Vlak – česká logická klasika

Dnešní plná hra s jednoduchým, ale výmluvným jménem Vlak spadá mezi logický žánr. V této hře si dokonale potrápíte vaše mozkové závity a ukáže se, jak rychle dokážete reagovat na danou situaci. Vlak není mezi českými hrami žádným nováčkem a poprvé se objevil někdy v době vlády počítačů s procesory 386 a systému MS-DOS, ale časy se mění a my tu máme malý remake této hry.
Někteří z vás tuto hru znají, jiní ne. Já osobně ji mám velmi v oblibě, ač nejsem nějak nadšeným hráčem logických her, ale občas se stane výjimka, která potvrzuje pravidlo a logická hra mě doslova pohltí. Takovou hrou byly například Fish Fillets od Altaru nebo dnešní hra Vlak.

Vlak by se dal blíže zařadit mezi žánr logických rychlíků, kde více než zdlouhavé plánování postupu ve hře rozhoduje to, jak rychle jste schopni reagovat na to, co se před vámi odvíjí. Sice je tu možnost si postup před začátkem promyslet, ale dopustíte-li se při samotném hraní nějaké chybičky, můžete hrát celý level znovu.

VlakVlak

O co vlastně jde? Nápad je velmi prostý – spousta z vás si v něm splní svůj dětský sen, tj. býti mašinfírou, neboli strojvůdcem jednoho vlaku, který postupně na své cestě potkává různý náklad a ten se k němu ve formě vagónků připojuje. Zní to celkem snadně, ale pozor, je tu jeden zádrhel – jste omezeni prostorem, v němž svou mašinkou ovládáte, a pokud na něco narazíte nebo se pokusíte zastavit, BUM, mašinka exploduje a celá vaše cesta je v háji. Proto se musíte vyhýbat všem nástrahám, jenž vám brání v cestě, ale také sobě sami, poněvadž často nastane moment, kdy budete dohánět svůj poslední vagón.

Autor si na nás připravil celkem 50 levelů. První jsou až neskutečně triviální, s desátým levelem začíná trochu přituhovat, ale ještě se to dá zvládnout. Doslova peklo pak začíná někdy okolo levelu s pořadovým číslem třicet, kde už jen bezhlavé ježdění jde stranou a musíte více zapojit mozek a začít si předem plánovat postup. Poslední padesátý je spíše jen taková třešnička na dortu – když si cestu promyslíte, dá se zdolat hned na první pokus.

VlakVlak

Hra oproti původní verzi obsahuje několik malých změň. Asi tou hlavní je, že si můžete nechat ukázat vyluštění celého levelu. Tato volba je sice zajímavá, ale bojím se, že bude mnoho hráčů svádět k jejímu častému používání. Dále s příchodem Windows přibyla jedna užitečná funkce – u okna hry můžete libovolně měnit rozměry. A to i do úplně malilinkatých rozměrů (něco kolem 110×72 pixelů!).

Grafika hry je stejná jako tehdy, jen se mi pohyb vlaku jeví jako moc pomalý. Ale to je možná subjektivní názor. Zvuků je zde úplné minimum, hudba není žádná.

Vlak patří bezesporu mezi nejlepší české logické hry a já osobně na něj nikdy nedám dopustit. Vyzkoušejte a určitě mi také dáte za pravdu. Hra má minimální velikost – 255 KB a stahovat můžete odsud nebo navštivte VypalCD a hru si nechte vypálit na CD.

Diskuze (13) Další článek: Třetí Civilizace od Sida Meiera

Témata článku: , , , , , , ,