Vikings: Wolves of Midgard – slovenský pokus o severskou řežbu (recenze)

Vývojáři ze slovenského studia Games Farm si pro nás připravili násilný akční mlýnek na maso zvaný Vikings: Wolves od Midgard. Jedná se o diablovku s hromadou krve a tématem severské mytologie.

Na našem webu se čas od času věnujeme českým hrám, ale nutno nezapomínat na to, že některé zajímavé hry vznikají i na Slovensku. Místo krásné tatranské přírody se však ve hře Vikings: Wolves of Midgard podíváte na zamrzlý sever, ve kterém se v roli vikinga utkáte s nejhoršími potvorami severské mytologie.

Boj, který vede k dalšímu boji

Samotný příběh není v žádném případě dominantním prvkem hry. Nejsou tu žádné cutscény a vyprávění není ani formou ani obsahem dost napínavé, aby vás vtáhlo a nepustilo. Ve zkratce jen napíšu, že svět čelí nebezpečí v podobě blížícího se Ragnaroku (konce světa), všude běhají zlovolné příšerky, které napadnou i jednu vesnici. Vy ji zachráníte, za odměnu se stanete náčelníkem a tím začíná honba za krví.

vikings_1.jpgvikings_2.jpgvikings_3.jpgvikings_4.jpgAť se váš viking jmenuje jakkoli, jeho žízeň po krvi je neukojitelná

Příběh funguje víceméně ve formátu "šel si do boje, který vede k dalšímu boji, ale po tomto boji není klid, protože vedlejší kmen provokuje k dalšími boji a po tomto boji se ukáže, že musíte vlastně bojovat dál". Nechci zavrhovat celý příběh, chvilkami byl i docela zajímavý a třeba vám sedne. Bezpochyby však funguje zejména jako pozadí, které navíc nemá českou ani slovenskou lokalizaci.

vikings_10.jpgvikings_20.jpgvikings_5.jpgvikings_13.jpgvikings_27.jpgvikings_6.jpgVe hře je mnoho zajímavých prostředí

Jste tedy viking, který bojuje, ale který zároveň jezdí do různých částí světa. Ač je příběh jakkoli nezáživný, zavede vás do všelijakých lokací a utkáte se s různými druhy nepřátel. Ať se jedná o Jotany v zamrzlých pláních nebo o křižáky ve středověké pevnosti, je prostředí určitě velkým plusem hry.

Smrt všemu, co se hýbe

Jedná se o diablovku. Na svou postavu se díváte seshora a zpravidla bojujete proti většímu množství nepřátel najednou. Vikings: Wolves of Midgard je doslova mlýnkem na maso. Zvolíte si nějakou postavu – můžete být bojovník se štítem, bojovat obouruč či se specializovat na magii. Tak jako tak platí, že vraždíte vše, co se hýbe a zanecháváte hromadu krve.

vikings_7.jpgvikings_11.jpgvikings_8.jpgvikings_9.jpgBrutální bojový systém je největší chloubou hry

Nejdříve bych rád upozornil na obtížnost. Na normální obtížnosti vám dá hra zabrat tak maximálně v prvních dvou mapách, ale pak je lehčí než krájení másla motorovou pilou. Chcete-li tedy pořádnou výzvu, nastavte si vyšší obtížnost. Tajemství hry se v podstatě skrývá v tom, že vše dokážete velmi rychle zabít, ale to všechno rovněž velmi rychle zabije vás.

 

Tajemství hry se v podstatě skrývá v tom, že vše dokážete velmi rychle zabít, ale to všechno rovněž velmi rychle zabije vás.

 

S kamarádem na nájezd

Ve hře je i kooperativní multiplayer,

kdy se připojíte přímo do něčí hry

nebo někdo zase do té vaší. 

Mapy jsou díky tomu velmi dynamické, jelikož na nepřítele musíte agresivně vyrazit, často se tím však dostanete na mušku dalších nepřítel. Spojte si to s tím, že vaše postava má různé dobře promyšlené speciální schopnosti a jedinou možností obrany je útok nebo kotrmelec a na talíři máte skoro až návykový bojový systém.

