Voodoo 3 do každé rodiny

Pokud ještě ve svém počítači kvůli nedostatku peněz nemáte grafickou kartu s 3D akcelerací, můžete využít velice agresivní nabídky společnosti 3dfx. Ta ořezala svoji grafickou kartu Voodoo3 2000 o polovinu paměti a nabízí ji jako Velocity 100.

Za svoje peníze získáte kartu s čipem Voodoo3, 8 MB paměti, max. rozlišením 2048x1536 a převodníkem 300 MHz. Rychlost karty jako takové je samozřejmě stejná jako u modelu 2000, u vyšších rozlišení nebo většího počtu textur se na výkonu projevuje nedostatek paměti. Protože Voodoo3 neumí texturování přes AGP, výkon se při vyšších nárocích na paměť rapidně snižuje.

Optimálním rozlišením pro hry je 800x600, tady výkonem překonává i dražší Rivu TNT2 M64 nebo S3 Savage4. Stejně jako všechny ostatní “vůdůčka” neumí 32bitovou barevnou hloubku, což poznáte zejména na průhledných texturách (okno, voda apod.) nebo kouři (např. výfuk aut v NFS4).

To všechno se však dá přehlédnout – karta stojí osmnáct stovek, což je v porovnání třeba se Savage4 nebo Voodoo3 2000 téměř pakatel; karta je dokonce levnější než slabší Voodoo2 s 12 MB paměti. To je docela silný argument pro koupi.

A na závěr ještě jeden malý tip:

Protože standardně dodávaný ovladač nemá zapnutou druhou texturovací jednotku, což se projeví snížením výkonu zejména ve hrách Quake 2/3, Unreal apod., poradíme vám, jak ji velice jednoduše dodatečně zapnout.

Spusťte si editor registrů (program Regedit) a najděte klíč HKEY_LOCAL_MACHINE\ System\ CurrentControlSet\ Services\ Class\ Display\ 0000\ Glide (místo 0000 může být Glide i pod 0001 nebo 0002). Zde vytvořte novou textovou hodnotu se jménem FX_GLIDE_NUM_TMU a nastavte údaj hodnoty “2”.

Zdroj: Reactor Critial (www.reactorcritical.com)

Váš názor Další článek: Unreal Tournament - demo

Témata článku: , , ,