Virtual Pool 3 – sport pro frajery

Honění koulí po stole je kratochvílí, známou lidstvu již nějaké to století. Kdysi ve středověku se údajně v jedné hospodě scházeli chasníci, kteří si tuto zábavu vymysleli na ukrácení dlouhé chvíle. Vzali hospodskému stůl, přitloukli mantinely, koule vzali nevím kde a klackem do nich začali šťouchat a vymýšleli si různá pravidla, aby byla jejich hra co nejzábavnější. Už v samých počátcích přišli i na to, že když klacek zapíchnou do omítky na zdi…

Žánr: sportovní
Minimum: Pentium 233Mhz, Windows 95/98/2000 s DirectX 7, 32MB RAM, 200MB HDD, 4X CD-ROM, DirectX certifikovaná video a zvuková card. Doporučeno: P2 400 s 16MB grafickým akcelerátorem.
3D: Ne
Multiplayer: Ano (i po internetu)
Výrobce: Interplay
Distributor:
Interplay

Honění koulí po stole je kratochvílí, známou lidstvu již nějaké to století. Kdysi ve středověku se údajně v jedné hospodě scházeli chasníci, kteří si tuto zábavu vymysleli na ukrácení dlouhé chvíle. Vzali hospodskému stůl, přitloukli mantinely, koule vzali nevím kde a klackem do nich začali šťouchat a vymýšleli si různá pravidla, aby byla jejich hra co nejzábavnější. Už v samých počátcích přišli i na to, že když klacek zapíchnou do omítky na zdi, nebude jim při šťouchání po koulích klouzat a odtud je prý i počátek mazání špičky tága. Tolik příběh, který jsem kdysi četl v jedné kulečníkové učebnici.

Kulečník se stal časem symbolem „vyšší vrstvy“, objevoval se v sídlech společenské smetánky a až po dalším čase se rozšířil i mezi nás, normální smrtelníky. Původní pravidla, kdy jste se snažili jednou koulí strefit zbývající dvě až tři se zachovala dodnes (billiard), nicméně kdo jiný než Američané přišli s novou variantou, a tou jsou stoly s otvory, do nichž se snaží hráči koule nasázet (pool). Existují i další speciální stoly pro speciální hry, z nichž nejznámější pro nás bude asi snooker (obdoba poolu) anebo klasický český kulečník, kdy máte uprostřed plátna dva panáky, které nesmíte srazit a ve stole je dalších několik děr, kam se snažíte koule dostat, čímž získáte patřičný počet bodů. Mimochodem nejlépe jsem viděl hrát kulečník Louise de Funése v jednom filmu, kdy stihl během jedné partie stůl zcela zdemolovat, nicméně přitom s noblesou nasázel všechny koule tam, kam patřily. Bohužel si nepamatuji, jak se ten snímek jmenoval. Ale to jen tak na okraj.

Název této počítačové hry je vševypovídající. Virtual znamená, že nepotřebujete tága, slonovinové koule, křídy ani náhradní plátna, Pool dává tušit, o jaký druh kulečníku se bude jednat především a trojka dává tušit, že hra není žádným nováčkem. Pokud tedy kulečníku v některé z jeho podob holdujete a nemáte zrovna doma potřebné náčiní, máte možnost si jeho taje a půvaby vyzkoušet alespoň pomocí počítače. Ale i pro ty, kdo jdou raději do herny či hospody má hra něco zajímavého v zásobě. Ale proberme si všechno hezky popořádku.

Virtual Pool 3Virtual Pool

Virtual Pool 3Virtual Pool

To hlavní, oč ve Virtual Poolu běží je jasné – najít si soupeře, zvolit hru a ukázat světu, kdo je tu nejlepší. Hra nabízí celkem 21 různých kulečníkových variant (což je na první pohled víc než dost), z nichž většina her se odehrává na stolech s dírami. Kdo je tedy vyznavačem poolu a jeho modifikací, bude nadšen. O něco hůř na tom budou fandové billiardu, kteří mají sice také možnost si zahrát (v Monte Carlu), nicméně z mně nepochopitelného důvodu chybí ve hře „klasika“, tedy hra na tři koule, kde jde o to jednou z nich trefit zbývající dvě. Můžete hrát pouze tak, že mezi zásahem koulí musí koule, s níž hrajete trefit mantinel, čili jinými slovy přímý zásah se nepočítá. Druhou variantou (ještě složitější) jsou tzv. kvarty (koule, s kterou hrajete musí trefit alespoň třikrát mantinel, než začnete trefovat koule nebo musí být aspoň tři mantinely trefeny mezi zásahem první a druhé koule). „Klasiku“ si tedy nezahrajete a chybí i naše hospodská varianta, kdy je do hry ještě přidána koule čtvrtá. Škoda.