Obvykle to funguje tak, že se na vás vrhne parta nepřátel a vy musíte vědět, jak na ně. Základní znalostí je rychle zabít lučištníky, uhýbat před obry a ve správném okamžik použít speciální útok. Ve hře je celkem slušná škála jednotek, přičemž celkovému dojmu pomáhá příjemné prostředí. Jednotlivé lokace vypadají parádně, ale hlavně reagují na vaše pohyby, tedy pokud vyšlete magickou vlnu na nepřítele a za ním stojí sloup, zničíte i ten sloup.

vikings_12.jpgvikings_14.jpgvikings_15.jpgNa vaše útoky nereagují jen nepřátelé, ale i prostředí

Vývojáři začlenili do hry i vliv prostředí – voda vás zpomaluje, před mrazem se musíte schovat do tepla a nesmíte příliš dlouhou stát v hlubokých bažinách. Na jednu stranu je to zajímavé, hlavně ta voda mi udělala radost. Nakonec je to bohužel spíše rušivý prvek. Je sice hezké, že nutnost být v teple udělala prvního bosse ještě o něco zajímavějším, nicméně nebaví mě chodit neustále k ohni a zpátky jen proto, že mé postavě je zima.

Opakující se činnost

Máme zde tedy nepříliš chytlavý příběh, ale výborný bojový systém... co tedy potřebujeme, aby byla hra zábavná? Dobrou náplň misí. A právě to je největší chybou hry. Ať je daná zápletka jakákoli, vždy jdete z bodu A do bodu B, kde čeká boss. Nepotkáte cestou holčičku, jejíž otec se ztratil v jeskyni, očekává se od vás jen, že všechny zabijete.

vikings_16.jpgvikings_17.jpgvikings_18.jpgvikings_19.jpgvikings_21.jpgvikings_22.jpgMonotónnost úkolů je největší vadou na kráse hry

Dobře, abych hře úplně nekřivdil, máte zde vedlejší aktivity, které jsou však jak vystřižené z MMO. Najdi tři lebky, znič 15 vlajek, zabij 50 vlků, to moc naplňující aktivity opravdu nejsou.

Hra se tím velmi rychle dostane do stereotypu, kdy děláte pořád dokola to samé. Občas jsou tam jiní nepřátelé nebo se vyskytnete ve velmi zajímavé lokaci, vždy, všude, s kýmkoliv se od vás však očekává, že uděláte to, co předtím... jako v nějakém sitcomu nebo v Ordinaci v růžové zahradě.

 

Ať je daná zápletka jakákoli, vždy jdete z bodu A do bodu B, kde čeká boss.

 

Vývojáři se vám nesnažili dát vědomí, že má vaše hra postava je něco víc, je to prostě vraždící maniak. A jedinou motivací ke stálému hraní je vylepšování vybavení a schopností, což mi přijde zoufale málo.

vikings_23.jpgvikings_24.jpgvikings_25.jpgPři boji se občas dočkáte příjemného brutálního zakončení

Jdu do mise, dokončím misi, jsem ve vesnici, něco prodám, něco si koupím, případně vylepším kovárnu, jdu do další mise a tak dále. Je zde jedna vedlejší aktivita, a to zkoušky bohů, ve kterých se snažíte přežít několik kol nepřátel, ale opět je to jen boj.

Chvilkové odreagování

Z Vikingů se tedy stává hra nemající na nic víc, než na chvilkové odreagování. Ano, boj je zábavný, někteří bossové jsou zajímaví (někteří zase jen silnější verze běžných nepřátel), ale dělat pořád to samé dokola vás přestane bavit.

Hra navíc disponuje bugy, občas mi nepřátelé například vzlétli, nejhorší jsou však problémy s přípojením ovladače k PC, kdy vám postava občas začne z ničeho nic dělat kotrmelce nahoru.

Za aktuální cenu bych si hru určitě nekupoval. Počkejte, až bude stát minimálně 500 Kč a stačí-li vám zběsilá mlátička, nebudete litovat. Vikings: Wolves of Midgard určitě není špatnou hrou, ale není to ani něco, od čeho byste se nemohli dlouhé hodiny odtrhnout.

Hodnocení: 3 / 5

Klady:

  • různé druhy map
  • reagující prostředí
  • zábavný bojový systém

Zápory:

  • stereotypní náplň misí
  • občasné bugy
  • chybějící česká/slovenská lokalizace
Váš názor Další článek: Mass Effect: Andromeda - nový začátek (recenze)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,