Vox populi: Mají výstavy typu E3 v dnešní době smysl?

Celý minulý týden jsme byli z Los Angeles bombardováni zprávami ze všech odvětví henrího průmyslu. Až na představení Sony PSP a Nintenda DS však žádná jiná věc nezpůsobila takový ohlas jako loni Half-Life 2 nebo DOOM 3. Nastává konec podobných akcí? Přesunuje se herní branže z výstavních ploch na internet?


Otázka týdne:

Zaujala Vás letošní výstava E3? Mají podobné akce v dnešním přetechnizovaném internetovém světě budoucnost?

 

Jiří Sládek, GameStar

E3 je hlavní herní událostí roku a určitě to tak ještě pár let zůstane. Co se týče informační hodnoty, tak samozřejmě nemá takový význam jako v dobách, kdy internet měla menšina hráčů, ale stále se jedná (a jednat bude) o největší "předváděcí" akci svého druhu. Za negativum ovšem lze považovat to, že spousta vydavatelů čeká s ohlášením nových titulů právě na E3, takže tak dva měsíce před akcí jsou poměrně chudé na informace o připravovaných hrách a pak se vše objeví naráz. Pak se může lehce stát, že některé projekty méně známých firem v prezentacích všech těch Half-Lifů a Doomů zaniknou.


Ondřej Škoch, Blesk

Zaujala? Právě tato mě po dlouhé době skutečně zaujala. Konečně se ukázalo, co skrývají Sony a Nintendo v rukávu za handheldy, představil se nový Metal Gear, Doom 3 pro Xbox vypadá oproti očekávání skutečně pěkně a samozřejmě vrchol všeho, nový úryvek z Metal Gear Solid 3: Snake Eater. O budoucnosti podobných akcí bych nepochyboval, pokud bude příští rok ve znamení Xbox2, N5 a PS3, opět není proč váhat....

 

Pavel Šťastný, AT Computers

E3 je rozhodně skvělou show a příležitostí vidět na vlastní oči spousty krásných hostesek a spousty skělých her pohromadě. Skvělá zábava a spousta osobních setkání s lidmi, se kterými by se člověk nikdy osobně nesetkal. Rozhodně si myslím, že i v dnešním šíleném internetovém světě takovéto akce místo mají.

Jan Horčík, Doupě DVD

Rozhodně mají smysl! Nesmí jich být ale moc. Současný stav, kdy existují tři hlavní světové herní veletrhy (E3, ECTS a Game Convention) je myslím docela vyhovující. Vývojáři a vydavatelé mají možnost během roku prezentovat své projekty široké odborné veřejnosti (ale i běžným hráčům) takříkajíc "z první ruky", což je jenom dobře.

Internet prostě není všemocný a "živý" kontakt se hrou i s vývojáři samotnými je vždycky užitečný. Jinak letošní E3 bezesporu bylo zajímavé, ať už díky hlavním tahákům typu Doom 3, H-L 2, Unreal Engine 3 nebo překvapením jako jsou Warhammer 40k: Dawn of War, F.E.A.R. a mnoha dalším.


Daniel Mikšovský, ProGamers

Místo konání i obsah výstavy je lákadlem nejen pro hráče. Výstavy jsou především místem setkávání lidí s lidmi tváří v tvář a z toho důvodu nebudou nahraditelné žádnou jinou formou ještě hodně dlouho.

Koneckonců stačí zmínky o vyhlášených večírcích u podobných výstav .... :)


Jan Hloušek, Centauri Production (Gooka)

Pokud budu odpovídat z pohledu sebe jako hráče, tak rozhodně nemají. Přehršel informací, novinek, ohlášení, obrázků a trailerů je nezvládnutelná. V paměti utkví nepatrné procento, byť by si to zasloužila mnohem větší část představených her.

Jenže asi všichni dobře víme, že E3 je trochu o něčem jiném, než o chutné krmi pro hráče.

 

Kamil Gric, Doupě

E3 je každý rok tím největším herním svátkem, takže i letos jsem se na ni z mnoha ohledů těšil a z mnoha se jí obával. Bohužel, narozdíl od loňského ročníku byl pro mě ten letošní zklamáním - prakticky se neurodily žádné zajímavé novinky, ohlášen byl vývoj jen minima nových titulů (a z toho se nekonala žádná bomba) a tak spokojení mohou být především konzolisté - Nintendo DS a především PlayStation Portable vypadají jako pěkné hračky, které bych si už rád potěžkal v ruce :-). A přestože je internet silné médium (nebýt něj, informace z E3 by k nám dorazily pěkně obloukem a se značným zpožděním), veletrhy jako E3, ECTS nebo Lipsko tu s námi ještě dlouhou dobu budou. A je to rozhodně dobře. 


Michael Lekovski, Plastic Reality Technologies (Korea)

Přesto, že jsem měl spoustu práce, stihl jsem po očku sledovat i události na E3 a celkem mám z výstavy dobrý dojem. Záplava ohlášených novinek dává tušit, že hráče čekají dobré časy :-) A jestli mají takovéto akce budoucnost? No já osobně mám za to, že určitě ano. Jasně, že to každého vystavovatele stojí obrovské peníze, jsou náročné na pořádání a vůbec, ale představa, že se všechno v budoucnosti odehrává jenom virtuálně, nedejbože s pomocí internetu...? Ne díky.

Vy, kdo si vzpomenete na tu podařenou scénu z Demoliton mana, která se týká sexu v budoucnosti, mi jistě dáte za pravdu ;-)

Váš názor Další článek: Call of Duty: United Offensive - stahujte E3 trailer!

Témata článku: , , , , ,