Z dalších klasik pak najdete v nabídkách snooker, klasický pool, kde musí každý naházet své koule do děr a nakonec tam poslat i „černou osmičku“, pool s devíti koulemi atd. Kromě známých her si můžete zkusit i další méně známé varianty, kde každá má něco do sebe a je třeba vždycky jinak taktizovat. Hrát můžete jak proti počítačovým borcům, tak i proti živým protivníkům, ať už na jednom počítači tak, že se střídáte nebo po síti či Internetu. Hráči (i počítačoví) jsou hodnoceni podle svého umu a můžete si vybírat takové protivníky, se kterými se můžete rovnat. Najdete zde poměrně širokou nabídku od hospodských práskačů až po žongléry, kteří to s tágy umějí pěkně roztočit. Co mě ale překvapilo je to, že počítačoví hráči nemohou hrát všechny hry, které Virtual Pool 3 nabízí. Prostě u některých her vám hra oznámí, že počítačoví hráči „neznají pravidla této hry“ a konec. Nepodařilo se mi zjistit, jestli třeba časem se tyhle volby zpřístupní a je k tomu potřeba zvítězit v některých turnajích, takže nechci křivdit. Ale myslím si, že to tak asi nebude.

Virtual Pool 3Virtual Pool

Virtual Pool 3Virtual Pool

Kromě rychlé hry máte k dispozici populární mód kariéry, kde začínáte s padesáti babkama a vlezete do špeluňky, kde se poflakuje několik lidí, kteří jsou ochotni si s vámi o nějaký ten bakšiš zahrát. Částka, o kterou budete hrát se pak mění v závislosti na tom, jak se daný hráč cítí. S tím, jak vyhráváte se vám hromadí finance a můžete si dovolit vyzvat i ty „dražší“ soupeře a odkryjí se vám nové herny. Další herní varianta je turnaj, kde si navolíte jeho základní pravidla a vyberete si hru, v níž budete soupeřit. Z hry je vidět, že se ji autoři snažili udělat co možná nejvariabilnější. Můžete si nastavit několik obtížností, vybrat stůl včetně vlastního nastavení jeho parametrů, můžete si rovněž vybírat tága a handicapovat vybrané hráče. Ale nejen vlastní hra je to, co ve Virtual Poolu najdete.

Kdo se zajímá o teorii, bez níž se kulečník hrát nedá, najde zde své jednak v nápovědě, zpracované jako HTML stránka, anebo jako videosekvence, kde vás Janette Lee seznámí se základy kulečníkové teorie, hledáním správného místa pro zásah, falšování, tempování atd. Tím ale výukové možnosti zdaleka nekončí. Máte k dispozici řadu speciálních pozic a tréninkových kurzů, které si můžete načíst a zkoušet je řešit prakticky. Údery můžete zpomaleně přehrávat (v několika rychlostech) a sledovat tak dění na stole. Dále si můžete zobrazovat pomocné čáry na stole, které vám pomáhají odhadovat vzdálenosti, navíc je tu šikovná volba interaktivního zobrazení dráhy koulí tak, jak by se hýbaly, když provedete šťouch. Při nácviku míření můžete používat tzv. „ducha“ koule a nechybí ani možnost si ručně stavět libovolné pozice, které chcete trénovat. Je to šikovné a hlavně začátečníci se takhle mohou nejen dozvědět, ale rovnou si i vyzkoušet, jak kulečník a jeho fyzika fungují.

