Vox Populi: Sony PSP za 5000 Kč. Dáte si říct?

V Japonsku se v nejbližších dnech začne prodávat handheld, který uchvátil v květnu celé Los Angels. Řeč je samozřejmě o Sony Playstation Portable (PSP), které by na rozměrech většího mobilního telefonu mělo zvládat hry na úrovni PS2. Co si o této krabičce myslí novináři, vývojáři či vydavatelé? Koupili by si herní přístroj nové generace za 5000 Kč?

Ne každý hráč počítačových her holduje handheldům. Kdyby si ale museli mnozí tázaní vybrat, zvolili by asi právě Sony PSP. Důvody jsou jasné, kdopak by nechtěl mít na displeji o málo větším než mobilním hrát Gran Turismo či Metal Gear Solid? Přesto to Sony nebude mít lehké. Trhu momentálně dominuje Nintendo, které do boje vysílá svůj dvouobrazovkový systém DS. Je sice pravda, že na E3 jej PSP jednoznačně zastínilo, ovšem už mnohokráte se v technické historii ověřilo tvrzení, že lepší neznamená automaticky prodávanější.

Hlavní tak bude cena, o jejíž středoevropské podobě se můžeme jen dohadovat. Pravdou je, že v Japonsku se přístroj od prosince začne prodávat zhruba za 5000 Kč, což nezní vůbec špatně.

Aktuální otázka:

Co na nové Sony PSP říkáte? Má šanci uspět v ČR? Koupili byste si Vy osobně "krabičku do kapsy", na které můžete spustit nové Gran Turismo, kdyby stála zhruba jako v Japonsku - tedy 5000 Kč?


Milan Czarnowski (Gremlin), CD Projekt

Já zůstávám pořád věrný PC, oblast konzolí jde mimo mne... Takže já si Sony PSP nekoupím, na cesty si s sebou vozím notebook, případně knihu :-) Zda uspěje v ČR - to bude zaležet nejen na ceně samotného handheldu, ale i na ceně her pro tento systém, to může koupi takového produktu výrazně prodražit.


Ondřej Škoch, Blesk

Podle posledních informací, ze kterých mohu soudit, bude výdrž baterií, která byla největším problémem, dosahovat 4-6 hodin při hraní, což mně osobně stačí. Jestliže za to dostanu na poměrně velký a kvalitní displej hru v kvalitě klasických PS2 her, jsem navýsost spokojený. Záleží samozřejmě nejvíce na hrách, ale už sama přítomnost dalšího dílu Metal Gear série při launchi a chystané PSP pokračování legendární RPG Final Fantasy VII (Core of Crisis) dávají záruku, že PSP nebude mít o dobré hry nouzi. Ať se nám to líbí nebo ne, kvalitní grafika je žádaná a PSP ji nabízí. Nechci komentovat možnosti přehrávání filmů z UMD či hudby z Memory Sticku, tam se teprve uvidí, jaké možnosti PSP nabídne.

Ano, rozhodně bych si PSP koupil.

Šance v ČR? PSP si rozhodně koupí pravověrní hráči a těch už tu není tak málo, zda se však PSP rozšíří masově jako PS2 to opravdu závisí hlavně na tom, jak kvalitní tituly nabídne, ale byl bych optimista. Stačí několik skutečně exkluzivních her a úspěch je zaručen. A zdá se, že na to Sony sází. Kdo z fanoušků Metal Gear odolá, o fandech Final Fantasy VII ani nemluvím...mimoto Sony má přece jenom v Česku na rozdíl od konkurenčního Nintenda slušnou základnu pro prodej.


Michal Acler (agile), České hry

Myslím, že to bude bomba. Taková malá revoluce v mobilním hraní. O PSP jsem se zajímal již v okamžiku, kdy byly k dispozici první informace a v té době jsem si říkal, že bych byl ochoten za něj dát mnohem větší částku než 5000 Kč. Jestli uspěje v ČR si netroufnu odhadovat. Úspěchem může být 10 000 prodaných kusů nebo taky klidně 100 000 ks, takže je to jako mnoho hodně relativní. Ale kdybychom chtěli hodně polemizovat, řekněme, že kdyby se českému distributorovi podařilo nasadit cenu podobnou té japonské, případně o něco málo vyšší, myslím, že PSP by bylo (nejenom) mezi českou mobilní mládeží hit.


 

Martin Equino-X Horňák, Byte Software (Specnaz)

Mna osobne na PSP zaujal velky display, ktory je pri konkurencnych modeloch dost maly na moj vkus. Neviem ci by som ale do toho siel, mozno tak mojim detom by som to zadovazil, ale pre seba asi nie. Mne staci PS2 na klasicky TV. Ale ked sa na to pozriem z obchodnej stranky je to naozaj skvele pokial sa to masovo rozbehne. Comu teda osobne verim a urcite aj pani zo SONY. Neviem totiz aka je ich politika ale v podstate znovu zarobia nemale peniaze na tych istych hrach, ktore uz su na PS2 a herna zakladna pre tuto platformu je nemala. Urcite taky Ratchet&Clank na PSP bude fantasticky ak bude, alebo FFX. To by veru moj syn PSP nevidel minimalne 2 tyzdne aj ked som teda pisal, ze by som do toho nesiel, ale v tomto pripade ucel svati prostriedky. :)


Martin Malík, Future Games (Posel Smrti)

Sony PSP je jistě zajímavý počin, otázkou ovšem je, jak to celé bude uživatelsky příjemné, jaký software bude k dispozici, zkrátka jak "dobře" to bude fungovat. Pokud to bude "fungovat", tak myslím, že pro mne osobně to bude horký adept na náhradu za mého Gameboye color, který mi léta prokazoval výborné služby na cestách. A pokud jde o cenu? 5.000 Kč stál můj GB Color, když jsem jej kupoval, také a to je asi i hranice ve smyslu toho, co bych byl ochoten za PSP utratit. Pokud se začne prodávat dráž, pak si klidně ještě vystačím s GBcolor a počkám až jeho cena spadne na únosnou úroveň. Otázkou ovšem bude, zda něco podobného pak neudělá většina hráčů....

