Vybíráme počítač, kousek po kousku

Koupit si hotový počítač je sice rychlé řešení, ale jistě nedosáhnete nejlepšího poměru vysokého výkonu za nízkou cenu. Proto je důležité vědět základy toho, jak si počítač vybrat. Počítač sestává z velkého množství komponent, a tak je nutné, aby se využil celý potenciál každého dílu.
Koupit si hotový počítač je sice rychlé řešení, ale jistě nedosáhnete nejlepšího poměru vysokého výkonu za nízkou cenu. Proto je důležité vědět základy toho, jak si počítač vybrat. Počítač sestává z velkého množství komponent, a tak je nutné, aby se využil celý potenciál každého dílu.

V dnešních nabídkách denně narážíte na nesmyslné nabídky. Není výjimkou ani Pentium 4 s grafickou kartou TNT2 M64. Bohužel je ale realita taková, že prodejci zkrátka využívají neznalosti nakupujícího a lehce jim to prochází. Abyste se nenapálili, je potřeba znalost těch základních výkonových rovin.

Zaměřím se především na herní počítače. U těch je zapotřebí brát ohled na větší množství parametrů. Pro co největší názornost jsem se rozhodl udělat tři různé herní počítače a přidat jejich přibližné dnešní ceny. Nejsou žádným doporučením, jde jen o to, abyste si udělali představu jaké komponenty k jakým přibližně patří.

Prvním je levný herní počítač pro nenáročné, spíše občasné hráče. Dalším je potom běžný herní počítač pro hráče, kteří si vyzkouší každé druhé demo a hrají i náročné hry, jako letecké simulátory a složité 3D akce. Posledním je potom počítač „nejvyšší výkon bez ohledu na cenu“. Přesto raději zůstáváme na zemi a nabízíme řešení, které má stále za úkol sloužit hlavně jako herní počítač.

Nejlevnější nově koupený herní počítač by měl obsahovat procesor o taktu 600 MHz. Takový procesor poskytuje slušný základní výkon, jeho cena je do dvou tisíc korun. Všechny komponenty samozřejmě dáváme do základní desky, na tu ale v tomto případě není kladen takový důraz. Její cena je přibližně 3500,- Kč. Vzhledem k cenám pamětí se nemusíme příliš krotit a klidně dáme 128 MB neznačkových PC133 SDRAM v ceně okolo 700 Kč. Důležitou volbou je levná, ale alespoň trochu výkonná grafická karta. Tu nám zde zastoupí například dobrá známá TNT2 M64 za cenu asi 1500 Kč. Nejmenší pevný disk je dnes asi 10 GB za cenu okolo 3500 Kč. Pokud jde o zvuk, předpokládejme jeho integrovanou podobu na základní desce. Levný 15“ monitor lze pořídit i za 5500 Kč.

Přičteme-li k tomu ještě klávesnici, myš, floppy mechaniku, case se zdrojem, chladič, malé reprobedny a CD-ROM mechaniku, cena se bude pohybovat okolo 22 000 Kč s DPH. To v případě, že si seženete všechny součásti v této ceně (jinak musíte počítat s dopravou) a počítač si složíte sami. Pokud si necháte díly sehnat u některé firmy a počítač si necháte postavit, sice vás to přijde o několik tisíc dráž, ale zato máte mnohem jednodušší reklamace, nemluvě o tom, že většina firem po složení počítače dává na celý komplet tříletou záruku, což na některé samostatné komponenty nedostanete. Proto bych doporučoval spíše tuto variantu.

Herní počítač, za který se nemusíte stydět a který poskytne dostatek výkonu drtivé většině pařanů by potom měl obsahovat procesor taktovaný na 900 MHz, tedy v ceně okolo 3000 Kč. Základní deska ovšem tentokrát nejde stranou, protože právě ta je základem dobré konfigurace. Na trhu nalezneme více základních desek s dobrým výkonem, stabilitou i podporovanými funkcemi, jejich ceny jsou ale vyšší. Právě v tomto bodě bych ale nedoporučoval šetřit. Volil bych tedy například Abit KT7A nebo Asus CUSL2, ty jsou k sehnání za ceny okolo 5500 resp. 6000 Kč. Přesto ale ani jedna z nich neobsahuje zvukovou kartu. V tomto případě nám to ale vůbec nevadí, protože volíme velice zaběhlou, podporovanou a celkem bezproblémovou SoundBlaster Live! 1024, která poskytuje EAX, tedy podporu 3D zvuku. Tuto kartu lze sehnat okolo 1700 Kč. K ní je ale zapotřebí také reprosoustava, která tohoto potenciálu využije. Zde bych viděl dostačující volbu v ceně zhruba 3000 Kč, ale někteří jsou jistě ještě náročnějšími posluchači, pak si také musí za dobrý zvuk připlatit.