Vlastní provádění šťouchů provádíte pomocí myši, kdy dynamika jejího pohybu se promítne do úderu tágem. Krom toho lze samozřejmě dávat kouli falše změnou náměrného bodu, zvedat a klopit tágo a provádět i speciální piké nebo massé údery – prostě všechno, co děláte, když hrajete skutečný kulečník. Hra umožňuje i měnit pohledy či nastavovat kamery včetně jejich chování během úderu. Každý úder je také možné uložit pro pozdější studium, přehrávání a testování. Koule – mimochodem velice pěkně zpracované - se chovají jako ve skutečnosti, předávají si falše a dynamiku, není problém kouli vyhodit ze stolu nebo ji aspoň přinutit, aby po stole skákala, paráda.

V podstatě se dá říct, že hra nabízí snad všechno, co je možné pro počítačový kulečník vymyslet. Aspoň mě nenapadá nic, co bych si dokázal ještě v podobné hře představit. Snad jen by mohlo být trochu jednodušší vybírání hry/hráčů/herny, kde si vše vybíráte zvlášť a nakonec vám třeba hra oznámí – „v této herně se tato hra nedá hrát, vyber hernu jinou“. Když to uděláte, můžete dostat zase hlášku typu „tuto hru neumějí hrát počítačoví hráči“. Nezbude vám, než je zase všechny ze hry vymazat, což ale šlo udělat elegantně tím, že byste si je ani nemohli pro svoji hru vybírat, ne? Možná by se daly i tréninkové pozice a drilly trochu vylepšit tím, že byste si mohli přehrát celou sekvenci úderů a nikoli jen úder poslední a na škodu by nebyl ani nějaký ten textový či zvukový tutorialek s poznámkami, o co byste se měli ve cvičení snažit a kam směřovat. Zatím vše začíná a končí tím, že si nahrajete pozici a jedete. Pokud jde třeba o trikový či umělecký úder, je vše OK a můžete si jej v klidu přehrávat (v různých zpomaleních a libovolného úhlu, vzdálenosti atd.) abyste viděli, jak se to má dělat. Pokud ale načtete pozici, která vyžaduje úderů víc, přehrajete si pouze úder úvodní a hotovo, což je dost škoda.

Virtual Pool 3Virtual Pool

Virtual Pool 3Virtual Pool

Zatím jsem se vůbec nezmínil o grafice či hudbě. Grafika vlastních stolů je velice pěkná, koule jsou dokonale kulaté, lesklé, a vypadají jako živé. Trochu horší je to s okolím, které už zdaleka nepatří k posledním výstřelům grafické invence, textury nejsou nic moc, ale tohle při hře téměř nevnímáte a není to tedy žádný průšvih. Je to v podstatě i praktické, protože hru můžete hrát v libovolném rozlišení a je zbytečné zatěžovat procesor grafikou nálevny, v které hrajete. Co je ovšem přímo hnusné jsou portréty hráčů. Nevím, kdo je má na svědomí, ale zasloužil by za ně pětadvacet. Jak se tak odporné fotografie mohly dostat až do hry mi je záhadou. Hudbu si ve hře příliš neužijete. Na kulečník poměrně šikovné intro vás naladí pro hru a při vlastním šťouchání pak bude ticho v lokále prořezávat pouze sem tam nějaký projev obdivu či bolestný vzdech, startování Harleye před lokálem apod. Ale tohle ke kulečníku a jeho atmosféře patří.

Suma sumárum přináší Virtual Pool v podstatě vše, co ke kulečníku náleží. Zpracování je šikovné a snaží se využít všeho, co počítač pro simulaci tohoto sportu dovoluje. Hra je to specializovaná a tudíž asi její hráčská obec nebude z nejrozšířenějších, ale ti, kteří o tento druh simulace mají zájem budou velice spokojeni. Pokud bez kulečníku nemůžete být a na stůl nemáte peníze či místo, sáhněte po Virtual Poolu 3.

Grafika: 8/10
Zvuky: 7/10
Hudba: 7/10
Hratelnost: 8/10
Velmi dobře provedený kulečník s několika málo chybičkami.
Celkové hodnocení: 8/10
Diskuze (3) Další článek: Hravý týden podle Honzy Kuneše

Témata článku: , , , , , , , , ,