Tomáš Vrána, Freehry

Mně osobně se idea PlayStation Portable velice líbí, ale v ČR se dle mého názoru neuchytí. Samozřejmě se k němu semkne určitá komunita lidí, ovšem to bude asi tak celé. Bylo by trochu pošetilé srovnávat PSP s mobilními telefony, ale asi to udělám. Dnešní telefony se standardním operačním systémem mají kvalitní hry. Sice se nemohou rovnat s tituly na PSP, ale jejich hlavní devizou je skladnost zařízení, na němž hrajeme. Přece jen je PSP krapet větších rozměrů, což může hodně uživatelů odradit.

Já osobně bych si PSP docela rád koupil, je to zase něco nového a doposud nepoznaného, ale jde o tu cenu. Dost totiž pochybuji o tom, že prvních x měsíců bude stejná jako v Japonsku.


Kamil Gric, šéfredaktor Doupě.cz

Ohlasy ze světa jsou prozatím pouze a jen pozitivní (až mě to děsí) a moje osobní dojmy prozatím také - Sony PSP tak bude podle všeho prvním handheldem, který skutečně upoutá mou pozornost. Jinými slovy, investice je jistá a cena kolem 5000 Kč by byla jistě na české poměry velmi příjemná - bohužel se obávám, že prodejní cena u nás bude řádově o desítky procent vyšší. Nicméně díky slušné základně fanoušků konzolí PlayStation nepochybuji, že PSP se u nás bude prodávat více než dobře.


Zdeněk Polách, ExpresStores

Pokud vezmeme v potaz, kolik u nás stojí mobilní telefony, myslím si, že PSP tady má za cenu 5.000 Kč velkou šanci na úspěch. Upřímně řečeno ale vážně pochybuju o tom, že by cena po uvedení na náš trh byla takhle nízká. Své příznivce si ale PSP jistě najde i v Česku, Sony u nás má početnou hráčskou základnu díky klasickým PlayStationům a do vlaku, autobusu nebo letadla si je prostě nevezmete.


Jan Horčík, Doupě DVD

Je to dobrý zástupce Sony v oblasti neustále rostoucích handheldů, trochu to připomíná souboj Microsoftu a Sony v oblasti konzolí (Sony doposud také v oblasti handheldů nic nepodnikala, podobně jako Microsoft v konzolích). Šance na úspěch v ČR jsou samozřejmě mizivé. Kolik lidí tady asi vůbec má GameBoy? Já osobně bych si hrací krabičku nekoupil, to už raději nějakou velkou konzoli. I když... za 5000 Kč říkáte?

Jiří Sládek, Gamestar

Sice znám PSP jen zprostředkovaně, ale zatím to vypadá na slušnou vychytávku. Já osobně ale moc handheldům neholduji - pořádně si zahraju jen na desktopu, případně na konzoli (to ale opravdu jen výjimečně) - a pokud třeba někam cestuji, tak si klidně vystačím s knížkou. Nicméně pokud bych
si nějaký handheld v blízké budoucnosti chtěl pořídit, taky by to nejspíš bylo právě Sony PSP.


Jan Hloušek, Centauri Production (Gooka 2)

Popravdě, ohledně PSP mám trochu rozporuplné pocity. Samotná možnost hrát kdekoliv mě velice chytla, myslím si však, že tu jsou nebo budou lepší možnosti než PSP. Jednou z nich je nGage - sice relativně slabý hardware (ne o moc silnější než GBA SP), na který se Nokia bohužel snaží naroubovat většinou 3D hry (což je vzhledem k absenci jakékoliv 3D akcelerace trochu krok bokem). Na druhou stranu je na něj několik výborných titulů a hlavně je to zároveň mobil, takže člověk nemusí všude tahat další zařízení s nabíječkou navíc. Druhá mašinka která mě velice zaujala je Nintendo DS - nabušený HW přibližně na úrovni PSP, ovšem levnější a s naprosto revolučními herními možnostmi díky dvěma obrazovkám, přičemž jedna z nich je dotyková. Nintendo má navíc v handheldech přece jen větší zkušenosti než Sony. Nerad bych však předbíhal - uvidíme až budou obě hračky na trhu.


Zdeněk Mezihorák, Hra01

Přiznám se, že strukturu trhu v ČR moc neznám a na kapesní konzole věru nejsem expert. (Žádnou nevlastním.) Zcela triviálně se můžu pokusit odhadnout, že vzhledem kupní síle případných hráčů PSP u nás to nebude žádný zázrak... Pokud si kupujeme "dospělé" hry na PS2 nebo PC, tak jen málo z nás bude ochotno totéž kupovat na PSP. A Grand Turismo nejsou Pokemoni, aby zbláznění školáci nutili své rodiče k jeho zakoupení. I když, pokud tam bude skvělý multiplayer... Já osobně bych o koupi uvažoval, jen pokud bych náhle zbohatnul J nebo chtěl pro PSP vyvíjet hry. Obojí zatím nehrozí. Ostatně zajimavější mi připadá NINTENDO DualScreen, kvůli designu tohoto hardware a možnostem, které z toho plynou pro herní návrháře.

 

Diskuze (15) Další článek: Výherci soutěže o Silent Hill 4

Témata článku: , , , ,