Na konečný herní výkon bude mít samozřejmě markantní vliv především grafická karta a velikost paměti RAM. Pokud jde o paměť, naprosto ideální je 256 MB, to by mělo stačit na drtivou většinu, pokud ne úplně všem hrám. Mezi běžné grafické karty lze dnes počítat GeForce2 MX nebo Kyro II, které stojí od třech a půl do šesti tisíc korun. Dnes však není na škodu uvažovat i o silnějších GeForce2 GTS nebo GeForce2 Pro. GeForce2 GTS 32 MB lze lehce v no-name verzi pořídit i za 4500 Kč, rychlejší verzi Pro s 64 MB paměti potom do 7000 Kč. Volba je jen a jen na vašich požadavcích a na vaší peněžence.

Lze jen těžko říci, zda je dnes „vypalovačka“, tedy CD-R/CD-RW mechanika nadstandardem. Každopádně dobrou CD-RW mechaniku dnes seženete za 5000 Kč, proč tedy ne? Její využití jistě najdete. DVD mechanika není pro hráče nutností, je to možná škoda, ale DVD se stále používá především na filmy. Pevný disk by měl mít 30 – 40 GB a otáčet se bude 7200 ot./min. U herního počítače také nezapomeneme na nějaký ten běžný joystick v ceně okolo 1000 Kč.

Zvolíme-li 17“ monitor, lepší klávesnici a lepší myš v kombinaci s dobrým chladičem, který se může hodit pro pozdější přetaktování (mnoho hráčů u nás přetaktování využívá), vyšplhá se konečná cena na 40 000 až 45 000 Kč. Znovu jde o případ, kdy všechny komponenty nakoupíte a počítač si sestavíte sami a znovu bych doporučoval raději si počítač nechat sestavit odborníky.

A jen tak pro srovnání se podívejme na sestavu, kde nebudeme příliš hledět na cenu, ale především na herní výkon. Zvolíme tedy trochu kontroverzní, ale přesto velice výkonný a ambiciózní procesor Pentium 4 taktovaný na 1,7 GHz za slušných 13 000 Kč. K němu příslušnou základní desku za 8000 Kč. Nesmí samozřejmě chybět 512 MB Rambus DRAM pamětí PC800. V jednom modulu by přišly na 19 000 Kč, ve dvou modulech potom okolo devíti tisíc.

Ani volba grafické karty pro nás není žádným oříškem. Nebereme nic slabšího než kartu s čipem nVidia NV20, tedy GeForce 3. Její cena se pohybuje okolo 16 000 až 20 000 Kč. V takové soustavě také předpokládáme jak CD-RW mechaniku, tak DVD-ROM. Přidáme-li 19“ monitor, zvukovou kartu s podporou Dolby Digital 5.1 herní myš například Razer BoomSlang 2000, bezdrátovou klávesnici, joystick, volant a „bůh ví co ještě“, cena lehce přesáhne 80 000 Kč jen v samostatných hardwarových dílech.

Samozřejmě vás nechci posledním počítačem nijak vystrašit ani znechutit. Taková sestava je přinejmenším podivná. Šlo mi ale především o to, abyste si udělali představu, jaké díly ke kterým patří. Nelze očekávat zázraky od počítače, který má procesor 1,5 GHz a grafickou kartu TNT2, stejně jako od 600 MHz procesoru, jehož výkon zdaleka nestačí na GeForce 3. Je zkrátka důležité vědět co požadujete a kolik máte peněz. Kombinací je nespočet, přesto ale vybírejte vždy tak, abyste dosáhli kompromisu mezi všemi komponentami.

Diskuze (19) Další článek: Strategie Stronghold je venku

Témata článku: , , , ,