161548.jpgIMG_20180328_164850.jpg
K mání byla celá řada plnohodnotných titulů, nejen dětské hříčky na odlehčení.

Vyzkoušeli jsme přes 10 her a virtuálních zážitků, které prozatím nebyly moc k vidění a šlo tedy o příjemná překvapení všech možných žánrů. Jedno bylo jisté hned na začátku a vývojáři si dali záležet, aby to dali jasně najevo. První vlna VR her se soustředila především na zajímavé herní mechanismy a jakési představení platformy širšímu publiku. Tomu je ale konec.

Druhá vlna VR her, která postupně dorazí během letošního a příštího roku, už má být plná kvalitních AAA herních zážitků tak, jak jsme zvyklí u tradičních her. Žádná dema, žádné ochutnávky, nýbrž pořádné hry pro virtuální realitu. A rozdíl je sakra znát. Plnohodnotné dojmy z her najdete ve druhé kapitole tohoto článku, zde se ale musíme zmínit především o dvou titulech, které nás zaujaly nejvíce. 

Blood & Truth - John Wick na steroidech

Datum vydání: Rok 2018

Pamatujete si na krátké akční demo London Heist, které bylo součástí balíčku VR Worlds? Šlo o nejhranější ukázku první vlny, která dokázala nejlépe využít brýle virtuální reality pro parádní přestřelky se stylovým příběhovým pozadím. Vedoucí producent James Oates, zodpovědný za VR Worlds a nyní i za hru Blood & Truth, si je toho vědom. Titul v mnohém staví právě na základech prvotní ukázky, rozšiřuje ji ale o plnohodnotný příběh a celou řadu zajímavých herních prvků, které dělají z projektu jednu z nejlákavějších VR her letošního roku. 

BLAT_Screen_1080_PS4_AGE_GATED_PGW17_00003_1509387997.jpg

Máte rádi film John Wick? Tak to tu budete jako doma. Ochutnávka, kterou jsem měli možnost hrát, nás vzala do kancelářských prostor budovy, kde jsme měli za úkol dohnat a vyslechnout (nebo odstranit) jednu z důležitých postav. Příběhové pozadí prozatím není zcela jasné, víme ale, že se vžijeme do role bývalého vojáka, který se vrací do Londýna ke své rodině a opět se zamotává do pletek s mafií a rodinnými trably, od kterých se snažil uniknout. 

Po vzoru London Heist je ve hře bravurně zvládnut pocit z pohybu a využití vašeho těla ve VR prostředí. Díky dvěma PS Move ovladačům můžete libovolně pohybovat rukama, střílení je akčním požitkem a především působí interakce nesmírně věrohodně. Musíte si sami brát zásobníky, připevněné k tělu, házet granáty, lepit výbušniny na stěny či mačkat tlačítka u výtahu. Nic není trhané, nic se nezadrhává a hra konečně působí, že byla vymyšlena od základu pro VR. 

Také pohyb postavy je vyřešen originálně, bez trhaných teleportací či automatických kolejí. Stačí se podívat na určité místo, stisknout chůzi a postava již na dané místo automaticky přeběhne, zatímco vy máte stále pod kontrolou kameru i ruce. Je to zajímavé řešení, které ale k podobnému žánru sedí pravděpodobně nejvíce. Jde totiž ruku v ruce s filmečky, které jsou interaktivní a hráč nemá potřebu je spíše rychle vypnout. 

BLAT_Screen_1080_PS4_AGE_GATED_PGW17_00001_1509387995.jpgBLAT_Screen_1080_PS4_AGE_GATED_PGW17_00002_1509387996.jpgBLAT_Screen_1080_PS4_AGE_GATED_PGW17_00004_1509387998.jpgBLAT_Screen_PS4_PGW17_00005_1509387999.jpgBLAT_Screen_PS4_PGW17_00006_1509388000.jpgBLAT_Screen_PS4_PGW17_00008_1509388002.jpg

Kromě tradičních menších přestřelek a la John Wick jsou tu celé akcí nabité pasáže, když hráč běží chodbou a střílí na všechny strany, poté zpomaleně proskočí oknem ve stylu Matrixu a všude kolem vás letí střepy a kulky. Jedním z nejdůležitějších faktorů, které vývojáři chtěli hráčům přinést, byla neutuchající akční jízda. A pokud můžeme věřit ukázce, rozhodně se jim to povedlo. Už se nemůžeme dočkat plné hry!

The Persistence - Procedurální vesmír

Datum vydání: 24. července 2018

Než skočíme do samostatné kapitoly dojmů, rádi bychom se věnovali ještě jedné zajímavé hře, která kombinuje virtuální zážitek s tím mobilním. Slyšíte správně, zatímco vy budete s brýlemi virtuální reality splašeně pobíhat mezi mutanty, váš kamarád může na tabletu režírovat veškeré dění. Představte si kooperační výzvy v prvního dílu akce Watch Dogs, akorát více promyšlené. 

The_Persistence_Mutant_1522062718.jpg

Píše se rok 2521 a výzkumná loď Persistence dorazila na místo určení v hlubokém vesmíru. Během teleportačního experimentu se však něco zvrhne, většina posádky se promění v krvežíznivé mutanty a vy jste jeden z mála přeživších, kterého lodní počítač probudí z kryospánku. Dokážete přežít a zachránit loď?

Hra sází především na dva důležité opěrné body. Prvním z nich je procedurálně generované prostředí, takže vlastně nikdy nevíte, co čekat za rohem a hutná sci-fi atmosféra s příchutí hororu se postará o to, abyste se nenudili. Budete se plížit, řešit hádanky a snažit se zastavit nevyhnutelný pád lodi do nejbližší hvězdy. 

Druhý unikátní prvek je spolupráce s dalším hráčem. Zatímco vy budete v brýlích virtuální reality pobíhat po chodbách lodi, váš kamarád na tabletu může posílat vám do cesty celou řadu nepříjemností. Nebo může být hodný a naopak vám pomoci v nesnázích. Chcete, aby se do vás mutant zamiloval a pomáhal vám? Žádný problém. Nastává tak dilema, kdy nevíte, co čekat a čemu věřit, což je skvělý nápad. 

The_Persistence_Berserker_V_Sentry_1522062720.jpgThe_Persistence_Comms_1522062721.jpgThe_Persistence_Listener_wide_1522062722.jpgThe_Persistence_Mutant_Dark_1522062718.jpgThe_Persistence_Rec_Rooms_1522062719.jpgThe_Persistence_Weeper_1522062719.jpg

Styl a prostředí nám nejednou připomněl stařičký Doom 3 a pokud se tvůrcům podaří smysluplně využít prostředí a zabalit ho do poutavého příběhu a atmosféry, můžeme tu mít další skvělý sci-fi titul. K dispozici je navíc celá řada futuristických udělátek, jako je energetický štít či trochu přerostlý paralizér, takže nejde o akční střílečku v přímém smyslu slova. Je to spíše sci-fi thriller.

Nyní se pojďme podívat na další hry, které byly k vidění a vyzkoušení na PS Showcase v Londýně.

Diskuze (18) Další článek: Druhé rozšíření do Destiny 2 nese název Warmind, zahrajeme si v květnu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,