Vybrali jsme nejlepší metroidvanie posledních let. Dobrodružství s příchutí plošinovek

I když tento žánr vznikl na konci minulého století, tak je mezi hráči velmi oblíbený i v dnešní době. Sice už nemá takovou popularitu u velkých studií, ale menší vývojářské týmy dokazují, že metroidvanie mají stále co nabídnout.

Co je metroidvania?

O metroidvaniích jsme na Doupěti psali už nesčetněkrát a končit s tím nehodláme. Vychází totiž pokračování série Metroid. Víte ale vůbec, co je tento herní žánr zač? Jak už jeho název napovídá, zrodil se v dobách největší slávy sérií Metroid a Castlevanie. Nezačal ale hned s jejich prvními díly. Období, kdy se o metroidvaniích začalo mluvit jako o vlastním žánru, přišlo až se Super Metroidem z roku 1994 na SNES. Tomu pak sekunduje Castlevania: Symphony of the Night z roku 1997, která vyšla pro první PlayStation. I když se prvky metroidvanie objevovaly i v předchozích dílech, tak právě tyto dva tituly je dotáhly do perfektní podoby.

Hry, které do tohoto žánru spadají, jsou většinou plošinovky, které spojuje několik herních prvků. Tím nejvýraznějším je otevřený herní svět, ve kterém se hráč může pohybovat bez omezení. Do některých jeho částí se ale nedostane, i když jsou otevřené, protože k jejich dosažení potřebuje speciální schopnost nebo předmět. Ty jsou většinou rozesety po celém světě, takže vás hra nutí prozkoumávat každý její kout. Postupem hrou se postava vyvíjí a dostává nové schopnosti. Ve většině případů také platí, že metroidvanie dokáží potrápit vaše hráčské schopnosti svojí obtížností. V průběhu let se prvky metroidvanie prokousaly i do jiných herních žánrů, než jsou plošinovky.

Metroid ani Castlevania nebyly úplně prvními sériemi, které s něčím takovým přišly. Rozhodně se ale nejvíce zasloužily o zpopularizovaní tohoto pojetí plošinovek. My se tentokrát nebudeme vydávat do úplné historie a prozkoumávat začátky metroidvanií. Vybrali jsme několik her z tohoto žánru z posledních let, které by vám neměly uniknout.

Diskuze (4) Další článek: Dalším přírůstkem do žánru battle royale není hra, ale interaktivní hraný film

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,