Víte, jaký je nejlepší herní notebook?

Reklama 7. října 2020
Svých oblíbených her se nechcete vzdát ani na cestách? Pořiďte si herní notebook! Podívejte se na ty nejlepší herní notebooky, které ve velkém testu srovnávacího serveru Testado s přehledem rozdrtily všechny své konkurenty.

Potřebujete herní notebook?

Rádi se odreagujete u kvalitní hry, ne vždy si ale můžete sednout ke stolnímu hernímu počítači? Pak je odpověď jednoznačná: herní notebook potřebujete. Pokud byste se náročnou hru rozhodli spustit na běžném notebooku, dost možná byste si pěkně pocuchali nervy. Obraz má totiž tendence zaseknout se zrovna uprostřed těch nejnapínavějších momentů.

Pořízení notebooku na hraní her rozhodně zvažte například pokud:

  • Přes týden bydlíte na koleji a večerní party chcete proložit kvalitním herním zážitkem.
  • Často jezdíte na pracovní cesty a místo vysedávání na hotelovém baru byste dali přednost zábavě po síti.
  • Domů si nechcete pořizovat herní PC soustavu, z hraní si ale chcete odnést maximální možný zážitek.

Jak už jsme upozorňovali, na běžném počítači ne každou hru zdárně rozjedete. Herní notebook s vámi zvládne absolvovat přesuny hromadnou dopravou, nabídne přitom vlastnosti přizpůsobené aktivním hráčům na míru.

Důležité parametry herních notebooků

Nebudeme si nic nalhávat, kvalitní herní notebook není nejlevnější záležitostí. Proto výběru věnujte tolik času, kolik si taková investice zaslouží. Zaměřte se zejména na 5 komponentů.

1.Grafická karta

Grafická karta je základním kamenem herní sestavy. Jako taková by měla být i tím nejdražším prvkem. Ideální je proto sáhnout po produktu od osvědčeného výrobce, za nás doporučujeme značku AMD a NVIDIA. Co se RAM týče, optimální jsou alespoň 4 GB. Pokud jste hodně nároční pařmeni, miřte ještě výš a volte modely s kapacitou 6 až 8 GB.

2.Procesor

Procesor je pomyslným mozkem celého herního notebooku. S pomalým procesorem budete na každou maličkost dlouho čekat a dost možná po chvíli budete mít chuť notebook raději vyhodit z okna.

I tady proto doporučujeme zvolit ověřenou značku. Pro ty méně náročné jsou ideální volbou cenově dostupnější procesory AMD. Za naprostou špičku aktuálně platí Intel Core i7 a Core i5, které nabídnou vyrovnanější výkon.

3.Operační paměť

Pozornost věnujte také operační paměti. Obecně platí, že větší operační paměť zajistí pohodlnější hru. Na druhou stranu při hraní nejmodernějších her je mnohdy dostačující i RAM 8 GB, ideální je proto zvolit zlatou střední cestu. Zkontrolujte si také latenci pamětí, kterou ve výpisu parametrů najdete pod zkratkou CL. Čím nižší je u ní číslo, tím lépe.

4.Disk

Úložiště má významný podíl na celkové rychlosti chodu notebooku. Starší variantu představuje HDD, klasický plotnový disk. Jeho výhoda je jasná – velmi nízká cena. Moderní varianta v podobě SSD vyniká bezhlučným provozem i rychlostí čtení a zápisu, na druhou stranu je finančně výrazně náročnější.

Jak tedy vybrat? Pokud je pro vás prioritou blesková rychlost, doporučujeme SSD. Pokud vám záleží na kapacitě, zvolte HDD s 1 TB prostoru. Námi doporučovanou alternativou je kombinace SSD na operační systém s HDD na ukládání dat.

Upozorníme ještě na existenci typu SSHD. Jak z jeho názvu možná odvodíte, jedná se o hybrida mezi SSD a HDD. Menší odkládací prostor (SSD) slouží pro nejčastěji využívané programy, větší paměť (HDD) pak pro ostatní data. Oproti HDD pocítíte vyšší rychlost, nejde ale o nic závratného.

5.Displej

Pokud často vyrážíte na cesty, volte menší úhlopříčku. Jestli notebook víceméně plánujete nechávat postavený na stole, vhodnější bude úhlopříčka 17 až 18,4“. U rozlišení pak platí, že čím více bodů, tím lépe. Vůbec nejautentičtější zážitek vám zprostředkuje Full HD rozlišení.

Myslete na doplňky

Když už investujete do výkonného herního počítače, určitě chcete, aby vám optimálně sloužil po co nejdelší dobu. I když budete sebeopatrnější, nehoda se při každodenním používání může stát každému z nás. Na cestách svému technickému miláčkovi proto dopřejte náležitou ochranu.

Před poničením či rozbitím následkem pádu notebook ochrání brašna či batoh. Ochranu před nevzhledným poškrábáním pak zajistí pouzdra na notebook. Při výběru dbejte především na odpovídající rozměry a kvalitu použitého materiálu. S těmi správnými doplňky tak bude notebook stále zářit novotou.

Nákup PC her

Na závěr jedno upozornění – na herním notebooku je až nepříjemně snadné si vypěstovat závislost. Obzvlášť pokud jste si do teď vystačili s klasickým notebookem a až nyní na vlastní kůži poznali ten rozdíl v plynulosti a v celkovém komfortu při hře. Až si tedy budete dokupovat (několikátou) hru, hodit se vám bude ověřený bankovní účet podporující mobilní platby přes Apple Pay, Garmin Pay nebo Google Pay.

 
Další článek: Až 25 % zaměstnanců Ubisoftu narazilo na nevhodné chování ve firmě